17.3 C
Craiova
vineri, 4 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopacii uscaţi, pericolul din parc

Copacii uscaţi, pericolul din parc

Craiovenii sunt puși în pericol de crengile uscate din copaci și de arborii uscați din câteva parcuri din Craiova. Este vorba de Fantasy Parc şi Parcul Tineretului. Unii dintre craiovenii care merg frecvent în aceste locuri spun că nu de puţine ori au fost martorii unor incidente neplăcute, când crengi uscate s-au desprins din copaci şi au căzut pe alei sau bănci. În urmă cu trei luni, într-un alt parc al Craiovei o femeie de 64 ani a fost rănită după ce a fost lovită de o creangă căzută dintr-un copac.

Un craiovean care a fost recent martorul unui incident similar în Fantasy Parc povesteşte: „La intrarea în parc , în stânga aleii principale sunt alte două alei care traversează zona cu arbori vechi poate seculari , cine știe… Pe marginea aleilor de sub pomi sunt băncuțe pe care stau vizitatorii mai ales când caută umbră în zilele cu soare. Până aici totul este frumos și putem mulțumi încă o dată primăriei pentru crearea parcului. O mare parte dintre acești copaci destul de înalți au vârfurile uscate iar atunci când bate vântul sau se așază păsări ,în special ciori se rup ușor și cad la întâmplare. Aleile sunt frecventate de muti părinți cu copii mici de mână sau în cărucioare și adesea staționează pe băncuțe. Sigur, mai sunt și persoane vârstnice… Am asistat în urmă cu câteva săptămâni din întâmplare la un incident când crengi s-au rupt și au căzut la câțiva centimetri de o femeie în vârstă care se odihnea pe o banca. Oricum era foarte agitata după, când a conștientizat că o bucată din creangă i-a trecut pe lângă ureche. Aseară am văzut lângă o altă bancă resturi de crengi rupte, bine că s- a întâmplat când nu era nimeni sub copac. Sigur par chestii minore dar pot avea consecinţe grave. Se naște o întrebare : oare „armata ” de gardieni din parc nu observă , sau nu poate sesiza pe cineva care administrează parcul ?… sau în ziua de luni când se închide parcul pentru lucrări de întreținere nu observă nimeni ? Sigur că putem fi indiferenți toți și adoptăm stilul gardienilor din parc dar oare este bine ? Ce s-ar fi întâmplat dacă în acel moment bucățile de crengi cadeau pe un copil mic ?”, spune craioveanul.

Un parc nou, o problemă veche

Fantasy Park a fost inaugurat în vara anului 2024. Este construit pe o suprafață de peste 3.5 hectare și oferă un loc de poveste pentru cei mici, spații verzi, un loc nou de promenadă, cu alei și mobilier urban care completează atmosfera de basm, locuri de joacă, elemente inedite de butaforie realizate de artiștii locali, un sat al piticilor, un teatru de vară și căsuțe-restaurant. Fantasy Park, situat pe strada Toporași din Craiova, este supravegheat video și beneficiază de iluminat arhitectural pe timp de noapte, aşa prezintă administratorul RAADPFL parcul.

Nimic de contestat, dar şi aici apare o problemă, copacii uscaţi. Sarcina îndepărtării sau toaletării acestor arbori cade chiar în sarcina RAADPFL Craiova. Astfel de incidente nu trebuie să se mai întâmple fiindcă, administratorul deţin un tomograf cu ajutorul căruia copacii sunt monitorizați permanent de către lucrătorii specializați din cadrul Secției Zone Verzi. Tomograful diagnostichează starea de sănătate a arborilor. În ultima perioadă, vântul şi ploile au înlesnit acest fenomen de prăbuşire a crengilor uscate şi a copacilor bătrâni şi roşi de boală.

În Parcul Tineretului cad copaci

Astfel de scene au loc şi în Parcul Tineretului, unde foarte mulţi copaci sunt uscaţi şi prezintă un risc ridicat de prăbuşire. Nu degeaba, adminsitratorul parcului, RAADPFL a montat anunţuri pe mai mulţi copaci prin care vizitatorii sunt avertizaţi să părăsească parcul în caz de furtună.

Aici, la puţin timp după amenajarea parcului arbori seculari de pe o suprafaţă de sute de metri pătraţi au început să se vestejească. Iniţial, administratorul a spus că umiditatea este vinovată de uscăciunea arborilor. Cert este că foarte mulţi copaci s-au uscat din care cauză au fost tăiaţi. Alţii nu au mai apucat să cadă sub lama drujbelor, s-au prăbuşi fie pe alei, fie în zona verde a parcului.
Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii RAADPFL au promis că vor da un răspuns cât de curând.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS