11.8 C
Craiova
duminică, 27 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesco- englezesc: blestem sau încăpăţânare administrativă?

Cartierul chinezesco- englezesc: blestem sau încăpăţânare administrativă?

Blestemul cartierului chinezesc din Craiova continuă. Primăria Craiova confirmă ceea ce GdS a scris în ultima vreme: firma declarată câştigătoare de municipalitate, Diamante Ventures Ltd, pentru concesionarea terenului de pe strada Caracal 152 şi continuarea construirii blocurilor lăsate în paragină de chinezi a dat bir cu fugiţii. GdS avertizase că datele financiare ale societăţii cu sediul în Londra sunt caraghioase pentru o sarcină atât de complicată.

Cu o cifră de afaceri de doar câteva sute de lire sterline şi conturi goale, Diamante Ventures a reprezentat pentru Primăria Craiova încă o încercare eşuată. Municipalitatea încearcă pentru a treia oară să găsească un constructor serios şi a propus o nouă licitaţie de concesionare a terenului.

De data aceasta a redus cu mai bine de 50% suprafaţa concesionată şi plusat la numărul de apartamente gratuite pe care le vrea de la câştigător: 63 în loc de 50. O întrebare ar trebui să-şi pună primăria: greşeşte ea cu ceva la aceste licitaţii sau nu mai sunt firme de construcţii serioase pe piaţă?

Ce au aprobat consilierii locali?

Primăria Craiova mai are trei ani la dispoziţie să găsească o firmă care să finalizeze cioturile de blocuri ridicate şi abandonate de chinezi în urmă cu zece ani pe strada Caracal 152, aşa-numitul cartier chinezesc. Consiliul Local i-a aprobat joi, în ultima şedinţă cu actuala componenţă, un proiect prin care reia licitaţia de concesionare a terenului şi de continuare a lucrărilor de construire.

Prin proiect, consilierii au aprobat studiul de oportunitate, concesionarea prin licitaţie publică pentru 49 de ani a terenului, caietul de sarcini şi documentaţia de atribuire şi încetarea efectelor hotărârilor anterioare de concesionare, care rămăseseră fără obiect.

„Iniţiativa concesionării celor șase loturi-teren în suprafață de 17.249,39 mp mp, pe care se află edificate construcții (structuri), aflate în diferite stadii de execuție, situat în Craiova, str.Caracal, nr.152, are ca obiectiv principal utilizarea amplasamentului la potenţial maxim, creşterea calităţii spaţiului public, crearea unei ambianţe urbane atrăgătoare şi a unei imagini arhitecturale contemporane şi interesante prin dezvoltarea unui sistem de trasee pietonale şi amenajarea de spaţii verzi;

Cele șase loturi de teren, în suprafață de 17.249,39 mp, propuse a fi concesionate, în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime (P+3-max. 10 E fac parte din terenul în suprafața totală de 67.511 mp, care aparține domeniului public al Municipiului Craiova“, se arată în studiul de oportunitate a concesionării. Nivelul minim al redevenţei a fost stabilit la 3.49 lei/mp, dar preţul final va fi stabilit în urma licitaţiei

Trei ani şi lotizare

Potrivit caietului de sarcini, termenul de finalizare a blocurilor este 1 octombrie 2028, iar regimul de înălţime este de maxim 10 etaje. Dacă blocurile nu sunt finalizate până atunci, primăria trebuie să returneze terenul Ministerului Apărării. Un lucru nou şi important este faptul că firmele participante pot prelua unul sau mai multe loturi din cele şase existente, prevedere introdusă pentru a creşte şansele de a găsi constructori.

Este clar că Primăria Craiova a realizat că nu vine nimeni serios la licitaţie pentru întregul cartier, deoarece sunt puţine firme cu o asemenea putere financiară. Disiparea efortului financiar prin lotizare ar putea să aibă succes a treia oară.

Condiţii care invită la eşec cu repetiţie

Ce nu a schimbat primăria defel sunt criteriile după care va declara câştigătorii. În continuare cel mai mare punctaj, 40, îl are nivelul redevenţei oferite, urmat de numărul de apartamente pe care le primeşte gratis, 40 de puncte, unde a mărit miza la 63. Capacitatea economico-financiară a ofertantului, care ar trebui să primeze, este evaluată la doar 15 puncte, iar protecţia mediului -5 puncte.

De ce este importantă capacitatea financiară mai mult decât nivelul redevenţei? Pentru că o firmă care investeşte, de exemplu, două milioane de euro, cu siguranţă îşi va permite să achite şi 3.000 de euro redevenţa anuală. Punând accent pe cerinţa greşită, primăria riscă să primească oferte tot de la firme-fantomă şi să piardă terenul în cele din urmă. Dar ce înseamnă capacitate financiară în viziunea primăriei? „Cel mai mare nivel al profitului ofertantului“, după cum scrie în documente.

Şi aici este o problemă. În construcţii marjele de profit nu sunt mari. Şi atunci există din nou riscul să fie punctată mai mult o firmă cu cifră de afaceri de 100.000 de euro şi un profit de 50%, dar care are doar în subsidiar domeniul construcţii, iar un constructor serios cu 10 milioane de euro cifră de afaceri şi un profit de 5% să fie descalificat.

Unde este experienţa similară?

Lipseşte cu desăvârşire, din nou, inexplicabil, un criteriu foarte important: experienţa similară.
Una dintre prevederile bune din caietul de sarcini este aceea că firma câştigătoare va pierde toţi banii investiţi dacă nu termină lucrările la timp.

Contractul se va rezilia „în cazul imposibilităţii de orice natură a concesionarului de a realiza investiţia (locuinţe colective cu regim mare de înălţime) în termenul stipulat, cu consecinţa preluării investiţiei de către concendent şi fară plată de despăgubiri.

Concedentul nu va putea fi obligat la plata vreunei despăgubiri pentru prejudiciile suferite de concesionar ca urmare a imposibilităţii de a realiza investiţia în condiţiile caietului de sarcini şi ale contractului de concesiune încheiat“, scrie în documentaţia de atribuire a licitaţiei.
După cele citite mai sus apare o întrebare: primăria chiar vrea să finalizeze cartierul chinezesco-englezesc?

Supărare, dar degeaba

De exemplu, după apariţia în spaţiul public a datelor despre situaţia precară a firmei Diamante Ventures Ltd, declarată câştigătoare acum câteva luni, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, susţinea că lucrurile nu sunt adevărate.

„Firmele nu au pe site cât au în cont. Ceea ce circulă este o poveste. În ceea ce priveşte asigurarea noastră vine la contractul de concesiune pe care noi îl facem. Noi am pus acolo nişte termene foarte clare, ca să facă dovada că au banii să susţină o astfel de investiţie. Dacă nu se face această dovadă, se retrage concesiunea. Noi ne-am luat toate garanţiile că firma respectivă poate să continue aceste lucrări.

În caz contrar se retrage concesiunea şi terenul se retrage la noi(…)
Nu ştiu de unde scoateţi dumneavoastră sumele astea. Aţi găsit pe un site ceva ce nu are legătură cu realitatea. Noi avem aceste garanţii, despre ce discutăm aici? Dacă nu respectă condiţiile contractului le retragem concesiunea“, spunea Olguţa Vasilescu la şedinţa de consiliu din luna august.

Ce s-a întâmplat în cele din urmă? Diamante a plecat cum a venit, iar primăria a rămas să încerce din nou. Poate a treia oară e cu noroc, deşi aici este vorba mai degrabă de seriozitate. Cum găseşti firme serioase, asta ar trebui să se întrebe municipalitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS