Locuitorii din Bariera Vâlcii adună în fiecare zi cenuşa de pe maşini şi din curţi şi lansează apeluri din ce în ce mai disperate către autorităţi şi către cetăţeni pentru stoparea poluării care otrăveşte aerul Craiovei. În urma numeroaselor sesizări din ultimele zile şi a materialelor publicate de mass media, Garda de Mediu Dolj a amendat din nou SE Craiova SA pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare. Însă comisarul şef al Gărzii de Mediu face aluzii cu privire la exagerările locuitorilor din proximitatea CET. Imaginile surprinse de cetăţeni, pe de altă parte, sunt mai mult decât grăitoare.
Reacţie revoltătoare a comisarului Călinoiu: „La o avarie pun un centimetru de cenuşă, la a doua pun doi…”
Reacţia comisarului şef al Gărzii de Mediu Dolj, luat la întrebări de colegii din presă, a stârnit revolta oamenilor care înghit cenuşă zi după zi. Aceştia cer demisia şefului instituţiei.
Gheorghe Călinoiu a dat de înţeles că imaginile cu cantităţile mari de cenuşă sunt exagerate de cetăţeni:
„Să nu spuneţi dvs. că nu îi cunosc şi nu sunt aceia oameni care strâng o găleată… la o avarie pun un centimetru, la a doua avarie pun doi centimetri în găleată şi când vă duceţi dvs. (presa – n.r.), găsiţi o găleată plină de cenuşă”.
Pe de altă parte, din imaginile filmate de oamenii din zonă şi de jurnalişti, precum şi din fotografii, se observă cât se poate de clar cum straturi groase de cenuşă sunt depuse pe maşini, pe pavele şi pe plantele din curţile oamenilor.
50.000 de lei amendă pentru „disconfortul creat” şi „nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare”
Garda de Mediu a mers în inspecţie la CET abia marţi, pe 30 octombrie, după ce în presă au apărut mai multe materiale legate de cenuşa care s-a depus în straturi peste gospodăriile din vecinătatea termocentralei.
„Comisarii GNM-CJ Dolj au fost sesizați săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfășurată de SE CRAIOVA SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2. Controlul s-a efectuat și ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar și a numeroaselor sesizări primite și înregistrate la GNM Comisariatul Județean Dolj”, a transmis Garda de Mediu Dolj.
În urma verificărilor, SE CRAIOVA SA a fost sancționată cu o amendă de 50.000 de lei, sancțiune prevăzută de OUG 195/2005 privind protecția mediului, pentru nerespectarea condițiilor din actele de reglementare. Totodată, GNM-Comisariatul Județean Dolj va notifica Agenția pentru Protecția Mediului Dolj cu privire la neconformitățile constatate.
Ce au constatat comisarii Gărzii de Mediu
În urma inspecției din teren, comisarii GNM-CJ Dolj au transmis că operatorul economic este în procedura de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu.
Aceştia au precizat că reprezentanţii CET au notificat Garda de Mediu şi APM cu privire la un incident din data de 25.10.2024, când o lipsă de tensiune a produs o avarie ce ar fi dus la evacuarea emisiilor pe coşul vechi şi, implicit, la fenomenul spulberărilor de cenuşă care a înghiţit Bariera Vâlcii.
„Urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenușă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 si 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA. Ținând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis și de faptul că există depuneri semnificative de cenușă pe suprafața cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, și în condiții meteorologice de calm atmosferic și inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile”, au mai comunicat reprezentanţii Gărzii de Mediu.
CET spune că a adoptat tehnologii care să reducă poluarea la minim
Între timp, GdS a primit şi răspunsul de la SE Craiova, reprezentanţii societăţii spunând că au luat toate măsurile pentru remedierea problemelor apărute în urma defecţiunii tehnice din 25 octombrie. Totodată, ni s-a transmis că „operatorul a luat toate măsurile adecvate /necesare în vederea limitării consecinţelor asupra mediului şi a prevenirii altor incidente sau accidente posibile şi a adoptat acele tehnologii de exploatare ale instalaţiilor de ardere astfel încât să reducă poluarea la minim, conform prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu 74/07.07.2016”.
În privinţa avariei, CET menţiunează că în data de 25.10.2024, ora 12:10, „ca urmare a unei defecţiuni la sistemele de măsurare, blocul energetic nr.2 a fost declanşat. Au fost luate toate măsurile pentru remedierea problemelor apărute, astfel încât, la ora 12:38 blocul energetic nr. 2 a fost reconectat la Sistemul Energetic Național, acesta intrând în parametri normali de funcţionare”.
Dacă 28 de minute au produs atâta cenuşă, ce ar fi însemnat 4 ore?!
CET menţionează că evacuările pe coşul vechi au durat doar 28 de minute, după care a fost repus în funcţiune echipamentul de depoluare. Operatorul a subliniat că regimul tranzitoriu de funcţionare a vechii instalaţii nu a depăşit numărul de ore stabilit de norme, respectiv 4 ore.
Or, dacă cenuşa care a exasperat locuitorii cartierului din vecinătatea termocentralei a fost doar efectul acestei defecţiuni, ce ar fi însemnat oare o durată prelungită, dar în limitele prevăzute de Autorizaţia Integrată de Mediu?
Teorie…
În răspunsul remis GdS, Societatea Electrocentrale Craiova S.A. a comunicat o listă de măsuri pentru reducerea poluării, printre care curăţirea zonelor în care se depun pulberile, lucrări de mentenanţă pentru etanşeizarea cazanelor şi tasarea cărbunelui depozitat.
SE Craiova mai spune că zonele afectate de depuneri de pulberi sedimentabile acumulate în timp ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme, precum vânt sau ploi, au fost curăţate pentru a evita spulberările, măsura fiind impusă de Garda de Mediu.
Din punctul de vedere al operatorului, au fost luate „toate măsurile adecvate /necesare în vederea limitării consecinţelor asupra mediului şi a prevenirii altor incidente sau accidente posibile” şi au fost adoptate „acele tehnologii de exploatare a instalaţiilor de ardere astfel încât să reducă poluarea la minim”.
…versus practică
Cu teoria stăm bine, practica ne omoară. Căci în timp ce măsurile necesare ar fi fost luate, conform CET, cenuşa acoperă oraşul şi intră în plămânii tuturor, de la copii până la reprezentanţii instituţiilor care sunt abilitate să ia măsuri.
În tot acest timp, Craiova are o singură staţie de monitorizare a calităţii aerului instalată de APM care măsoară nivelul de particule PM 2,5, iar la nivel central ecourile oamenilor disperaţi nu par să ajungă.
Craiova respiră aer negru, dar poluarea catastrofală nu se află printre preocupările decidenţilor.
Citeşte mai multe despre acest subiect în seria Craiova Poluată >>>