10.3 C
Craiova
luni, 16 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 20.000 de sarmale vor fi pregătite la Festivalul sarmalelor și piftiilor de la Peștișani

Peste 20.000 de sarmale vor fi pregătite la Festivalul sarmalelor și piftiilor de la Peștișani

A fost definitivat programul pentru Festivalul sarmalelor și piftiilor care va avea loc la Peștișani, în județul Gorj. Spre deosebire de anul trecut, evenimenul se va desfășura anul acesta într-o singură zi, respectiv în ultima duminică a lunii septembrie.

Comparativ cu situația anului trecut, autoritățile locale au estimat că în acest an va fi nevoie de peste 20.000 de sarmale. Acestea vor fi preparate la nivel local de către pensiuni și gospodine.

Participanții la festival vor putea să își achiziționeze ulterior produsele puse la dispoziție de producătorii locali.

Decizia de a organiza manifestarea înspre finalul lunii septembrie a avut legătură și cu temperaturile ridicate din această perioadă. Se speră că, până la finalul lunii, temperaturile să scadă semnificativ și mâncarea să poată fi păstrată în condiții mult mai bune decât în această perioadă. Așadar, vor fi toate condițiile pentru ca mii de turiști să se simtă bine la Festivalul sarmalelor și al piftiilor de la Peștișani, în comuna natală a sculptorului Constantin Brâncuși. 

Concurs gastronomic 

În cadrul Festivalului sarmalelor și piftiilor de la Peștișani va avea loc și un concurs gastronomic. La acesta vor participa zeci de pensiuni și gospodine, Obștea din comună, Asociația Bunicii comunității sau elevii de la Grupul Școlar din Peștișani. Aceștia au prezentat produse și la primele ediții ale Festivalului sarmalelor și piftiilor.

Vor fi premiate cele mai bune sarmale și cele mai bune piftii. Sarmalele vor fi și în foi de varză și în foi de viță, iar piftiile vor putea fi preparate cu orice tip de carne. Se va insista pe folosirea de produse bio.

Vor exista și standuri cu fructe și legume, dulceață, murături și siropuri. Nu vor lipsi nici produsele lactate sau obiectele realizate de către meșterii populari din zonă sau din țară.

Atmosfera va fi asigurată de interpreții de muzică populară, iar seara va concerta o cunoscută trupă din țară. Deocamdată, încă se poartă discuții și urmează să fie semnat contractul de prestări servicii. Este și motivul pentru care autoritățile locale încă nu au anunțat despre cine este vorba. Anul trecut, a concertat la Peștișani Ștefan Bănică junior, iar în public s-au aflat câteva mii de persoane.

Citeşte şi: Mecanic român, strivit de TIR-ul pe care încerca sa-l repare pe o şosea din Italia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS