0.6 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCând pot craiovenii să ridice cererile pentru ajutorul de încălzire

Când pot craiovenii să ridice cererile pentru ajutorul de încălzire

Sezonul rece al iernii 2024 – 2025 își va intra curând în drepturi, iar mulţi craioveni sunt îngrijorați de costurile cu încălzirea locuințelor în sezonul rece. Pentru mulți dintre aceștia ajutorul statului pentru sezonul rece al iernii 2024 – 2025 este vital, mai ales pentru pensionarii cu venituri reduse și familiile încercate de greutăți bănești. Facturile la gaze, costul lemnelor de foc sau altor surse de încălzire vor reprezenta pentru aceştia un coșmar în această iarnă. Noutatea este că, pentru pensionari sumele rezultate din recalculare nu vor fi luate în considerare la stabilirea drepturilor de ajutor pentru încălzire, fiind valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare.

Ajutoare pentru încălzire
Ajutoare pentru încălzire

Primăria Craiova anunţă că din 21 octombrie începe distribuirea şi primirea cererilor pentru ajutorul de încălzire.

„Începând cu data de 21 octombrie 2024, primăria va derula activitatea de distribuire şi primire a cererilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei pentru sezonul rece noiembrie 2024-martie 2025, precum şi a suplimentului pentru energie. Ca şi până în anii trecuţi,craiovenii pot ridica aceste cereri de la sediul Direcţiei de asistenţă socială sau le pot descărca de pe siteul acesteia. În cazul craiovenilor care locuiesc la bloc şi îşi încălzesc locuinţa cu energie termică, cererile se distribuie prin asociaţiile de proprietari”, anunţă DGAS Craiova.

Sprijinului financiar este diferențiat în funcție de venitul pe fiecare membru de familie

Craiovenii care solicită ajutorul pentru încălzirea locuinței, trebuie să ştie că veniturile care se iau în calcul includ toate veniturile nete realizate de persoan respectivă sau membrii familiei, în luna anterioară solicitării. Pentru a beneficia de ajutoare la încălzire, venitul mediu net lunar nu trebuie să depășească 1.386 de lei pe persoană în cazul familiilor sau 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

Acordarea sprijinului financiar este diferențiată în funcție de venitul pe fiecare membru de familie sau al persoanei singure, compensarea fiind raportată la o valoare de referință stabilită prin lege.
Totuși, anumite venituri sunt exceptate, precum alocațiile pentru susținerea familiei și de stat pentru copii, bursele școlare, stimulentele educaționale pentru copii din familii defavorizate, precum și veniturile obținute din activități ocazionale desfășurate de zilieri. Aceste excepții asigură că sprijinul financiar ajunge la cei care au nevoie de el, fără a afecta alte forme de ajutor social deja existente.

Craiovenii au venit să-și ridice cererile pentru ajutorul de căldură (Foto: Maria Cernătescu)


Nivelul ajutorului pentru încălzire în sezonul rece al iernii 2024 – 2025 variază în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie sau pe persoană singură. De exemplu, dacă venitul unei familii sau unei persoane singure este mai mic de 200 de lei/persoană, compensarea lunară va fi de 100%. Dacă venitul net pe membru de familie sau pe persoană singură este între 680 de lei şi 920 de lei, compensarea va fi de 50%, vorbim aici de încălzirea cu energie termică. Regula este ca şi până acum, cu cât veniturile sunt mai mari cu atât scade compensarea.

Venit mic, ajutor mare

În cazul craiovenilor care se încălzesc cu gaze naturale, sumele acordate lunar vor fi tot în funcţie de veniturile pe membru de familie. Dacă veniturile pe membru de familie sunt până la 200 de lei, aceştia vor primi 250 de lei. Dacă venitul net pe membru de familie este între 920 şi 1.040 de lei, suma primită va fi de 100 de lei.
Sumele diferă în cazul persoanelor care îşi încălzesc locuinţa cu energie electrică. Pentru o familie cu un venit net pe fiecare membru de 200 de lei, suma netă lunară primită va fi de 500 de lei. Cei care au un venit net pe membru de familie de 1.386 de lei, compensarea va fi de 50 de lei/lună. Pentru familiile care îşi încălzesc locuinţa cu lemne, suma netă lunar cea mai mare este de 320 de lei/lună, iar cea mai mică, 32 de lei/lună.
În plus beneficiarii vor primi şi un supliment de energie, acesta se acordă cumulat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizată în locuinţă. Beneficiarii pot depune aceste cereri până pe data de 20 noiembrie pentru întregul sezon rece.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS