8.4 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova, lovită din nou de coşmarul pâclei de fum şi cenuşă

Craiova, lovită din nou de coşmarul pâclei de fum şi cenuşă

În ultimele săptămâni, în mai multe zone ale oraşului, craiovenii au putut simţi cum aerul serii devine irespirabil. Mulţi au început să se plângă de poluare şi câţiva chiar au făcut reclamaţii la Garda de Mediu. Comisarul şef al instituţiei confirmă atât sesizările, cât şi problemele. Pentru o parte, există o explicaţie. O nouă avarie la CET.

Concentraţiile de particule periculoase, mult peste limita admisă

După lăsarea întunericului, o pâclă densă de fum se lasă peste Craiova. Straturi groase de cenuşă se depun în curţile oamenilor care locuiesc în Bariera Vâlcii, iar harta senzorilor care măsoară nivelul de particule poluante PM 2,5 arată mai multe zone cu probleme mari. Concentraţiile de PM 2,5 ajung să fie şi de 4-5 ori mai mari decât limita admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aplicaţiile de măsurare a calităţii aerului transmit alerte privind aerul nesănătos şi recomandă populaţiei să rămână în case. Pe reţelele de socializare, cetăţenii se plâng că nu mai pot respira şi că li se îmbolnăvesc copiii, iar plângerile lor sunt ignorate.

Principalii poluanţi nu sunt nici acum măsuraţi de APM Dolj

Problema nu este nouă. GdS a realizat o serie întreagă de materiale privind poluarea din oraş, scoţând la iveală o serie de nereguli şi de lacune legislative care duc la perpetuarea unei situaţii care afectează întregul oraş. De la arderile ilegale de deşeuri la probleme ale CET II, poluarea din Craiova pare o epopee nesfârşită. Instituţiile fie aruncă responsabilitatea de la una la cealaltă, fie spun că sunt limitate, că nu au pârghiile necesare pentru a interveni. Între timp, majoritatea staţiilor oficiale de monitorizare a calităţii aerului, instalate de Agenţia pentru Protecţia Mediului, nici măcar nu măsoară nivelul poluanţilor care reprezintă, de fapt, principala problemă: PM 2,5.

Singura staţie din Craiova, parte din RNMCA (Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului), care măsoară nivelul PM 2,5, conform site-ului calitateaer.ro, este staţia DJ2 din cartierul Brazda din Novac. Iar aceasta arată pentru data de luni, de exemplu, un nivel ridicat de poluare pentru aceste particule: 4 din 6 – rău.

Garda de Mediu spune că au fost probleme la CET

Contactat de GdS, comisarul Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, confirmă că au existat mai multe sesizări privind poluare în aceste zile. Totodată, acesta confirmă şi apariţia unor probleme la CET II, care au dus la creşterea nivelului de pulberi în atmosferă peste weekend.

„Vineri a existat o cădere de tensiune la CET şi blocul energetic a decuplat, iar până la repornire s-a evacuat pe coşul de rezervă. Probabil că toate pulberile în suspensie, PM10 şi PM 2,5 s-au depus apoi în împrejurimi urmare a acestui fenomen. Din câte am înţeles de la reprezentanţii CET, ei atunci au repus grupul în funcţiune după perioada de vară şi pentru a intra în parametrii normali a fost o perioadă de tranziţie de evacuare, fără instalaţia de desulfurare. Am înţeles că ieri (luni – n.r.) au fost mai multe sesizări. Dar aceste pulberi nu se depun deodată, după o astfel de avarie poate persista fenomenul de depuneri. Am văzut şi eu că au fost emisii puternice pe coşul de rezervă şi toate acele pulberi s-au depus în timp, au continuat să se depună în aceste zile”, a declarat Călinoiu pentru GdS.

Două controale ale Gărzii de Mediu la CET, în acest an

Comisarul Gărzii de Mediu Dolj spune că în acest an au existat două verificări la CET, ca urmare a unor sesizări privind pulberile din atmosferă. Una dintre ele a avut loc după o perioadă de cod galben de vânt, când oraşul a fost înghiţit de un val de cenuşă.

„Noi facem verificări la acest operator pentru a vedea dacă respectă prevederi din actul de reglementare pe calitatea aerului. Anul acesta am mers de două ori. Am mai avut sancţiuni în timp şi pentru nerespectarea prevederilor din autorizaţia de mediu şi am făcut notificare cu propunere de suspendare a activităţii la Agenţie. Dar şi la Agenţie trebuie găsit un program de conformare pentru a elimina neajunsurile din procesul de funcţionare”, a mai spus Gheorghe Călinoiu.
Acesta a adăugat că deşi s-au făcut investiţii în instalaţiile de desulfurare, tehnologia veche folosită la CET poate duce la episoade de emisii de pulberi pe tot parcursul procesului de gestionare a cărbunelui.

„Este o centrală cu o tehnologie foarte veche. Au fost făcute, într-adevăr, investiţii pentru acele instalaţii de desulfurare, pentru protecţia mediului, pentru a obţine nişte emisii impuse de Comisia Europeană. Dar tot ce ţine de gestionarea cărbunelui, de la descărcarea navetelor de tren, transportul din depozitul de cărbune până la cazanele de ardere şi aşa mai departe, există surse de praf. Există un program de întreţinere, de salubrizare, dar există totuşi aceste surse”.

Comisarul Gărzii de Mediu: Sezonul rece vine cu acumularea de poluanţi la altitudini joase

Pe lângă problema emisiilor de la grupul energetic, în sezonul rece fenomenele de poluare sunt mai intense şi ca urmare a acumulării de particule în atmosfera joasă. Acestea provin atât de la sursele de încălzire ale locuinţelor cât şi din noxele emise de autovehicule. Iar episoadele sunt cât se poate de evidente. Odată cu frigul, Craiova e acoperită de smog şi mirosul greu de fum se întinde peste cartiere, ajungând inclusiv în centrul oraşului.

„Când se răceşte, tot ce se acumulează în atmosferă în materie de poluanţi, rămân în această perioadă rece la o altitudine mai mică şi produc efecte. Fie că vorbim de poluanţii proveniţi de la ţevile de eşapament, din trafic, ori de sursele de încălzire a locuinţelor, fie că sunt lemne, cărbuni, se pot produce astfel de fenomene”, spune Călinoiu.

În ultimii ani, Craiova apare în topul celor mai poluate oraşe din România, în mai multe analize, iar poluarea este una dintre cele mai stringente probleme menţionate de cetăţenii oraşului.

GdS a solicitat puncte de vedere şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, cât şi de la reprezentanţii CET, pe care le vom publica atunci când le vom primi.

CITEŞTE ŞI: Un dezvoltator vrea să ridice blocuri cu 12 etaje în zona Craiova Triaj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS