8.7 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova inventariază subsolurile blocurilor din oraş. Acestea ar urma să fie folosite ca buncăre

Primăria Craiova inventariază subsolurile blocurilor din oraş. Acestea ar urma să fie folosite ca buncăre

Primăria Craiova le cere asociaţiilor de proprietari să facă inventarul subsolurilor. Acestea pot fi folosite în caz de urgenţă, cum ar fi un raid aerian, ca adăposturi de protecţie civilă. În Craiova sunt 204 buncăre, multe dintre ele, aflate în stare insalubră şi nefuncţionale.

Primăria Craiova le-a transmis asociaţiilor de proprietari adrese prin care le solicită să transmită situaţia subsolurilor de la fiecare bloc în parte. Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari trebuie să completeze o un tabel în care să specifice fiecare bloc din asociaţie, adresa acestuia, suprafaţa subsolului şi ce înălţime are acesta. Scopul este acela de a folosi subsolurile blocurilor pentru adăpostire în cazul unui conflic armat. Solicitând acest „inventar”, cu siguranţă primăria consideră că cele 204 buncăre sunt insuficiente pentru adăpostirea populaţiei în cazul unui război.

Potrivit prevederilor Legii nr.481/2004 privind protecţia civilă, republicată, în vederea protecţiei populaţiei civile şi a bunurilor materiale de efectele atacurilor din aer se folosesc adăposturile de protecţie civilă.


Pentru creşterea necesarului fondului de adăpostire trebuie identificate şi alte spaţii subterane posibil a fi utilizate pentru adăpostire, în situaţia unui conflic armat. În acest sens, vă rugăm se ne comunicaţi datele solicitate conform tabelului alăturat, pentru fiecare bloc care aparţine asociaţiei de proprietari.
Datele solicitate vor fi transmise la Primăria municipiului Craiova până pe data de 20 septembrie 2024, prin plic sau pe e-mail”, se spune în adresa transmisă asociaţiilor de proprietari.

Cum e subsolul?

Primăria le cere asociaţiilor de proprietari să specifice numărul blocului, adresa, suprafaţa subsolului şi înălţimea subsolului. Cum este starea acestora, greu de spus. Multe dintre ele sunt ticsite cu vechituri, neîngrijite, împărţite în boxe în care proprietarii îşi ţin diverse lucruri, dar şi conservele pentru iarnă. Rămâne de văzut ce va face Primăria Craiova după această inventariere a subsolurilor blocurilor din oraş.

Adăposturi insalubre

Cu aproape doi ani în urmă nici adăposturile pentru protecţie civilă nu se aflau într-o stare prea bună. Multe dintre acestea există fizic, dar erau insalubre cu instalaţii de energie electrică nefuncţionale, fără toaletele din dotare şi fără o sursă de apă. Instalaţiile de ventilaţie sunt şi ele nefuncţionale, ruginite, iar uşile de la gurile de salvare în afara dărâmăturilor sunt blocate. Multe dintre cele 204 buncăre ale Craiovei şi vorbim aici de adăposturile pentru protecţie civilă de la subsolul blocurilor de locuinţe erau pline cu vechituri şi murături.

Timp de zeci de ani, aceste spații au fost în mare parte ignorate de autorităţi, dar folosite de locatari ca magazie de depozitare. Între timp, războiul din Ucraina a adus în atenţie necesitatea folosirii acestor adăposturi pentru protecţie civilă. Autorităţile, în speţă Primăria Craiova şi ISU, şi-au dat seama că teoretic acestea există, dar în realitate starea lor este deplorabilă. Prin urmare, proprietarii au fost obligaţi să scoată tot ce depozitaseră în buncăre şi să le lase măcar libere. Acest lucru urma să se întâmple până la data de 07.08 2022.

Buncăre nefuncționale

Într-adevăr, cu chiu cu vai, locatarii au eliberat aceste adăposturi. Marea problemă este că majoritatea acestora au iluminatul nefuncţional, toaletele şi chiuveta aşezate aici din vremuri imemorabile sunt neutilizabile. Instalaţia de ventilaţie nu a mai fost pornită de zeci de ani. Uşa de la gura de salvare ori lipseşte, ori este ruginită, tunelul este plin de praf şi de pânze de păianjen. Uşile metalice etanşe sunt şi ele ruginite sau au fost furate dispozitivele de înzăvorîre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS