La 6 ani câștiga primul său premiu cântând la pian. La 9, debuta ca solist la Filarmonica Oltenia, apoi cânta, tot din postura de solist, la Ateneul Român. Acum Ruben Ghidiceanu are 17 ani, este elev la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova și a adunat deja o mulțime de experiențe valoroase în drumul său spre o carieră strălucită în muzică.
Cele mai recente realizări sunt obţinerea unei burse oferite de Academia Română, Ruben fiind singurul doljean care a reuşit această performanţă, şi selecţia sa pentru masterclass-ul marelui dirijor Cristian Măcelaru, din cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. Pentru un tânăr ca Ruben, prezenţa printre cei 8 tineri muzicieni care s-au bucurat de privilegiu este de mare însemnătate. Probabil şi cei care nu sunt familiarizaţi cu universul muzicii clasice au reţinut numele lui Cristian Măcelaru, director artistic al festivalului Enescu şi deţinător al unui premiu Grammy. Acesta a dirijat orchestra Franţei chiar la Jocurile Olimpice din această Vară, la Paris.
Ruben şi jucăria sa în alb şi negru
Povestea lui Ruben a început în copilărie, cu o “jucărie” în alb și negru, cu clape, și mai are multe capitole înainte. GdS scria despre talentul său încă de când avea 5 ani. Pe atunci, încă învăţa în joacă, de la părinţi, care îi descoperiseră auzul absolut la un an şi jumătate. Ruben putea recunoaşte note în toate sunetele care ne înconjoară, chiar şi în sunetul furculiţelor lovite de farfurii.
Ruben Natan Ghidiceanu s-a născut într-o familie de muzicieni, astfel că a crescut având muzica drept companion încă din prima zi de viață. Părinții l-au inițiat în studiul acestui instrument. Pianul a fost prezent lângă el de când era mic, o jucărie mai aparte, în alb şi negru. „Am crescut cu pianul în casă și în suflet”, ne spune acum Ruben, la 17 ani, când nu mai aflăm povestea sa de la părinţi, căci prinde glas prin propriile cuvinte.
La 6 ani, lua lecţii de la reputata profesoară Mariana Ilie
Descoperirea acestui instrument a venit firesc. Şi de atâţia ani îl tot descoperă, zi după zi.
Ține minte că, deși era foarte mic, avea răbdare și curiozitate să descifreze misterele notelor care prind viață odată atinse clapele. O amintire care îi vine în minte este despre bagatela Für Elise, asupra căreia s-a aplecat aproape o oră, la nici 5 ani, ca să o descifreze. La 6 ani, a început să ia lecţii de la profesoara Mariana Ilie, cu care lucrează și în prezent, la Liceul de Arte, unde este elev în clasa a XI-a, fiind îndrumat de profesorul Edward Man. De asemenea, are o colaborare frumoasă și cu prof. univ. dr. Daniel Goiți de la Academia “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dar și cu profesori din străinătate, în domeniul compoziției.
Solist la 9 ani, la Ateneu. Cu varicelă
Dintre numeroasele premii obținute la competițiile de pian, cele care l-au bucurat cel mai mult au fost cele care includeau și susținerea unui concert alături de orchestră, cum s-a întâmplat când avea 11 ani. A câștigat atunci un concurs organizat de Filarmonica din Pitești care i-a oferit acest prilej. „Îmi place foarte mult să cânt împreună cu orchestra, aceste experiențe mă motivează”.
Dar nu acesta a fost primul său concert alături de o orchestră. A debutat ca solist la 9 ani, pe scena Filarmonicii Oltenia, iar în același an cânta Ceaikovski, la Ateneul Român, cu Orchestra Medicilor. La o vârstă atât de fragedă, Ruben avea parte deja de o oportunitate la care tineri pianiști încă visează. Dar concertul său a fost cu atât mai memorabil cu cât l-a susținut în plină erupție de varicelă.
„Am făcut varicelă chiar atunci când trebuia să cânt la Ateneu. Mi s-a dat acordul, în cele din urmă, să susțin concertul, mai ales că orchestra era formată din foarte mulți medici și am cântat sub supravegherea acestora. Din fericire, nu a fost o formă foarte severă, nu aveam chiar așa de multe bubițe. Fizic nu mă simțeam tocmai bine, dar m-am mobilizat și a ieșit foarte bine”.
Scopul lui Ruben, să devină suficient de bun ca să poată învăţa, la rândul său, pe alţii
Cele mai recente repere din evoluţia lui Ruben sunt bursa Academiei Române, tânărul fiind singura persoană din Dolj care atinge această performanţă, şi experienţa din cadrul Festivalului-concurs George Enescu.
Cum, pentru masterclass-ul susținut de Cristian Măcelaru în cadrul Festivalului George Enescu, cunoscutul dirijor a selectat numai 8 participanţi, Ruben s-a bucurat foarte mult să se afle printre cei care au avut acest privilegiu și a învățat mult din această experiență.
Își dorește să ajungă, într-o bună zi, la fel de bun ca artiștii de renume pe care i-a întâlnit și de la care a învățat și să poată transmite, la rândul său, altora, din pasiunea pentru muzică și din secretele acesteia.
„Vreau să învăț și eu să ajut, să devin suficient de bun pentru a le putea oferi din ceea ce știu altora”.
Un artist complet: Compune şi îşi doreşte şi să dirijeze
Ruben nu este doar un pianist extraordinar de talentat, dar şi un compozitor promiţător. A mers de mai multe ori în Elveția, unde a studiat compoziția cu profesorul Tobias Cramm, şi a compus mai multe lucrări până acum, deşi are numai 17 ani. Canalul YouTube cu activitatea lui Ruben poate fi accesat aici.
Iar printre planurile sale se află şi bagheta de dirijor. Îi place să vadă pianul acolo unde teoretic ar trebui să stea dirijorul și să vadă cum „pianistul, care este și dirijor, conduce orchestra”. „Asta îmi place cel mai mult”.
Nu și-a ales încă locul în care își va continua cariera, poate fi București, Cluj, sau poate fi o facultate din străinătate. Dar visurile sale sunt închegate.
Constanta
Atunci când călătorește pentru a cânta, vede totul ca pe o descoperire continuă și o adaptare, un proces de familiarizare care îi permite să își simtă muzica „acasă” indiferent cât de străine ar părea toate în jur. „Pe oriunde merg, descopăr piane performante, muzicieni valoroși,, dirijori excepționali, orchestre profesioniste”. Şi e loc, în lumea aceasta, pentru emoţii legate de toate aceste lucruri noi, într-o îmbrăţişare deplină a muzicii.
Iar apoi mai este și publicul, foarte important pentru Ruben, care nu uită în nicio secundă care îi este misiunea. Să îl cucerească.