22.8 C
Craiova
marți, 17 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe a răspuns Primăria Craiova în scandalul privind Piaţa Veche

Ce a răspuns Primăria Craiova în scandalul privind Piaţa Veche

Primăria Craiova a transmis răspunsul la solicitările GdS de clarificări privind voturile din şedinţa de consiliu local din data de 29 august, când a fost supus aprobării un proiect care prevede declararea de utilitate publică a proiectului pentru megacomplexul de scrimă şi box ce ar urma să răsară în Piaţa Veche şi care implică exproprieri.

Cum în aplicaţia online a primăriei au fost înregistrate doar 19 voturi, mai multe persoane, inclusiv reprezentanţii grupului civic pentru salvarea Pieţei Vechi, au crezut că proiectul a obţinut doar 9 voturi pentru. Primăria a anunţat, însă, într-un răspuns remis colegei noastre Ana Maria Gebăilă, că 16 consilieri au votat pentru, iar la şedinţă au participat toţi cei 27 consilieri locali în funcţie. Numai că publicul nu avea acces la date concrete care să confirme acest lucru, aşa cum GdS a arătat aici. În plus, mecanismul de vot controversat prevede ca numai consilierii care sunt împotrivă să menţioneze acest lucru în momentul votului, „pentru operativitate” prezumându-se că aceia care tac se declară „pentru”. Această operativitate ridică însă întrebări atunci când şedinţele au loc online, iar pe ecran nu apar toţi consilierii, întrucât în momentul votului unii pot lipsi.

Tăcerea, considerată „vot verbal”

Conform răspunsului oferit de Primăria Craiova, care include şi evidenţa participanţilor la şedinţa de consiliu local, consilierii care nu au votat în aplicaţie apar conectaţi la şedinţă. Pe de altă parte, în condiţiile în care nu apar pe ecrane, nimeni nu ştie dacă aceştia sunt activi minut de minut în faţa camerei, lipsesc din faţa ecranului sau, cine ştie, poate chiar trag un pui de somn atunci când tăcerea lor este luată drept vot „pentru”.

La întrebarea GdS „De ce aplicația de vot nu este folosită de toți consilierii la ședințele online pentru transparență, cu atât mai mult cu cât numărul consilierilor prezenți nu este evident pentru public?”, Primăria spune că sunt consilieri care nu s-au putut conecta la aplicaţie.

De ce şedinţe online? Pentru că… aşa vrea muşchii lor

Am solicitat şi explicaţii pentru aceste şedinţe online insuficient de transparente, care lasă loc liber discuţiilor. Primăria a replicat doar că „legiuitorul a creat un cadru general pentru desfăşurarea acestora, lăsând la latitudinea autorităţii administraţiei publice locale modalitatea de convocare şi desfăşurare”. Aşadar, ni s-a transmis că legea permite, dar nu ni s-au menţionat şi motivele pentru care Primăria Craiova a considerat mai potrivită o astfel de desfăşurare a şedinţelor.
Din fericire, aceste şedinţe online care nu lasă loc participării fizice a cetăţenilor şi creează un mediu netransparent vor înceta, conform anunţului Primăriei, revenindu-se la şedinţele cu participare fizică.
În orice caz, aparent toţi consilierii au votat, tăcând sau nu, proiectul privind Felix Aderca, pe care Primăria îl consideră adoptat pentru că a obţinut majoritate absolută (16 voturi „pentru” – necesare fiind 14), deşi include articole privind exproprierile care necesită majoritate calificată (19 voturi).

Redăm mai jos răspunsul Primăriei.

Citeşte şi:

Primăria susţine că va da o altă HCL pentru exproprierile din Piaţa Veche. Istoricul hotărârilor indică însă că nu avea de gând

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS