11.7 C
Craiova
marți, 1 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalLovitură pentru proprietarii cu centrale. Plata părților comune, impusă prin lege

Lovitură pentru proprietarii cu centrale. Plata părților comune, impusă prin lege

Din această iarnă, toţi craiovenii vor plăti căldura degajată de conductele care le traversează apartamentul, chiar dacă le-au izolat sau nu şi indiferent de materialul cu care s-a făcut izolaţia. Cu precădere, au făcut acest lucru proprietarii care şi-au montat centrale de apartament.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei a hotărâtă să-i pună pe toţi proprietarii la plata căldurii pe părţile comune, indiferent dacă şi-au izolat sau nu ţevile. Decizia a fost luată în primăvara acestui an când, în luna martie a fost adoptat Ordinul nr. 7/ 2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu. Noile reglementări au intrat în vigoare începând cu 1 august 2024. Drept urmare, craiovenii care locuiesc la bloc vor plătii din această iarnă, cu toţii, căldura pe părţile comune în funcţie de cota parte indiviză.

Cheltuielile pentru părțile comune la încălzire, în cazul celor cu centrale termice şi cu ţevile izolate, vor fi percepute din această iarnă. Prevederile se regăsesc deja într-un Ordin al ANRE și se vor aplica asociațiilor de proprietari care au repartitoare de costuri sau nu.

„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii/utilizatorii de apartamente/spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă: a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;
b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic”, se spune în art.15 din Regulament.


Este cunoscut faptul că tot mai mulţi craioveni s-au debranşat de la sistemul centralizat al oraşului. Locatarii şi-au montat centrale de apartament şi următorul pas a fost să-şi izoleze ţevile care le trec prin apartament. Scopul izolării acestor conducte este acela de a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile. În funcţie de materialul cu care proprietarii îşi izolează conductele comune care le traversează apartamentul, scade şi transferul de căldură, iar proprietarului îi scade factura la căldură pe părţile comune. Unii au mers până acolo încât au zidit aceste ţevi numai să nu plătească energia termică pe părţile comune.
Acum, toate aceste măsuri nu-şi mai au rostul, toţi proprietarii vor plăti căldura comună.

„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota -parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare”, a spus Mariela Florescu, reprezentant firmă de servicii de contorizare.

Cum se împart costurile

Plata căldurii pe părțile comune a fost un subiect de dispută des întâlnit în asociațiile de proprietari cu apartamente debranșate de la sistemul centralizat de încălzire. Cei debranșați refuză de cele mai multe ori de a mai plăti ceva la încălzire. În cel mai bun caz, când aceștia acceptă că ar datora, totuși, ceva, de obicei suma afișată pe listele de cheltuieli li se pare prea mare.
Conform legislație în domeniu, fiecare proprietar dintr-un condominium are obligația să platească cotă parte din suprafețele comune, indiferent dacă au ales un sistem alternativ de încălzire.

Cum se împart costurile

Potrivit regulamentului ANRE, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de deconectare între 41 și 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% și 35%, iar la un grad de deconectare între 71 și 99%, procentele se majorează la 50%, 45% și 40%. În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă și temperată, cota de contribuție care se împarte la toți locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranșare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 și 99%, de 60%, 55% și 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS