4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalReforma impozitării clădirilor se amână.Primăria Craiova prelungeşte termenul consultării publice pentru taxe şi impozite

Reforma impozitării clădirilor se amână.Primăria Craiova prelungeşte termenul consultării publice pentru taxe şi impozite

Primăria Craiova prelungeşte consultarea publică pentru proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2025. Proiectul se va afla în consultare publică până la data de 10.12.2024, timp în care sunt aşteptate sugestii şi observaţii de la cetăţeni. Cert este însă că majoritatea taxele şi impozitele locale vor fi mai mari de anul viitor, în primul rând din cauza inflaţiei. În 2025 va fi luată în calcul o indexare a taxelor şi impozitelor cu un procent de 10,4%, reprezentând rata inflaţiei. Sistemul de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice, stabilit prin OG 16/2022, a fost amânat inițial pentru 2025, printr-o lege apărută pe final de 2022. Acum, Guvernul a stabilit, printr-o ordonanță oficializată joi, o nouă amânare – de data asta pentru 2026.

Iniţial, Primăria Craiova a publicat proiectul la data de 16.09.2024., iar sugestiile şi observaţiile venite de la craioveni erau aşteptate până la data de 25.10.2024.
Ieri, primăria a anunţat că prelungeşte consultarea publică până aproape de mijlocul lunii decembrie.
Într-un referat anexat anunţului se spune şi care este cauza prelungirii termenului:


„La data de 23.10.2024 a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1069 Ordonanța de Urgență nr. 124/2024 privind prorogarea unor termene și consolidarea capacității administrative în domeniul impozitării proprietății. Prin actul normativ mai sus menționat s-a stabilit ca prevederile pct. 106 și 107-116 ale art. IX din Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 370/2022 să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2026. În aceste condiții, pentru anul 2025, stabilirea impozitului pe clădiri nu se va face prin raportarea la valorile din Studiile de piață administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, fiind aplicabile valorile impozabile pe metru pătrat reglementate de Codul Fiscal, indexate cu rata inflației de 10,4%. În vederea asigurării participării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative, ca beneficiar al acestora și sporirea gradului de transparanță la nivelul administrației publice locale, se propune, în temeiul prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, promovarea prin consultare publică a propunerii de modificare a proiectului de Hotărârea privind stabilirea şi aprobarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în municipiul Craiova, pe anul 2025 în ceea ce privește Anexele nr. 1 și nr. 9”.

Se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădiri

Concret, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte.
Astfel, pentru 2025, impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân ca acum. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare.
În al doilea rând, pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.

taxe 2025
taxe 2024


Astfel, pentru 2025, pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani.


ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS