-1.1 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj"Champs Elysees" de Craiova: Primăria vrea şir de arteziene şi zero maşini parcate de-a lungul noului bulevard 1 Mai

„Champs Elysees” de Craiova: Primăria vrea şir de arteziene şi zero maşini parcate de-a lungul noului bulevard 1 Mai

Primăria Craiova a iniţiat demersurile pentru declararea utilităţii publice a proiectului de regenerare urbană din zona 1 Mai, care ar urma să transforme bulevardul, între Ciupercă şi Parcul Nicolae Romanescu, într-o arteră plină de verdeaţă, cu spaţii pietonale moderne, bretele speciale pentru parcări şi statui şi fântâni arteziene pe linia mediană. Pentru a realiza tot ce îşi propune, municipalitatea trebuie să facă şi două exproprieri.

Primăria vrea şir de fântâni arteziene şi statui

Primăria vrea să transforme bulevardul 1 Mai într-un Champs Elysees oltenesc sau măcar într-o arteră similară cu bulevardul Unirii din Capitală. Pentru asta, intenţionează, pe de o parte, reamenajarea spaţiilor publice, a traseelor pietonale şi a spaţiilor de relaxare şi joacă de la bordura bulevardului 1 Mai până la frontul construit de blocuri şi case. Toate gardurile metalice de împrejmuire a spațiilor verzi vor fi desfăcute şi va fi refăcută infrastructura tuturor reţelelor.

„Prin intervenţia propusă se va regenera zona 1 Mai, zona cuprinsă între fântâna Ciupercă şi Parcul Nicolae Romanescu, în suprafaţă de 96.021 mp, prin amenajarea unui traseu pietonal în suprafaţă de 16.675,10 m, şi se va revitaliza spaţiul urban din cartierul 1 Mai”.
O altă componentă importantă este reprezentată de modernizarea fântânii arteziene de la intersecţia 1 Mai cu Ştirbei Vodă (fosta Ciupercă) şi amenajarea unui ansamblu de fântâni decorative şi statui pe linia mediană a bulevardului 1 Mai.

Maşinile nu vor mai fi parcate pe marginea carosabilului

Pentru ca intenţiile estetice să nu fie afectate de maşinile parcate de o parte şi cealaltă a carosabilului, proiectul prevede şi „relocarea locurilor de parcare din lungul bulevardului intens circulat, prin amenajarea unor bretele carosabile adiacente acestuia care vor primi și locurile de parcare relocate”.
În plus, vor fi refăcute şi aliniamentele plantate în lungul bulevardului 1 Mai cu rol estetic, de protecție, de ameliorare a climatului și a calității aerului, prin înlăturarea locurilor
de parcare și refacerea benzii de protecție pe care vor fi plantate suplimentar plante perene, arbuști și arbori, se mai arată în proiect.

Tot în cadrul proiectului, iluminatul stradal şi ambiental va fi refăcut integral şi 4 toalete automate inteligente vor fi amplasate în zona Ciupercă (1), în zona Spitalului Judeţean (2) și în zona Parcului Romanescu (1).

Suprafaţa propusă pentru exproprieri are 744 metri pătraţi

Suprafaţa de teren ce face obiectul investiţiei „Regenerare urbană prin revitalizarea zonei 1 Mai Craiova R.E.G.E.N.E.R.A.T.E. Craiova – Zona 1 Mai” este de 96.021 mp. Din această suprafaţă, 95.277 mp reprezintă suprafaţa aflată în subordinea Municipiului Craiova, iar 744 mp, suprafaţa propusă pentru exproprieri.
În acest sens, Primăria supune în şedinţa de joi, 26 septembrie, un proiect de hotărâre privind declararea de utilitate publică a investiţiei şi declanşarea procedurilor de expropriere, o procedură 2 în 1 devenită standard în demersurile municipalităţii. De această dată, însă, spre deosebire de controversatul proiect pentru complexul sportiv din Piaţa Veche, textul proiectului de hotărâre citează temeiul legal corect.

Două construcţii sunt afectate de coridorul de expropriere, dintre care una se află pe terenul proprietate a municipiului Craiova.

Primăria urmăreşte să dezvolte artera pe model occidental

Primăria îşi doreşte ca revitalizarea zonei să atragă interesul mediului de afaceri şi să încurajeze deschiderea de terase şi restaurante, dar şi de magazine de brand sau organizare de expoziţii şi evenimente felurite.
„Implementarea proiectului va crea un cadru favorabil dezvoltării de activităţi economice conexe, prin creşterea interesului mediului de afaceri pentru zona regenerată cât şi pentru zona conexă acesteia, respectiv: deschiderea de terase si restaurante, cumpărarea/închirierea de spaţii comerciale de la parterul blocurilor de către firme renumite, închirierea domeniului public pentru organizarea de expoziţii de interes public, organizarea unor evenimente sociale, educaţionale şi cultural-artistice”.

CITEŞTE ŞI: Primăria face o mutare nouă pentru exproprierile din Piaţa Veche

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS