4.8 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova are un Iron Man. Lucian Popa a terminat cursa de triatlon la prima sa încercare

Craiova are un Iron Man. Lucian Popa a terminat cursa de triatlon la prima sa încercare

În urmă cu 4 ani, când soţia i-a arătat un articol despre un sportiv care terminase cursa Iron Man – una dintre cele mai grele curse de anduranţă din lume – într-un timp record, lui Lucian Popa i se părea imposibil să termini o asemenea cursă într-o singură zi. 226 de kilometri şi trei probe care se succed fără să îţi dea timp să tragi aer în piept: înot, ciclism şi alergare. Nici nu se gândea atunci că ar putea vreodată să facă faţă unei astfel de provocări. Dar ceea ce nu te doboară te face mai puternic, iar asta avea să afle în urmă cu numai un an şi câteva luni

A descoperit alergările în urmă cu câţiva ani

Totul a început în urma unei accidentări la genunchi, care l-a făcut să descopere pasiunea pentru cursiere. Nu a durat mult până să se înfiripe gândul participării la triatlon. După un an şi jumătate, pornind cu pregătirea de la zero, în luna septembrie a acestui an a trecut linia de sosire a primului său concurs de triatlon Iron Man, în Italia.
Lucian este antrenor de trasee aplicative şi sportiv de anduranţă. Practică tenisul din copilărie, iar acum câţiva ani abia atingea 7 kilometri de alergare. Cât despre înot, înota doar bras (broască) până acum un an şi câteva luni. Nu părea să aibă deloc datele unui sportiv care să participe la curse de triatlon. În plus, în Craiova nici măcar nu există un club de triatlon.

Dar, cu timpul, alergarea sa a evoluat şi a început să se înscrie la competiţii. A participat la câteva alergări montane, inclusiv Spartan Race, o cursă extrem de dură, de 25 kilometri, pe munte, cu cărat de saci în spate şi tot felul de provocări aproape brutale.
Apoi a survenit accidentarea.

Ciclismul, dragoste la prima pedală

„Corpul nefiind pregătit, m-am accidentat la genunchi. 6 luni nu am mai putut alerga, a trebuit să mă recuperez, aşa am început să merg pe bicicletă”, a povestit craioveanul.
Când s-a urcat pe cursieră, a fost dragoste la prima pedală. A intrat în competiţii, iar apoi, după ce a reluat şi alergările, a început să fie ispitit de triatlon.
„Triatlonul a fost o decizie pur şi simplu personală. M-am urcat în maşină, am pus bicicleta şi m-am dus la Călăraşi, în luna mai, unde avea loc o cursă „half Iron Man”, în care toate probele sunt la jumătate faţă de competiţia completă, „full” Iron Man”.

În loc de 226 kilometri, au fost 113, pe care Lucian i-a parcurs în 5 ore şi 22 de minute. „Pentru că m-am simţit bine la final, am hotărât să merg şi la competiţia full Iron Man”.

La Iron Man, performanţa constă în a reuşi să treci linia de finish

S-a înscris la competiţia din Italia, determinat să obţină titlul de Iron Man. Şi nu doar să treacă linia de finish, dar să o facă fără să se accidenteze.

„În această competiţie, se începe cu proba de înot în ape deschise, pe o distanţă de 3,8 kilometri. În Italia, am înotat în mare. Apoi ieşi din apă şi, aşa cum ai ieşit, în costumul de neopren, te duci cât mai rapid în zona de tranzit, unde trebuie să te schimbi foarte repede, să îţi iei încălţările, casca de ciclism, apoi să pedalezi 180 de kilometri. Te întorci înapoi de unde ai plecat, să îţi laşi bicicleta şi să îţi iei costumul de alergare, pentru maratonul de 42,2 kilometri. În total, ai de parcurs o distanţă de 226 kilometri. Timpul meu a fost de 12 ore şi 31 de minute”, spune Lucian.
Performanţa constă în a termina cursa, iar acesta a fost şi obiectivul său. „Proba completă Iron Man este una dintre cele mai grele competiţii de anduranţă din lume, unde foarte puţini oameni participă şi reuşesc să termine”, mai adaugă craioveanul.

15 luni de pregătire zilnică

Lucian s-a pregătit intens în ultimele 15 luni pentru a face faţă probelor. A început să ia cursuri de înot, realizând că acesta este punctul său vulnerabil. Făcea zilnic antrenamente cu bicicleta de până la 6 ore, mergând aproximativ 170 de kilometri, avea timp de recuperare o oră, apoi continua cu antrenamentul.
Pentru că nu cunoştea pe nimeni care să îi ofere informaţiile atât de preţioase pentru a face faţă competiţiei, a luat legătura cu un antrenor din Bucureşti. „Sfatul meu pentru cei care doresc să participe la acest oncurs este să apeleze la un antrenor sau la cineva care a terminat cursa şi le poate oferi nişte informaţii. Ai un plan complex de pus la punct, atât psihic, cât şi fizic şi alimentar”, transmite Iron Man de Craiova.

Pentru Lucian, cea mai mare provocare din competiţia Iron Man a fost proba de înot

„Înotul a fost cea mai mare provocare pentru mine, căci până acum un an şi jumătate înotam doar bras. A trebuit să iau cursuri aproximativ 10 luni. În mare e periculos, am văzut oameni luaţi cu skijetul, sunt curenţi. Apoi, în momentul când intri la alergare după aproximativ opt ore, începi să ai halucinaţii, să nu mai gândeşti limpede. M-am uitat la ceas şi am citit opt minute în loc de opt ore, deja pierdusem noţiunea timpului. A durat ceva până să conştientizez că erau ore, nu minute. Obiectivul meu a fost să înaintez menţinându-mă într-o zonă de confort, să merg fără să mă accidentez, vedeam în jur oameni care efectiv se târau ca să poată termina. Recuperarea durează până la 2 luni după un astfel de efort. Alţii pot rămâne cu accidentări foarte grave, aşa că trebuie să fii foarte atent”, a povestit Lucian.

Numărul 482

În toată această aventură, Lucian a trebuit să îşi acopere singur cheltuielile şi să facă faţă mai multor provocări, nu doar fizice. Dar determinarea sa a avut ultimul cuvânt de spus.

„La primul meu concurs de triatlon, la Călăraşi, proba olimpică, veneam de nicăieri şi mă îndreptam spre necunoscut. Iron Man este o competiţie pe care o faci pentru tine, la final câştigi o bluză, o medalie şi o diplomă, iar eforturile şi sacrificiile sunt mari. Nu am avut niciun sponsor, toate cheltuielile au fost suportate de mine, dar poate acest lucru se va schimba în viitor. Îmi doresc să nu mă opresc aici, deşi pentru cei care au familie este foarte greu. Timpul este o mare problemă, căci petreci atâtea ore pregătindu-te. A fost dificil, dar soţia m-a aşteptat la finish cu copilul şi mă bucur că a fost acolo, lângă mine. Fără ea şi fără înţelegerea ei nu aş fi reuşit”.

Lucian a avut în concurs numărul 482. O coincidenţă, un semn? „Sunt născut în luna a patra a anului 1982”. Data naşterii i-a purtat, se pare, noroc. Dar o astfel de competiţie este prea puţin despre noroc. Este despre spiritul năvălitor al competiţiei şi al perseverenţei pe care îl ai în sânge.

CITEŞTE ŞI: Povestea craioveanului care face carieră în politică în afara graniţelor. Este singurul străin de pe lista celor mai influenţi tineri din Italia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS