2 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScurtă pauză de la poluare: SE Craiova a oprit temporar grupul care împrăştie cenuşă

Scurtă pauză de la poluare: SE Craiova a oprit temporar grupul care împrăştie cenuşă

SE Craiova a oprit marţi noaptea grupul energetic nr. 2, care a produs poluarea masivă cu cenuşă din ultima perioadă. Măsura vine după protestele locuitorilor din zonă şi apariţia mai multor materiale de presă despre acest subiect. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a fost într-o vizită ad-hoc la CET Craiova săptămâna trecută şi spune că soluţia pe termen lung rămâne trecerea la un grup pe gaz în urma unui proces de modernizare cu fonduri prin PNRR. Numai că şi acest scenariu este greu de pus în practică, a precizat Burduja.

Conducerea SE Craiova s-a întâlnit cu reprezentanţii cetăţenilor

Luni, conducerea SE Craiova a avut o întâlnire cu câţiva reprezentanţi ai cetăţenilor care locuiesc în cartierul Bariera Vâlcii, cel mai afectat de poluarea cu cenuşă provenită de la CET. În urma discuţiilor, directorii termocentralei i-au asigurat pe oameni că situaţia se va îmbunătăţi în perioada următoare, după ce îşi va relua activitatea grupul energetic nr. 1, care ar fi mult mai puţin poluant.

„Ne-am întâlnit cu conducerea şi ne-au promis că închid grupul nr. 2 şi vor porni grupul nr. 1 şi ne-au asigurat că acesta este mult mai puţin poluant, că ar scoate cam 10% din cenuşa care provine de la grupul nr. 2. Întâlnirea s-a amânat cu aproximativ jumătate de oră şi am stat la poartă. Ne-am umplut pur şi simplu de cenuşă pe faţă, pe păr”, a menţionat craioveanca Aida Protopopescu.

Directoarea ar fi spus că interesul SE Craiova este să producă bani. Voican neagă că a făcut aceste afirmaţii

Directoarea Lorena Voican ar fi oferit o replică complet neinspirată atunci când oamenii s-au plâns că se îmbolnăvesc de la poluarea catastrofală.

„I-am întrebat dacă lor le convine să vină zi de zi la muncă şi să înghită cenuşă. Dacă înţeleg că ne pun sănătatea în pericol. Doamna director a spus că interesul lor este să producă bani şi că ne bucurăm degeaba că o să oprească grupul pentru că orice încetare a activităţii atrage după sine pierderi financiare”, ne-au spus trei craioveni care au fost prezenţi la discuţia cu conducerea.

„Nimeni din conducerea termocentralei nu este interesat de faptul că prin poluarea generată localnicii din zonă suferă extrem de mult. Pentru ei sunt pierderi financiare, pentru noi pierderi omenești. Tatăl meu a decedat în urma unui cancer agresiv la esofag, mama suferă de un cancer la colon, alte două vecine tot cancer la colon. Să fie doar coincidențe? Poluarea este un factor declanșator al cancerului, indiferent de ce natură, dar și alte boli grave”, a spus Ramona Filcu, prezentă şi ea la întâlnire.

Lorena Voican neagă afirmaţiile: „Aceste afirmații nu îmi aparțin, la întâlnire am fost împreună cu colegii din conducere și nici unul dintre noi nu am făcut asemenea afirmații. Mulţumesc”, ne-a răspuns în scris, la un mesaj, după ce nu am reuşit să luăm legătura telefonic cu aceasta.
„Ne-au spus că reparaţiile nu se pot face aşa, de pe azi pe mâine. De ce nu au reparat atunci când au oprit grupul pe perioade mai lungi, să nu îmbolnăvească oamenii? Sunt copii mici care se îmbolnăvesc, au făcut alergii, nu mai poţi sta în curte”, a povestit Aida Protopopescu.

Directorul de producţie Dan Vasile: „Vă asigur că blocul 1 este mult mai în regulă decât nr. 2”

Dan Vasile, fost director general şi actual director de producţie al SE Craiova, a confirmat pentru GdS că blocul nr. 2 a fost oprit în noaptea de luni spre marţi, însă spune că va fi repornit şi va mai funcţiona timp de 2-3 săptămâni, până se termină lucrările de reparaţii la grupul nr. 1.

„Am oprit azi noapte, la ora 1:00, blocul nr. 2, care era în funcţiune şi care crea cele mai multe probleme, pentru o problemă tehnică. Îl vom reporni în 2-3 zile. În acest moment se află în proces de reparaţii grupul nr. 1, pe care estimăm că îl vom reporni în 2-3 săptămâni. În acel moment, vom opri blocul nr. 2, pentru că noi funcţionăm cu un singur bloc, şi va intra şi acesta într-un proces mai extins de reparaţii. În sezonul trecut grupurile au funcţionat alternativ, dar mai mult cu blocul 1”, a spus acesta.

Avaria incriminată săptămâna trecută nu a fost, de fapt, problema

Deşi săptămâna trecută Garda de Mediu spunea că fenomenul de spulberări de cenuşă a fost produs de o avarie temporară, care a dus la evacuări pe coşul de fum vechi, faptul că episoadele s-au perpetuat cu aceeaşi intensitate şi în zilele următoare dovedeşte că problema nu era, de fapt, aceasta. De altfel, după oprirea grupului energetic nr. 2, cerul s-a limpezit, după mult timp, şi în Bariera Vâlcii.

Cenuşă împrăştiată zilele trecute, la o săptămână distanţă de avaria incriminată pentru poluarea masivă

De altfel, şi Dan Vasile confirmă că grupul energetic nr. 2 creează probleme mult mai mari decât nr. 1: ” Vă asigur că blocul 1 este mult mai în regulă decât nr. 2″, a spus acesta pentru GdS.
„Am desfăşurat lucrări mai ample pe grupul nr. 1, la care încă mai continuăm. Din păcate, a apărut o altă problemă neprevăzută care a trebuit remediată şi de aceea nu am reuşit să îl repornim la 1 noiembrie. Avem şi contracte cu firme terţe şi cu echipele noastre de reparaţii şi vom începe lucrările şi la grupul nr. 2. Noi funcţionăm cu un grup şi când avem o problemă cu unul dintre ele trecem pe celălalt. Acum, la lucrări mai ample şi pregătit să meargă în perioada aceasta de iarnă este grupul nr. 1”, a adăugat.

Investiţia într-un grup pe gaz ne-ar putea scăpa de coşmarul cenuşei, dar…

Întrebat de jurnalişti cu privire la poluarea din Craiova, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, spune că analizează speţa şi, dacă este cazul, va trimite şi corpul de control al Ministerului la Craiova. Modernizarea termocentralei prin investiţia într-un grup pe gaz este soluţia optimă, proiectul fiind finanţat prin PNRR. Numai că termenul limită pentru execuţie este foarte scurt, spune Burduja, motvi pentru care nu se găsesc ofertanţi.

„Sunt reclamaţii, petiţii din partea cetăţenilor din zonă. Am fost şi personal săptămâna trecută, într-o vizită ad-hoc. Acolo cea mai importantă soluţie este să se modernizeze termocentrala. Adică să putem să ducem la bun sfârşit grupul pe gaz care este finanţat din PNRR, contract semnat pe la începutul mandatului meu şi care înseamnă o investiţie de peste un miliard (de lei n.r.), cu 300 de megawaţi putere instalată. Marea problemă pe care o întâmpinăm este că termenul este foarte scurt. Grup pe gaz de o asemenea dimensiune să-l termini până se termină PNRR-ul va fi foarte dificil de făcut. Din păcate, la licitaţia pe care ei au organizat-o nu s-a prezentat niciun ofertant tocmai pentru că au invocat termenul foarte scurt de punere în funcţiune. Rămâne să găsim o soluţie în discuţiile compania şi posibili ofertanţi (…) Să vedem cine-şi asumă un asemenea termen, plecând de la ipoteza faptului că statul român oricum va susţine acest proiect, pentru că nu poţi să-i laşi pe craioveni în frig iarna”, a spus Burduja.
Ministrul a subliniat că la Craiova trebuie să existe un CET funcţional, modernizat pe gaz, care să îndeplinească toate standardele de mediu.

Burduja spune că ar putea trimite şi corpul de control la CET

„Dacă este cazul, voi trimite şi corpul de control. Aşa mi-am asumat, să vedem exact ce se poate face pe termen scurt până terminăm investiţiile”, a spus Sebastian Burduja.
Şi Dan Vasile susţine că soluţia pe termen lung pentru reducerea poluării infernale este construcţia şi punerea în funcţiune a unui grup pe gaze. „Pe termen mediu, vorbim de lucrări de mentenanţă şi eliminare neetanşeităţi pe sistemele de gaze şi pe sistemele de ardere”, precizează Vasile. Numai că măsurile pentru mentenanţă şi remedierea problemelor par, de cele mai multe ori, insuficiente.

CITEŞTE MAI MULT despre acest subiect AICI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS