19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCea mai veche piaţă a Craiovei va fi rasă de primărie.Urmează exproprieri

Cea mai veche piaţă a Craiovei va fi rasă de primărie.Urmează exproprieri

Piaţa Veche din Craiova va fi rasă de primărie. În locul vechilor hale va apărea un mastodont de sticlă şi beton. Administraţia locală craioveană îşi însuşeşte clădirile, împrejmuirile şi celelalte reţele de utilităţi pentru a putea demara construirea unui Complex sportiv pentru box şi scrimă. Tototdată, primăria trece la expropierea unor bunuri aparţinând unor persoane fizice şi juridice, fiindcă pe terenul în suprafaţă de 5.944 mp sunt construcții care aparțin atât Municipiului Craiova, cât și unor persoane fizice sau juridice.

La acest moment în spaţiul limitat de strada Felix Aderca, Horezului şi Matei Basarab se găsesc: patru hale care în trecut au servit comerţului din piaţă; o construcție cu parterul din lemn; împrejmuiri ale terenurilor libere de construcții; un rezervor de apă; rețele de apă, canalizare, energie electică și gaze naturale; strada Piața Veche (latură Nord și latură Sud); un traseu pietonal din amplasament către starda Horezu; trepte și ziduri de sprijin.

Totul va fi „asanat” pentru a face loc unui mastodont de sticlă şi beton, aşa cum este prevăzut într-un SF. Conform acestuia, aici se va construi și amenaja „un complex sportiv cu zone publice și zone tehnice sportive (de antrenament și de concurs), preluarea fluxului de utilizatori din piața publică și din parcajul subteran și direcționarea către spațiile amenajate la suprafața terenului (zonă parter) dar și către etajele amenajate, inclusiv către terasa circulabilă. Totodată amenajarea propusă va asigura circulațiile auto și pietonale necesare de asigurat”, se spune într-un proiect de HCL care ar urma să fie azi votat de către consilierii locali.

Cum va arăta zona din Piața Veche
Cum va arăta zona din Piața Veche

Valoarea acestui proiect se ridică la suma de 526.397.948,83 de lei inclusiv TVA. Specialişti în domeniul construcţiilor au comparat complexul sportiv care ar urma să apară la Craiova cu Burj Khalifa, una dintre cele mai scumpe clădiri din lume, sau Trump Tower. Investiţia de la Craiova ajunge mai costisitoare decât aceste două proiect, cu un cost de 10.000 euro per metru pătrat/construcţie. La momentul aprobării SF-ului, primarul Craiovei, lia Olguţa Vasilescu spunea că lucrările vor fi efectuate cu bani de la CNI.

Piața Veche, viitor nod urban sau complex de scrimă și box?

Urmează exproprieri

Pe lista imobilele ce urmează să fie expropriate se regăsesc 16 proprietăţi. Finanțarea exproprierilor va fi suportată din bugetul local al Municipiului Craiova, fiind cuprinsă în „Programul de investiții pentru anul 2024”.

„Sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes local, se vor stabilii în baza unui raport de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova. Termenul în care despăgubirea estimată se virează într-un cont deschis pe numele expropriatorului este de 90 de zile de la data adoptării hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii”, se arată în proiectul de HCL.

Ce se va construi în Piaţa Veche

Este vorba de un un complex sportiv multifuncțional care să ofere în mod atractiv atât educație sportivă, cât și cultură socială în domeniul sporturilor pe o perioadă de timp cât mai mare, se arată în studiul de fezabilitate.
După cum arată SF-ul futurist, va fi un complex sportiv realizat cu o rampă auto pentru subsol, cu spații destinate publicului larg la parter, cu spații destinate sportului la etajele superioare (mezanin parțial – spații anexe – vestiare, birouri; etaj 1 cu funcțiuni necesare pentru sala de scrimă, spații tehnice, zonă administrativă; etaj 2 cu funcțiuni necesare pentru sala de box, spații tehnice, vestiare, zonă VIP, sală de forță; etaj 2 cota+14,24 – amenajat doar pe o zonă locală, adiacent sălii de box – zonă de relaxare sportivi, zone tehnico – administrative. Complexul va avea o sală de box şi una de scrimă. Acoperișul imobilului va fi tip terasă circulabilă, putând fi utilizat şi pe timp de noapte.
De menţionat că, pentru stoparea proiectului de construire a complexului sportiv în locul unde se află Piaţa Veche a fost iniţiată şi o petiţie online .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS