17.9 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDe ce s-a introdus canalizarea doar până la jumătate pe strada Cantonului?

De ce s-a introdus canalizarea doar până la jumătate pe strada Cantonului?

În urmă cu câteva săptămâni scriam în GdS că în Craiova există o stradă pe care s-a introdus canalizarea doar până la jumătate. Este vorba despre strada Cantonului din cartierul Bariera Vâlcii. Aproximativ 50 de familii au rămas fără canalizare menajeră, pentru că proiectul s-a oprit la ei la poartă. Aceștia așteaptă de trei ani un răspuns. Compania de Apă Oltenia a reziliat contractul cu constructorul.

Compania de Apă Oltenia, beneficiarul lucrărilor care se fac prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj în perioada 2014-2020, a venit cu un răspuns.


„În cadrul Contractului de Lucrări (CL)1 vizând Reabilitarea şi extindere reţele de apă şi canalizare în zona de est a municipiului Craiova, finanţat prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj este cuprinsă extinderea reţelei publice de canalizare menajeră, în lungime de 273m pe strada Cantonului din municipiul Craiova.
Până la acest moment s-au introdus circa 145m reţea de canalizare de strada Cantonului.
Lucrările sunt sistate întrucât CL1 a fost reziliat. Vor fi reluate după parcurgerea tutror etapelor de atribuire a acestui contract de lucrări”, spune purtătorul de cuvânt al CAO.


Într-adevăr, în proiect, strada Cantonului cu o lungime de 273 m este prinsă în totalitate cu extinderea reţelei de canalizare. Spre ghinionul, locuitorilor de pe această stradă şi nu numai, constructorul s-a poticnit şi contractul a fost reziliat. Conform datelor Companiei de Apă Oltenia CL1 a fost realizate în procent de doar 18,5%. Contractul pe CL1 a fost semnat în mai 2021. Valoarea contractului este de 82.611.548,26 LEI (fără TVA). Antreprenorul angajat fiind la acel moment asociarea S.C. DSE CONSULTING S.R.L. – S.C. THERMAL PIPES SOLUTIONS S.R.L. – S.C. UTALIM S.A. Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor era de 36 de luni. La acest moment, lucrările sunt sistate până la găsirea unui alt constructor.
Concluzia este că toată strada va beneficia în cele din urmă de canalizare menajeră. Când va fi această zi nici măcar beneficiarul nu ştie, iar locuitorii de pe strada Cantonului trebuie să se înarmeze cu răbdare.

Ce s-a întâmplat pe strada Cantonului

O parte a locuitorilor de pe strada Cantonului din Bariera Vâlcii aşteaptă de ani buni să li se spună, de ce ei nu vor putea beneficia de una dintre cele mai elementare utilităţi, canalizarea sau când vor beneficia. Localnicii aşteaptă de câteva decenii să beneficieze de canalizare menajeră şi s-au bucurat când au aflat că strada lor este prinsă într-un proiect cu fonduri europene şi, mai ales, când au primit promisiuni şi de la autorităţi. În urmă cu trei ani, spun localnicii, canalizarea a fost introdusă doar pe o parte din stradă. Pentru cealaltă parte din stradă li s-a spus că este necesară o pompă pentru ape uzate ca să poată funcționa canalizarea.

Anii au trecut și pompa nu a mai apărut, iar de canalizare nici vorbă. Oamenii spun că tot cu vidanja se chinuiesc, iar alții dau drumul apelor uzate direct pe stradă. În prezent, lucrările de introducere a canlizării cu fonduri europene sunt în plină desfășurare pe aproape toate străzile din cartierul Bariera Vâlcii. În schimb, pe strada Cantonului lucrările stagnează de câţiva ani.Localnicii nu-şi explică de ce tocmai porţiunea de stradă pe care ei locuiesc a fost ocolită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS