7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Centraliştii“ nu scapă de plata căldurii comune.Craiovenii sunt nemulţumiţi

„Centraliştii“ nu scapă de plata căldurii comune.Craiovenii sunt nemulţumiţi

Începând din această iarnă, craiovenii, proprietari de apartamente, care au ales să își monteze centrale proprii vor resimți o schimbare neașteptată în factura la întreținere. Decizia Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) îi obligă pe toți locatarii, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosesc, să platească consumul de căldură pe părțile comune ale clădirilor în care locuiesc. Măsura îi nemulţumeşte pe mulţi craioveni care refuză să achite căldura consumată pe părţile comune.

Nici nu s-a dat bine drumul la căldură în Craiova, nici nu au fost emise primele facturi că mulţi craioveni îşi exprimă nemulţumirea faţă de noua modalitate de facturare. Nemulţumiţi sunt proprietarii care şi-au montat centrale de apartament, au făcut tot felul de calcule și investiții pentru a-și reduce costurile cu încălzirea. Pe lângă instalarea centralelor, mulți dintre ei au luat măsuri suplimentare, precum izolarea țevilor de căldură care trec prin apartament, ba chiar au mers atât de departe încât au zidit aceste conducte, toate cu scopul de a evita plata pentru căldura pe părțile comune. Însă, odată cu intrarea în vigoare a Ordinului 7/2024 al ANRE, toate aceste eforturi nu vor mai avea efectul scontat. Indiferent dacă apartamentele sunt conectate la sistemul centralizat de termoficare sau dacă proprietarii au optat pentru centrale proprii, toţi vor plăti o parte din căldura comună, conform cotei-părți din proprietate. Noua măsură uniformizează costurile şi pune capăt disputele între locatari și asociațiile de proprietari. Cei care și-au izolat conductele în speranța că vor evita plata pentru aceste pierderi de căldură sunt revoltaţi.

Din punct de vedere financiar, aceștia vor avea o creștere a cheltuielilor lunare, această sumă va varia în funcție de mărimea apartamentului și de gradul de izolare al blocului. Pe de altă parte, cei care au rămas conectați la sistemul centralizat ar putea privi această măsură că pe un pas pentru a împărți costurile în mod echitabil.

Proprietarii cu centrale sunt revoltați


Popescu Flori este o craioveancă afectată de acest ordin şi care este profun nemulţumită de această măsură. Proprietara spune că şi-a montat centrală de apartament şi a izolat conductele care îi tranzitează apartamentul tocmai pentru a scăpa de aceste costuri. Locatara mai spune că în trecut a câştigat în instanţă, în speţă Tribunalul Dolj, dreptul de-a nu plăti consumul de energie termică pe părţile comune.

„Eu posed centrală de apartament din anul 2003, am izolate conductele care trec prin apartament, am câştigat în instanţă, neplata energiei termice. Eu nu voi plăti căldura pe părţile comune. În bloc, pe casa scării nu mai avem calorifere. Câtă căldură să dea acele conducte care trec prin apartament? Eu le-am izolat de nai buni , tocmai pentrua nu mai fi obligată să plătesc această căldură comună. Cum măsoară ei această căldură degajată de aceste conducte? În plus, în Ordinul 343/2010 al ANRSC se spne că prestatorului îi este interzis, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei, să monteze repartitoare de costuri, pe acele corpuri de încălzire pentru care nu poate calcula factorul global de evaluare pe baza datelor furnizate de producătorul repartitorului”, spune craioveanca.

Centralişti să plătească, spun reprezentanții firmelor de repartitoare

Reprezentanţii firmelor de repartitoare sunt de o cu totul altă părere. Ei spun că toți proprietarii de apartamente din blocurile cu sistem centralizat de încălzire vor trebui să plătească o cotă parte din consumul comun, proporțional cu suprafața apartamentului lor. Faptul că şi-au izolat țevile sau nu, nu mai face nicio diferență.

„În primul rând, Ordinul 343/2010 este abrogat („Începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin orice alte prevederi din reglementările emise anterior, care au acelaşi obiect cu cele din prezentul ordin, îşi încetează aplicabilitatea”, art.4 Ordin 7/2024). Ordinul 7 a intrat în vigoare, este armonizat cu legislaţia europeană, iar cei cu centrale vor plăti căldura pe părţile comune. Regulamentul spune clar: „Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”, a precizat reprezentantul Techem

Motivul din spatele acestei decizii pare să fie corectarea unei inegalități: deși unii proprietari au renunțat la sistemul centralizat, aceștia beneficiau indirect de căldura degajată de conductele care treceau prin apartamentele lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS