6.7 C
Craiova
vineri, 17 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCe firmă din Craiova a pierdut contractul pentru cartierul chinezesc

Ce firmă din Craiova a pierdut contractul pentru cartierul chinezesc

GdS a aflat de la Primăria Craiova numele celei de-a doua firme care a participat la licitaţia pentru finalizarea cartierului chinezesc. Societatea este din Craiova şi a participat la lucrări de construire de milioane de lei.

Şi totuşi a pierdut în dauna unei firme din Marea Britanie, care, pe siturile de specialitate, figurează în conturi cu câţiva firfirei şi nu are adresă de e-mail, telefon, cu alte cuvinte nu prea ai cum să intri în contact cu reprezentanţii ei. Nu ar fi exclus ca, în ciuda asigurărilor primarului Craiovei, firma englezească să se retragă şi să cedeze locul firmei craiovene.

Ştim deja că actualul cartier chinezesc va deveni unul englezesc după ce Primăria Craiova a atribuit firmei Diamante Ventures LTD cu sediul în Londra contractul prin care trebuie finalizate blocurile lăsate în paragină de chinezi de ani buni. Cea de-a doua firmă care a participat la licitaţie, dar a pierdut se numeşte D&I Construct şi este din Craiova.

De ce a ales primăria o firmă necunoscută, cu un trecut îndoielnic şi o situaţie financiară mai mult decât dubioasă în daune unei firme care avea experienţă în domeniu? Cel puţin oficial pentru că aşa au stabilit „algoritmii“ din caietul de sarcini. Două cerinţe mari şi late a avut Primăria Craiova. Să primească redevenţă cât mai mare pentru terenul pe care îl concesionează şi un număr de 50 de apartamente de două camere. Gratis.

La urma urmei, firma care câştiga contractul plătea o redevenţă modică, dar pe cele aproape 4 hectare de teren construia şi apoi vindea apartamentele la preţul pieţei. Deci un business profitabil la prima vedere. Ce le-a departajat pe cele două firme? Nivelul redevenţei, după cum am aflat de la reprezentanţii firmei din Craiova. Ce este greu de înţeles aici este motivul pentru care primăria a punctat foarte mult valoarea redevenţei atât timp cât cuantumul ei nu este mare, ci aproximativ 30.000 de euro pe an.

O firmă care va trebui să cheltuiască zeci de milioane de euro pentru a finaliza cartierul nu se împiedică de un mărunţiş precum redevenţa. De exemplu, capacitatea financiară a firmelor participante a fost de doar 15 puncte din 100. Ca unitate administrativă eşti mai interesată să participe la licitaţie firme puternice care să finalizeze cartierul cât mai repede, apoi să încasezi taxe şi impozite de la locatari.

Două firme participante la licitaţie

Conform unui răspuns trimis la solicitarea GdS, Primăria Craiova a explicat următoarele: „Cele două firme care au depus oferte pentru concensionarea terenului aferent cartierului de locuinţe de pe strada Caracal 152 sunt Diamante Ventures LTD şi SC D&I Construct SRL. Criteriile de atribuire pe baza cărora a fost aleasă firma câştigătoare au fost cel mai mare nivel al redevenţei şi cel mai mare număr de unităţi locative ce vor fi transmise în proprietatea municipiului Craiova.

Procedura privind concesionarea terenului aferent cartierului de locuinţe a fost licitaţia publică conf art 314 din OUG 57/2019 privind Codul Administrativ şi facem precizarea că anunţul nu a fost publicat în SEAP, deoarece concesionarea bunului mai sus menţionat nu face obiectul Legii 98/2016 privind achiziţiile publice“.

Englezii, invizibili pe internet

GdS a încercat să ia legătura cu cei doi participanţi la licitaţie, dar firma din Marea Britanie nu figuează cu telefon, e-mail sau website cerinţe minime pentru orice SRL de la colţul blocului. Reprezentanţii D&I Construct, societatea care a pierdut licitaţia pentru că a oferit o redevenţă mai mică au explicat pentru GdS că au văzut anunţul de participare pe situl primăriei şi că li s-a părut o afacere profitabilă.

„Noi ne făcusem planul să construim circa 200 de apartamente la un preţ minim de 800 de euro /mp pe care să le vindem, apoi continuam cu celelalte blocuri. Ştim că este cerere în Craiova şi de aceea am participat“, au spus ei precizând că nu ar fi avut bani pentru a începe lucrările la toate blocurile în acelaşi timp. Dacă londonezii de la Diamante Ventures nu vor continua proiectul, reprezentanţii firmei din Craiova au precizat că sunt dispuşi să preia ei lucrările.

Contre între primarul Olguţa Vasilescu şi consilierii Opoziţiei

De fapt, stabilirea câştigătorului a iscat discuţii încinse în Consiliul Local la ultima şedinţă de la finalul lunii august. „Din punctul meu de vedere s-a plecat greşit de la Caietul de Sarcini. Nu se poate să ai un Caiet de Sarcini şi să se califice firme ca cea care ne este prezentată astăzi, o firmă cu o cifră de afaceri cu 13 mii de lire cifra de afaceri, cu 3 lire în cont, adică are cifra de afaceri asemănătoare cu a unei covrigării, nu ştiu dacă de la Buzău sau de la Craiova.

Practic, nu înţeleg cum această firmă, chiar dacă va plăti acea redevenţă, va avea capacitatea financiară de a implementa acest proiect. Am înţeles, este în funcţie de cât vor construi, de suprafaţa construită, dar vorbim de un proiect de zeci de milioane de euro, dar o firmă cu trei lire în cont nu va putea susţine niciodată acest proiect. Nicio bancă şi niciun creditor nu-i va acorda susţinere financiare pentru a susţine acest proiect, nici măcar pe etape.

Contractul respectiv este foarmulat foarte ambigu, fără sume exacte… că dacă în 90 de zile nu face dovada, adică nu se spune nimic acolo, ce se întâmplă, plătesc penalităţi…Nu ştiu cum a ajuns această firmă să vină la masă la primăria Craiova pentru un proiect de o asemnea anvergură”, a spus Cezar Drăgoescu consilier local.

Şi dacă nu merge, ne luăm terenul înapoi

Primarul Olguţa Vasilescu a declarat că primăria şi-a luat toate măsurile şi că, dacă lucrurile nu merg cum trebuie, concesiunea se retrage. Aşa cum spuneam mai spus, nu asta este ideea, ci să te asiguri că o firmă puternică construieşte pe strada Caracal. Cât despre datele financiare la nivel de covrigărie, primarul a spus că situaţai este alta, dar nici nu a dat detalii.

„Firmele nu au pe site cât au în cont. Ceea ce circulă este o poveste. În ceea ce priveşte asigurarea noastră vine la contractul de concesiune pe care noi îl facem. Noi am pus acolo nişte termene foarte clare ca să facă dovada că au banii să susţină o astfel de investiţie. Dacă nu se face această dovadă se retrage concesiunea. Noi ne-am luat toate garanţiile că firma respectivă poate să continue aceste lucrări. În caz contrar se retrage concesiunea şi terenul se retrage la noi”, a spus Olguţa Vasilescu.

„Nu ştiu de unde scoateţi dumneavoastră sumele astea. Aţi găsit pe un site ceva ce nu are legătură cu realitatea. Noi avem aceste garanţii, despre ce discutăm aici? Dacă nu respectă condiţiile contractului le retragem concesiunea”, a mai spus primarul Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS