13.1 C
Craiova
duminică, 15 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Festivalul lăutarilor gorjeni, la Bolboși

Gorj: Festivalul lăutarilor gorjeni, la Bolboși

Festivalul lăutarilor gorjeni „Bolboși 2024″, ediţia a XXXV-a se va desfāşura în data de 12 septembrie, începând cu ora 16.00, în Dumbrava Ohaba, din Bolboși, județul Gorj.

Evenimentul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria comunei Bolboși, în ideea păstrării și valorificării tradiţiei populare autentice.

Devenit tradițional pentru judeţ, Festivalul lăutarilor gorjeni „Bolboși 2024″ se adresează tarafurilor lăutărești tradiționale care folosesc în interpretare instrumente tradiționale și respectă tradiția și autenticitatea cântecului şi portului popular. Sunt invitaţi în concurs interpreţi din Gorj.

Festivalul are două secțiuni: tarafuri și rapsozi

Festivalul concurs este deschis tarafurilor (vârsta minimă 18 ani) şi rapsozilor din Gorj (vârsta minimă de 30 ani). Componenţa tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas (3-5 persoane). Nu se admit în concurs instrumente electronice. Fiecare taraf poate prezenta în concurs, pe lângă program (care nu poate depăşi 10 minute), şi unu-doi rapsozi. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă sau doină şi un cântec de joc. Costumul popular este obligatoriu. Juriul are latitudinea să redistribuie premiile.

Concursul se desfășoarā joi, 12 septembrie, pe scena în aer liber din Dumbrava Ohaba, Bolboşi, iar înscrierea pe secţiuni se face la fața locului. Sonorizarea este asigurată de organizatori.

rofeul Festivalului, în valoare de 2.500 lei, este acordat de CJCPCT Gorj.

Laureații ultimei ediţii (premiul I) nu au dreptul să mai concureze. De asemenea, este bine de știut de către cei care vor să participe că un instrumentist, care a evoluat în concurs cu un taraf, nu mai poate intra în componenţa altui taraf.

Concurenții se vor prezenta în Dumbrava Ohaba, Bolboși, la ora 15.00.

Citeşte şi: Poliţistul din Sibiu care a bătut un şofer într-o benzinărie, reţinut

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS