Consilierii locali din Craiova au aprobat joi draftul contractului de concesiune pentru cartierul chinezesc de pe strada Caracal despre care GdS a scris în mai multe rânduri. Concret, primăria concesionează aproape 40.000 de metri pătraţi, iar firma câştigătoare preia blocurile neterminate, le finalizează şi construieşte altele pe terenul rămas.
După ce termină construcţiile trebuie să ofere primăriei, gratuit, 50 de apartamente de două camere, iar pe restul le poate vinde pe piaţa liberă. Fima câştigătoare, Diamante Ventures Ltd, este din Marea Britanie, dar capacitatea ei financiară ridică mari semne de întrebare. Despre acest lucru s-a discutat şi în şedinţa de consiliu desfăşurată online, procedură pe care primăria o utilizează de cel puţin un an.
Cartierul chinezesc ar urma să devină englezesc dacă luăm în calcul ultimele decizii ale Primăriei Craiova. Diamante Ventures Ltd, cu sediul în Londra, dar cu o situaţie financiară îndoielnică, a câştigat procedura de stabilire a firmei care va relua construirea cartierului părăginit chinezesc.
Este vorba despre procedura de atribuire a contractului de concesiune pentru peste 38.000 de metri pătraţi de pe strada Caracal 152 unde sunt ridicate şi neterminate mai multe blocuri. La final, Diamante trebuie să dea gratis primăriei 50 de apartamente, iar restul le vinde să-şi scoată banii investiţi şi să facă şi profit. Primăria a desemnat câştigătorul pe baza Codului Administrativ, deci nu a publicat un anunţ în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, ci a postat un anunţ de participare pe situl propriu şi în mai multe mass media.
Diamantul de la Londra
La anunţ a răspuns Diamante Ventures Ltd cu sediul în Londra, probabil fan al sitului primăriei, care a prins informaţia din zbor şi a decis să facă un ban cinstit la Craiova. Datele găsite de pe internet, posbil incomplete, deci nu băgăm mâna în foc pentru ele, spun că Diamante nu are nici o treabă cu domeniul construcţiilor. Dar, cine ştie, poate de această dată se va întâmpla invers decât la chinezi. Atunci inaugurarea cartierului s-a făcut cu mare tam-tam şi oficiali care au îngropat o capsulă a timpului şi s-a ales praful în scurt timp.
GdS a solicitat primăriei încă din 19 august detalii despre procedură şi firma câştigătoare, dar nu am primit nimic. De aceea, am sperat că la şedinţa de consiliu de ieri, vor ieşi la iveală mai multe date. Nu a fost aşa. Ştim doar că primarul Olguţa Vasilescu crede că realitatea este diferită. Cum? Nu ştim.
Drăgoescu: „Ne este prezentată astăzi, o firmă cu o cifră de afaceri cu 13 mii de lire cifra de afaceri, cu 3 lire în cont“
Detalii a cerut şi consilierul USR, Cezar Drăgoescu. „Din punctul meu de vedere s-a plecat greşit de la Caietul de Sarcini. Nu se poate să ai un Caiet de Sarcini şi să se califice firme ca cea care ne este prezentată astăzi, o firmă cu o cifră de afaceri cu 13 mii de lire cifra de afaceri, cu 3 lire în cont, adică are cifra de afaceri asemănătoare cu a unei covrigării, nu ştiu dacă de la Buzău sau de la Craiova. Practic, nu înţeleg cum această firmă, chiar dacă va plăti acea redevenţă, va avea capacitatea financiară de a implementa acest proiect.
Am înţeles, este în funcţie de cât vor construi, de suprafaţa construită, dar vorbim de un proiect de zeci de milioane de euro, dar o firmă cu trei lire în cont nu va putea susţine niciodată acest proiect. Nicio bancă şi niciun creditor nu-i va acorda susţinere financiare pentru a susţine acest proiect, nici măcar pe etape. Contractul respectiv este foarmulat foarte ambigu, fără sume exacte… că dacă în 90 de zile nu face dovada, adică nu se spune nimic acolo, ce se întâmplă, plătesc penalităţi…Nu ştiu cum a ajuns această firmă să vină la masă la primăria Craiova pentru un proiect de o asemnea anvergură”, a spus el.
Olguţa are toată încrederea că primăria nu va pierde nimic
„Firmele nu au pe site cât au în cont. Ceea ce circulă este o poveste. În ceea ce priveşte asigurarea noastră vine la contractul de concesiune pe care noi îl facem. Noi am pus acolo nişte termene foarte clare ca să facă dovada că au banii să susţină o astfel de investiţie. Dacă nu se face această dovadă se retrage concesiunea. Noi ne-am luat toate garanţiile că firma respectivă poate să continue aceste lucrări.
În caz contrar se retrage concesiunea şi terenul se retrage la noi”, a spus Olguţa Vasilescu. „De ce nu s-a pus această condiţie de la început, iar mai aşteptăm 90 de zile şi uite aşa mai pierdem timpul”, a întrebat Iulia Dudu de la USR. „În contract nu scrie să depună scrisoare de garanţie. Trebuie să facă dovada capacităţii finaciare de realizare a investiţiei”, a răspuns Ionuţ Gâlea, din partea primăriei. ” Pe ce sumă domnul Gâlea, pe ce sumă?”, a continuat Drăgoescu.
„Suma nu poate fi stabilită acum, că nu ştim investiţia pe care o va realiza, dacă este bloc cu 10 etaje sau cu 6 etaje. Sumele vor fi stabilite preliminar în devizul estimativ care se va depune la faza de autorizare. În altă ordine de idei, ne aflăm pe concesiune de bunuri, pe Codul administrativ nu ne aflăm pe legea achiziţiilor publice. Noi încercăm să ne asigurăm că această investiţie va fi realizată”, a rspus Gâlea.
Două tipuri de garanţii
„Ce sumă va trebui să prezinte peste 90 de zile?”, a insistat Iulia Dudu. „În contract există două tipuri de garanţii prevăzute. Una cea prevăzută de Codul administrativ, garanţia de execuţie a contractului care vizează nivelul redevenţei şi este stabilită la redevenţa pe un an de zile. Am mai cerut dovada capacităţii financiare de realizare a investiţiei care poate fi făcută cu extras de cont, cu o scrisoare de garanţie, cu o linie de credit deschisă”, a precizat Gâlea.
Olguţa Vasilescu a intervenit în discuţie. „Nu ştiu de unde scoateţi dumneavoastră sumele astea. Aţi găsit pe un site ceva ce nu are legătură cu realitatea. Noi avem aceste garanţii, despre ce discutăm aici? Dacă nu respectă condiţiile contractului le retragem concesiunea”, a mai spus primarul Craiova.