3.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljExproprierile din Piața Veche, atacate în instanță de grupul civic

Exproprierile din Piața Veche, atacate în instanță de grupul civic

Grupul civic a demarat procedurile juridice pentru stoparea exproprierilor din Piața Veche. Reprezentanții grupului care a inițiat petiția pentru conservarea zonei speră să obțină suspendarea executării hotărârii de consiliu local (HCL 380/2024) prin care s-a dat undă verde procedurii de expropriere fără numărul de voturi prevăzut de lege.

Ce contestă Grupul Civic

Conform informațiilor disponibile pe site-ul Tribunalului Dolj, reclamanții solicită suspendarea executării actului administrativ, denunțând ilegalitatea demersurilor Primăriei și ale Consiliului Local Craiova.
„Deocamdată este vorba despre o cerere de suspendare a actului administrativ, acel HCL de expropriere, pentru a nu produce efecte. Între timp înaintăm cu fondul, pornind de la faptul că un complex sportiv în Piața Veche nu are, de fapt, utilitate publică pentru că poate fi făcut foarte bine în altă parte, adică acestei “utilități publice” îi lipsește exact acel element de unicitate solicitat de lege pentru expropriere!”, a precizat pentru GdS inginerul Cristian Botofei.
Primul termen este stabilit pe 4 noiembrie.

Hotărâri similare, suspendate în instanță în cazul Mogoșoaia

Într-o speță similară, mai multe hotărâri adoptate de Consiliul Local din Mogoșoaia au fost suspendate în instanță în urmă cu doi ani. Și în cazul CL Mogoșoaia s-a ridicat problema legalității unei hotărâri privind exproprierile care a fost adoptată fără majoritate calificată. Autoritățile s-au trezit atunci cu un val de procese demarate de proprietarii aflați pe lista exproprierilor. Litigiile au dus la blocarea proiectului Primăriei.

Cea mai mare sumă de plată pentru un proprietar în cazul Piața Veche: aproape 6 milioane lei

În cazul Pieței Vechi, cea mai mare sumă alocată pentru un proprietar în cazul despăgubirilor este de aproape 6 milioane de lei, pentru un teren de aproape 1500 mp cu o construcție anexă de 47 mp, aparținând familiei lui Ruslan Oprescu, cel care vorbea în urmă cu aproape 20 de ani despre intenția de a construi pe acest teren din Piața Veche un bloc de lux cu 30 de apartamente.

Primarul Olguța Vasilescu a declarat, referitor la complexul din Piața Veche, că municipalitatea s-a mobilizat după ce un om de afaceri „a depus un certificat de urbanism pentru a construi acolo un bloc de 10 etaje”, însă în ultimii ani nu a fost emis un astfel de C.U.
Reprezentanții Primăriei au confirmat pentru GdS că era vorba despre proiectul omului de afaceri Ruslan Oprescu, însă nu și că un astfel de certificat ar fi fost emis.

Context

Membrii grupului Piața Veche au lansat de mai multe ori către autorități un îndemn la dialog și participare publică la acțiunea de revitalizare a zonei. Mai mulți arhitecți consideră proiectul înaintat de SC Metroul SA extrem de invaziv și exagerat de costisitor (costurile fiind estimate la 100 de milioane de euro). Unii dintre aceștia au propus un concurs de proiecte sau colaborarea cu un arhitect reputat pentru amenajările de pe Felix Aderca. Specialiștii în domeniu consideră că halele din Piața Veche ar putea fi valorificate într-un proiect de tipul „Mercato Centrale”, păstrând specificul zonei și conectând-o cu alte monumente de valoare istorică din proximitate, precum Hanul Puțureanu sau Fântâna Purcarului.

Deși înainte de ședința de consiliu local în cadrul căreia s-au votat sumele pentru exproprieri Primăria a răspuns la invitația la dialog cu o contrainvitație, dând semne că ar fi deschisă la unele adaptări ale proiectului, reprezentanții municipalității nu au confirmat nimic despre o eventuală modificare a acestuia pentru integrarea halelor în soluția propusă de proiectant. Raportul de evaluare privind sumele propuse pentru proprietățile aflate pe coridorul de expropriere a fost votată cu majoritate calificată la limită, după ce trei consilieri, doi din partea AUR și unul din partea PNL, care se abţinuseră sau votaseră împotriva proiectului pentru declararea utilităţii publice şi declanşarea exproprierilor cu o lună înainte (HCL a cărei legalitate este contestată) s-au răzgândit.

Proiectul Împreună salvăm Piața Veche a Craiovei a fost recent nominalizat de juriul Premiilor Beta – bienala timişoreană de arhitectură la categoria Căutări.

>>> CLICK AICI pentru întreaga serie de materiale privind construirea complexului sportiv din Piaţa Veche

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS