17.9 C
Craiova
sâmbătă, 14 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Aproape 700 de incendii de vegetaţie în acest an

Mehedinţi: Aproape 700 de incendii de vegetaţie în acest an

În judeţul Mehedinţi au fost înregistrate, de la începutul acestui an, 680 de incendii de vegetaţie. Numai în ultimele trei zile au fost anunţate 35 de astfel de incendii, care au afectat peste 230 de hectare. În prezent, cel mai puternic incendiu de vegetaţie se află în zona localităţii Negruşa unde vor interveni pompieri şi din judeţele Timiş, Vâlcea sau Olt.

”În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetaţie uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetăţeni care nu conştientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe semenii lor. Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuinţelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere. De la începutul anului şi până în prezent, pompierii din cadrul ISU Mehedinţi au intervenit pentru stingerea unui număr de peste 680 de incendii izbucnite la vegetaţie uscată şi litieră”, a transmis ISU Mehedinţi. 

35 de incendii în ultimele trei zile

Numai în ultimele trei zile, echipajele ISU Mehedinţi, împreună cu echipe ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au intervenit pentru stingerea a 35 de incendii, care au afectat peste 230 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi litieră. 

Peste 200 de pompieri cu autospeciale de intervenţie şi mijloace tehnice au fost angrenaţi în misiuni de stingere a arderilor necontrolate.

”Facem apel la cetăţeni să conştientizeze că focul, în perioade caniculare şi cu uscăciune avansată, scăpat de sub control sau în condiţii de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol bunurile, sănătatea şi chiar viaţa semenilor. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) şi de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice)”, a mai precizat ISU Mehedinţi.

Incendiu de vegetaţie la Negruşa, Schitul de Sus şi Jidostiţa 

De luni, pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localităţile Negruşa, Schitul de Sus şi Jidostiţa.

”În această dimineaţă a fost făcut schimbul de forţe şi au fost alertaţi pompierii din turele libere. Au fost constituite mai multe sectoare de stingere, întrucât incendiile se manifestă în mai multe zone greu accesibile. În acest moment se intervine cu 7 autospeciale, 1 ATV şi 36 de pompieri şi, la nevoie, în funcţie de situaţia operativă apărută, forţele de intervenţie vor fi suplimentate sau redirecţionate.

De asemenea, pentru asigurarea rezervei operative, urmează să sosească o autospecială de stingere şi un microbuz cu 16 pompieri de la ISU Timiş, o autospecială de stingere cu 5 pompieri de la ISU Vâlcea şi un microbuz cu 11 pompieri din cadrul ISU Olt”, a mai transmis ISU Mehedinţi.

Citeşte şi: Gorj: Doi tineri de 17 și 18 ani, răniți într-un accident rutier la Săulești

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS