4.5 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAverea şocantă a directorilor din Craiova arestaţi de DNA. Sute de hectare de terenuri de milioane de euro

Averea şocantă a directorilor din Craiova arestaţi de DNA. Sute de hectare de terenuri de milioane de euro

Familiile Gîngioveanu şi Găvan, puse la zid de procurorii DNA pentru şpăgi de zeci de mii de euro, stau pe saci de bani. Ginerele Cristian Gîngioveanu, şef la Ambulanţa Dolj, şi socrul său, şef la Staţiunea de Cercetare Şimnic, Constantin Găvan, au avut o poftă nebună de pământ. Şi au cumpărat constant, încât au ajuns latifundiari cu sute de hectare.

Gîngioveanu deţine 120 de hectare de teren, mare parte din el, la o aruncătură de băţ de Craiova, la Mischii, iar Găvan şi-a depăşit ginerele. Deţine circa 130 de hectare de pe urma cărora a încasat în ultimii ani 100.000 de euro din subvenţii, arendă şi vânzare de cereale. De precizat că procurorii DNA au găsit în casele celor doi, când i-au „colindat“, aproximativ 750.000 de euro.

Şpagă contra post la stat

Pe scurt, povestea penală a celor doi bugetari, putred de bogaţi, este următoarea. Managerul Gîngioveanu ar fi dat, în ultimele două luni, unor candidați subiectele pentru concursurile organizate de Serviciul de Ambulanță. Mita pentru angajări, în total 30.500 de euro, ar fi fost primită de socrul directorului, Constantin Găvan.

”În perioada septembrie – octombrie 2024, inculpatul Găvan Constantin ar fi pretins și ar fi primit suma totală de 30.500 euro de la patru persoane pentru a interveni pe lângă ginerele său, inculpatul Gîngioveanu Cristian, manager al Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, în vederea angajării acestora în cadrul Serviciului de Ambulanță al Județului Dolj, pe posturi de șofer autosanitară, respectiv asistentă medicală“, spune DNA. Inculpată este şi soţia lui Gîngioveanu, Aurelia – Maria, managerul Spitalului CFR din Craiova. Şi ea ar fi primit mită ca să angajeze o persoană în cadrul spitalului.

Acum, de mită am tot auzit. Se dă, se primeşte. De bugetari prinşi de DNA, la fel, s-a tot auzit. Şocantă, în acest caz, este suma de 750.000 de euro cash în casă la doi bugetari. De astfel de sume auzim doar în cazuri în care sunt implicaţi manelişti, traficanţi de droguri, proxeneţi sau cămătari. Dacă coroborăm acuzaţiile DNA cu existenţa îndelungată în funcţii a celor doi directori o şpagă medie de 30.000 de euro pe anotimp ne duce la peste o sută de mii de euro pe an. Uite, aşa, în zece ani răsare milionul din şpăgi. Bine investite ele aduc profit înzecit.

Avere şocantă

Declaraţiile de avere ale celor două familii implicate în circuitul şpăgii sunt la fel de şocante precum cash-ul găsit în casă de procurori. Ele abundă în terenuri împrăştiate în mai multe zone ale Doljului. Au fost ele obţinute din muncă cinstită sau au fost cumpărate cu bani din şpagă? Procurorii pot face lumină pe viitor.

Să-i luăm pe rând. Începem cu seniorul Constantin Găvan, şef de zeci de ani peste pământurile Staţiunii de Cercetare Şimnic şi, mai nou, director şi la staţiunea Işalniţa. Terenurile de la Şimnic au fost ochiul dracului în ultimii 15 ani. S-au dus lupte crâncene pentru a pune mâna pe ele, iar unii au şi reuşit prin retrocedări de tot felul. Găvan are şi el circa 130 de hectare, inclusiv la Şimnic.

Găvan, circa 130 de hectare de teren si bani frumoşi din agricultură

Potrivit declaraţiei de avere din anul 2020, el şi soţia au cumpărat, moştenit sau au primit donaţie 116,53 de hectare în perioada 1999 – 2020. Terenurile sunt situate în Teslui, Craiova, Goieşti, Şimnicu de Sus, Mischii, Bulzeşti şi Murgaşi. La capitolul clădiri, familia Găvan are două case de locuit, dobândite în 1994 şi 1995 şi două apartamente dobândite în 1996 şi 2007.

Familia Găvan deţine doar o Dacia 1310 din anul 2000, iar în conturi avea în 2020 circa 40.000 de euro. Tot în acest an figurează cu un împrumut de 101.000 de euro pe care l-a luat în 2019 de la Cristinel Negreanu. La nivelul anului 2020, Găvan avea venituri din salariu circa 90.000 de lei, soţia 25.000 de lei, iar din subvenţii APIA şi vânzare de cereale peste 260.000 de lei.

Sete de pământ

În declaraţia de avere din 2021 apar două terenuri noi, unul în Melineşti – 11,58 de hectare şi unul în Mischii – 3,42 hectare, dar pe numele soţiei. Creşte puţin suma din conturile bancare, cu circa 50.000 de lei şi mai apare încă un împrumut de 100.000 de euro, de la Marinescu Alin. Modificări importante apar şi la nivelul sumelor încasate din subvenţii, vânzare cereale şi arendă de circa 450.000 de lei. În declaraţia de avere din 2022, suprafaţa terenurilor nu mai creşte, dar suma obţinută din agricultură depăşeşte 550.000 de lei.

Creşte suprafaţa de teren, vin şi banii

În 2022 pofta de pământ a familie Găvan s-a reactivat. A cumparat aproximativ 20 de hectare de teren în Murgaşi, Şimnicu de Sus şi Goieşti. Au crescut şi sumele din conturi care depăşesc 500.000 de lei. Banii din agricultură cresc şi ei puţin la peste 570.000 de lei. În 2023, familia a cumpărat din nou teren în aceleaşi localităţi, circa 10 hectare. În conturile bancare sumele cresc la 800.000 de lei.

Este anul în care dispar şi împrumuturile de 200.000 de euro pe care le avea de rambursat. Găvan câştigă mai puţin agricultură, puţin peste 400.000 de lei. O fi fost un an agricol mai prost, cine ştie. Sau o fi vândut din terenuri pentru a-şi plăti împrumuturile. Asta se va vedea în declaraţia de anul viitor. Deocamdată Găvan este în arest preventiv.

Gîngioveanu, avere de te ia cu salvarea

Ginerele său, Cristian Gîngioveanu, lipit de scaunul de şef la Ambulanţă de ani buni, a strâns şi el o avere impresionantă compusă tot din terenuri. În declaraţia din 2021, el menţionează că a cumpărat cu soţia, directoarea Spitalului CFR Craiova, 100 de hectare de teren în perioada 2005-2020, toate în Mischii. Ca şi clădiri familia deţine o casă în Craiova de 220 de metri pătraţi primită donaţie de soţie. Gîngioveanu are o Toyota RAV 4 din 2018, dar, surprinzător, nu are nici un cont bancar. În 2020, cei doi soţi au primit subvenţii de la APIA de circa 90.000 de lei.

15 ani de achiziţii, tăiaţi din pix

Anul următor, în declaraţia de avere au mai apărut 20 de hectare pe care, probabil, a uitat să le treacă în declaraţia anterioară. Acum figurează cu 120 de hectare cumpărate în 2005, deşi anterior scrisese că pământul a fost cumpărat în perioada 2005 – 2020.

Uite aşa au dispărut 15 ani de achiziţii. Posibil ca să nu bată la ochi. Maşina a rămas aceeaşi, la fel şi sărăcia din conturi, dar a mai apărut un apartament în averea familiei. 70 de metri pătraţi, în Craiova, cumpărat în 2021. Substanţial au crescut subvenţiile de la APIA, cei doi soţi primind 300.000 de lei. În declaraţia de avere din 2023 nu se schimbă nimic. Aceleaşi terenuri, aceleaşi subvenţii, nici o achiziţie nouă. Anul 2024 este tras la indigo.

Bun. După cum se observă, cele două familii au achiziţionat foarte mult teren evaluat grosier la câteva milioane de euro bune. Cu ce bani a fost cumpărat? Cine ştie? Oficial, pământurile le aduc venituri substanţiale.

Spre deosebire de ginerele său, care nu şi-a mai „permis“ să cumpere pământ în ultimii 5 ani, Găvan a continuat procesul de achiziţie. Şi poate nu s-ar fi oprit. Deocamdată, a luat o pauză din cauza DNA. Oricum, cu aproape 250 de hectare de teren, din care jumătate în Mischii şi Şimnic, cele două familii de bugetari sunt latifundiare de soi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS