13.9 C
Craiova
sâmbătă, 26 octombrie, 2024

Drumul gunoaielor

Periferiile oraşului Craiova sunt, încă, adevărate gropi de gunoi. Aici, zac tone de gunoaie aruncate atât pe domeniul public al oraşului, cât şi pe terenuri virane aparţinând unor persoane fizice. Un astfel de loc se găseşte în imediata vecinătate a unui cartier rezidenţial de case şi blocuri de pe strada Constanţa, pe lângă cimitirul Dorobănţia.

În zonă locuieşte o lume pestriţă, o întrepătrundere de cocioabe şi vile, străzi de pământ şi carosabil asfaltat. Toate înconjurate de o mare de gunoaie. Tone de deşeuri menajere, PET-uri, materiale de construcţii şi resturi de vegetație, cauciucuri, mobilier stricat, haine vechi sunt aruncate pe terenul care pleacă din gardul complexului Cittadella Residence situat între străzile Dorobanţilor şi Constanţa. Acestea au ajuns să fie parte din pei­sajul cotidian şi constituie adevărate focare de infecţie. De o parte şi alta a drumului de pământ care pleacă din strada Constanța, printre bălării se zăresc mormane de gunoaie, iar la un moment dat gunoaiele pun definitiv stăpânire pe peisaj. Un drum încropit ad-hoc, un drum al gunoaielor străbate câmpul, merge paralel cu gardul complexului rezidenţial de pe strada Constanţa. Autoritățile, dacă au habar ce se întâmplă în acest colţ de oraş sunt neputincioase sau neinteresate să-i prindă pe cei care provoacă un adevărat dezastru.

Între cocioabe și vile

Fără margini este mizeria care se întinde între casele sărăcăcioase ale cetăţenilor de etnie rromă şi vilele somptuoase, îngrădite, ce-i drept, cu un gard înalt de beton. După urmele lăsate în pământ, aici gunoaiele sunt aduse fie cu maşina, fie cu căruţele şi deşertate printre buruieni. Au ajuns atât de multe încât nici vegetaţia nu le mai poate ascunde. Pe lângă munţii de gunoaie care stau împrăştiate pe sute de metri pătraţi, două containere stinghere, aşezate la poarta complexului rezidenţial fac notă discordantă.

Oriunde te uiţi, vezi gunoiul aruncat de-a lungul drumului şi pe terenul care duce până lângă casele fără gard de pe strada Constanţa. Bucăţi de polistiren şi plastic, moloz, roţi, cartoane, deşeuri menajere, saci cu bălegar, cadavre de animale, toate zac împrăştiate pe jos: Tot terenul este ticsit cu resturi din demolări, haine vechi, mobilier rupt, componente auto şi peturi. Pungi de plastic flutură prin buruienile uscate. Localnicii se plâng că zona şi drumurile de acces sunt acaparate de gunoaie. Din păcate, unii dintre localnici sunt cei care creează această mizerie greu de imaginat.


Ștaiful de oraș civilizat este rămas undeva în spate, la o distanță de câţiva kilometri. Aici, la periferia Craiovei, te trezești brusc într-o lumea a contrastelor, oameni care trăiesc de pe o zi pe alta din alocațiile copiilor și ajutoarele sociale şi oameni care trăiesc în confortul vilelor şi maşinilor la scară. În jur e plin de gunoi, ca o pecingine care se întinde amenințător până în marginea străzilor şi curţilor. „Teritoriul“ pare a fi o enclavă uitată de lume, departe de tumultul orașului cu iz european.

Să vină poliţia locală

În faţa acestor imagini reprezentanţii Gărzii de Mediu Craiova spun că „mezanplasu” cade în sarcina Poliţiei Locale.

„Poliţia Locală…să identifice. Garda de Mediu a început să verificam UAT-urile pe salubrizare şi o să intervenim si pe acest amplasament”, spune Gheorghe Călinoiu comisar şef, Garda de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS