0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalCând se întorc angajaţii primăriei în sediul recent reabilitat ?

Când se întorc angajaţii primăriei în sediul recent reabilitat ?

Lucrările de reabilitare a celor două sedii ale Primăriei Craiova de pe strada A.I. Cuza au ajuns la final. Doar câteva săptâmâni îi despart pe angajaţii din administraţia locală craioveană de întoarcerea în vechile birouri, acum, cu totul modernizate.

Reprezentanţii primăriei spun că, nu s-a stabilit data când angajaţii se vor muta în locaţiile reabilitate, dar surse din cadrul primăriei spun că mutarea va avea la începutul lunii noiembrie. Întoarcerea este una benefică pentru craiovenii care au de depus sau ridicat documente emise de către administraţia locală. La acest moment activitatea Primăriei Craiova se desfăşoară, încă, în sediul Centrului Multifuncţional din Romaneşti.

Demarate în 2020 (la sediul central de pe A.I. Cuza, nr. 7) și 2021 (clădirea Palace), lucrările de consolidare și reabilitare au costat peste 20 de milioane de euro. Bani provin dintr-un împrumut contractat în decembrie 2018 de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Reabilitarea şi consolidarea clădirii Palace și a sediului central al Primăriei Craiova s-a făcut cu un împrumut inițial de 15 milioane de euro. Ulterior, în iunie 2020 s-a solicitat și obținut o suplimentare a împrumutului cu încă 9,2 milioane de euro.


Astfel, valoarea reabilitării clădirii Palace a crescut cu 3 milioane de euro, iar reabilitarea sediului central al Primăriei Craiova s-a scumpit cu peste 4 milioane de euro.
Lucrările au fost executate de firma craioveană Recon SA și au demarat în 2021. Termenul de execuție este de 36 de luni.

Se face recepția

„Sediile Primăriei Craiova, din strada A.I. Cuza, au fost renovate și intră în etapa de recepție. Pe lângă refacerea clădirilor, s-a reabilitat și mobilierul vechi, dar s-a achiziționat și tehnologie de ultimă generație pentru sala de ședințe. Până la mutarea definitivă mai durează două luni, deoarece recepția trebuie făcută cu o comisie națională și trebuie luată autorizarea finală și din partea altor instituții. Clădirile monument istoric Clasa A arată impecabil”, spunea primarul Criovei, Lia Olguţa Vasilescu cu ceva timp în urmă.


La sediul central al primăriei, valoarea totală a investiției, plus TVA, a ajuns la 67.867.396,60 lei, din care partea de construcţii + montaj reprezenta 51.664.420 de lei (inclusiv TVA), adică circa 10,5 milioane de euro. La sediul Palace, lucrările de reabilitare au costat, în final, peste 9,5 milioane de euro. Recepţia lucrărilor a început la mijlocul lunii septembrie şi după cum spunea primarul Craiovei vor dura două luni. Prima lună a trecut, deja, iar din această săptămână s-a intrat în cea de-a doua lună.
Cât de curând, cei peste 500 de funcționari trebuie să se întoarcă în sediile de pe strada A.I Cuza.

Două bijuterii arhitectonice

Ambele imobile sunt monumente istorice. Clădirea centrală a Primăriei Craiova a fost realizată de arhitectul Ion Mincu în anul 1906 și finalizat de Constantin Iotzu, elevul și mâna sa dreaptă, în 1916. A fost realizată în stilul Art Nouveau, iar la fațada principală, Ion Mincu a folosit elemente de arhitectură pe care se spune că le-a întâlnit și desenat în călătoria sa de studii la Istanbul. Interiorul, bogat decorat, are ca piesă centrală fostul hol al ghișeelor Băncii Comerțului și un luminator. După cutremurul din 1977, aceasta a beneficiat de reparații curente. În anul 2000, a fost realizat şi un studiu de fezabilitate pentru consolidarea imobilului, intenţionându-se solicitarea de fonduri de la Banca Mondială. Demersurile au fost sistate, însă, din cauza litigiilor asupra dreptului de proprietate a clădirii, motiv pentru care nici o administrație nu s-a mai încumetat să demareze lucrări de reabilitare.


Imobilul din str. A. I. Cuza, nr.1, datează din perioada 1900-1905 şi se află pe lista monumentelor istorice din municipiul Craiova, fiind fostul Hotel ”Palace” și ulterior sediu al Băncii Comerciale Române. Conform datelor de arhivă existente, proiectul a fost conceput de la bun început cu dublă destinaţie de bancă şi hotel, care a funcţionat independent, având fluxuri de circulaţie separate. Se pare că, la parter şi la primul etaj, funcționa banca, iar la etajele doi, trei şi mansardă era hotelul. Cutremurele din 1908, 1940, 1977, 1986 şi 1990 i-au afectat structura de rezistență, însă, după nici unul dintre acestea nu au fost făcute intervenții importante asupra clădirii. S-a impus astfel necesitate realizării unor lucrări de consolidare, refacere, reabilitare şi amenajare pentru schimbarea de destinaţie, cu păstrarea aspectului şi stilului arhitectural al clădirii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS