3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPe şantierul primului velodrom indoor din România, care se construiește la Craiova, începe turnarea plăcii care va susţine întreaga construcţie

Pe şantierul primului velodrom indoor din România, care se construiește la Craiova, începe turnarea plăcii care va susţine întreaga construcţie

La Craiova, primului velodrom indoor care se construiește în România începe să prindă contur. Şantierul a fost deschis în luna august, când a început excavarea fundaţieie noii arene multifuncționale de la Craiova. Arena se ridică pe amplasamentul fostului stadion „Tineretului“, demolat anul trecut. Pe vechiul amplasament va apărea un velodrom acoperit care va costa 43 de milioane de euro, dedicat, cu precădere, ciclismului şi atletismului.

Cum va arăta noua bijuterie sportivă a Craiovei
Cum va arăta noua bijuterie sportivă a Craiovei

La o lună de la demararea lucrărilor, reprezentanţii beneficiarului, Consiliul Judeţean Dolj, spun că pe şantier se lucrează într-un ritm susţinut.
Totodată, se precizează că „lucrările sunt extrem de complexe, dată fiind anvergura proiectului, dar graficul de execuție este respectat de constructor. S-a realizat deja excavarea, s-au amenajat terasamentele și s-au făcut trasările și pichetările viitoarei clădiri, inclusiv turnări parțiale de beton. În următoarea perioadă, va începe lucrul la radierul general al arenei. Centrul sportiv va fi unul dintre cele mai moderne complexe multisport din țară, cu pistă de atletism acreditată pentru competiții internaționale și cu singurul velodrom indoor din România. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Dolj, ca parte din strategia noastră de a susține sportul de performanță”, se arată într-o postare pe Facebook a preşedintelui CJ Cosmin Vasile.

Cum va arăta arena unică în România

Conform proiectului, se va contrui o sală multifuncțională cu arenă de atletism indoor de categoria I, conformă normelor și standardelor naționale și europene, și o pistă de velodrom ce va corespunde specificațiilor impuse de Uniunea Internațională de Ciclism.
Suprafețele de joc sunt concepute să asigure și desfășurarea altor sporturi, dar și a unor evenimente festive, concerte și spectacole.
Aşa cum spuneam, complexul se va ridica pe locul legendarei arene care a fost demolată în primăvară, după 90 de ani de existență. pentru a se face loc unui complex sportiv multifuncțional unicat în țară prin prisma dotărilor de care va dispune. Conform autorizaţiei de construire, costurile lucrărilor se ridică la 214 milioane lei (circa 43 de milioane de euro) Odată obținută această autorizație, Consiliul Judeţean Dolj va putea demara procedura de atribuire a contractului de execuție. Clădirea va avea formă de elipsă, cu latura cea mai mare de circa 130 m, paralelă cu bulevardul Știrbei Vodă. Latura cea mică va fi de circa 100 m, şi va fi paralelă cu bulevardul 1 Mai.

O arenă unică în România

Aşa cum arată studiul de fezabilitate, pe amplasamentul fostului Stadion „Tineretului“ va fi edificată o construcție cu parter, subsol și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 35.000 de metri pătrați.
Complexul va include un velodrom de categoria I, proiectat pentru o viteză de 80 – 85 km/h, o pistă de alergare ovală în lungime de 200 de metri, cu 6 culoare, și o pistă dreaptă, de 60 de metri, cu 8 culoare, dar și zone pentru probe precum săritura în înălțime, triplu salt, săritura cu prăjina sau aruncarea greutății.
Viitorul complex sportiv va putea găzdui și competiții de handbal, baschet, volei, tenis, futsal, scrimă, gimnastică, box, lupte sau judo. Tot aici ar putea fi organizate şi evenimente festive (concerte, spectacole etc). În cadrul complexului se vor mai regăsi vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, restaurant, spații administrative și o sală de forță. Banii pentru această investiţie vor veni de la CNI. Executantul lucrărilor este SSAB-AG – Frasinul, două firme din Bacău, respectiv Bistrița Năsăud. Termenul de finalizare a investiției este de 38 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS