5.1 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoluarea care nu se măsoară nu există! APM Dolj monitorizează calitatea aerului cu staţii defecte

Poluarea care nu se măsoară nu există! APM Dolj monitorizează calitatea aerului cu staţii defecte

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj nu are aproape deloc date privind nivelul anumitor poluanţi pentru anul 2022, analizat în cel mai recent raport făcut public, din cauza „unor probleme tehnice”. Conform Planului Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM), care se actualizează odată la 3 ani, calitatea aerului din Craiova nu prea prezintă probleme pentru că nu există, de fapt, suficiente informaţii despre aceasta. În timp ce Craiova apare des în topul celor mai poluate oraşe din ţară, iar în multe sondaje locuitorii oraşului spun că poluarea se numără printre cele mai mari probleme, pe hârtie toate-s bune, pentru că nu avem măsurători.

Totul e bine când nu ai suficiente date

Consiliul Judeţean Dolj a publicat săptămâna trecută documentaţia privind revizuirea PLAM Dolj, proces care a fost iniţiat prin Hotărârea CJ Dolj nr. nr.212 din 27.07.2023.

Din analiza APM Dolj privind calitatea aerului, se constată că majoritatea poluanţilor sunt, practic, scăpaţi de sub control, pentru că staţiile de monitorizare nu prea funcţionează. Concluziile că nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor anuale prevăzute de lege sunt trase pe baza unor premise incomplete. Astfel, Craiova nu pare să stea prea rău la capitolul „calitatea aerului”.

În timp ce staţiile de monitorizare a calităţii aerului din reţeaua APM stau mai mult defecte, staţiile independente de măsurare a nivelului poluanţilor indică foarte des un nivel periculos al poluanţilor cu particule de tipul PM2,5 sau PM10, iar odată cu venirea frigului, oraşul este acoperit de o cupolă de smog.

Ce staţii APM sunt amplasate în Dolj şi ce măsoară ele

În aglomerarea Craiova, există 4 staţii APM, iar dintre acestea una singură măsoară nivelul PM 2,5, deşi acesta este unul dintre cei mai incriminaţi poluanţi din aglomerările urbane la nivel global, pentru riscurile asupra sănătăţii populaţiei.

  • Staţia DJ-1 este o staţie urbană de trafic, amplasată în Craiova, pe Calea Bucureşti, vis-a-vis de Piaţa Mare, locaţia respectivă fiind reprezentativă din punct de vedere al traficului (raza ariei de reprezentativitate max 100m). Poluanţii monitorizaţi sunt SO2 (dioxid de sulf), NO (monoxid de azot), NO2 (dioxid de azot), NOx (oxizi de azot), CO (monoxid de carbon), PM10 şi BTEX (benzen, toluen, etilbenzen şi xilen)-
  • Staţia DJ-2 este o staţie de fond urban amplasată în zona Primăriei Craiovei, expusă mai puţin traficului şi industriei. Poluanţii monitorizaţi sunt SO2 , NO, NO2, NOx, CO, PM2,5 şi BTEX.
  • Staţia DJ-3 este o staţie industrială cu influență de trafic, amplasată în mediul urban, în Craiova, str. Maria Tănase, zona Casa Tineretului, aflată sub influenţa ambelor termocentrale şi a reţelei de trafic intens din vestul oraşului (raza ariei de reprezentativitate este de max 1 km). Poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, PM10 şi O3 (ozon).
  • Staţia DJ-5 este o staţie de fond suburban amplasată în zona pod Jiu spre intrarea în Breasta, situată la distanţă de aproape toate sursele de poluare majore din aglomerare, afectată uneori de emisiile de la CET Işalniţa; poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, PM10, CO şi O3. Staţia se regăseşte în reţeaua europeană specială de monitorizare şi evaluare a ozonului,alături de alte staţii din ţară.

Pe lângă acestea, există alte două stații amplasate în județul Dolj.

  • Staţia DJ-4 , staţie industrială, situată la intrarea în Işalniţa, în mediu suburban, aflată sub influenţa termocentralei din zonă mai ales; poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, şi O3;
  • Staţia DJ-6 de trafic, amplasată la intrarea in Calafat, in apropierea podului transfrontarier românobulgar ; poluanţii monitorizaţi sunt SO2, NO, NO2, NOx, CO, PM2,5, PM10 şi O3.

Defecţiuni pe bandă rulantă la staţiile de monitorizare

Conform APM Dolj, există numeroase defecţiuni tehnice care împiedică monitorizarea nivelului poluanţilor.

Oxizii de azot, în judeţul Dolj, au ca surse emisiile din procesele de ardere a combustibililor în diverse industrii şi din încălzirea casnică, dar semnificativ şi din traficul urban si extra urban.
La staţiile DJ-2, DJ-4 şi DJ-6 nu s-au obţinut suficiente date pentru evaluare din cauza defectării analizorului. La staţia de trafic DJ-1 nu s-au obţinut suficiente date pentru evaluare din cauza defectării alimentării electrice a stației din cursul lunii martie. 4 din 6 staţii nu spun nimic.

Pentru fracţia PM10, există date la o singură staţie în 2022 – la DJ-3, unde au existat 32 de depăşiri în 2022 (faţă de 47 în 2021). Numărul maxim de depăşiri anuale prevăzute de norme este de 35. La DJ-1, DJ-2, DJ-5 şi DJ-6 nu sunt suficiente date din cauza diferitelor defecţiuni, în timp ce DJ-4 nu măsoară acest poluant.

PM 2,5 se măsoară doar la Primărie

Fracţia PM2,5 din pulberile în suspensie, este monitorizată doar la staţia de fond urban DJ-2, la Primărie, deşi marile probleme cu acest poluant ar proveni din proximitatea termocentralelor şi din zonele cu case.
De altfel, chiar APM precizează că valorile cele mai ridicate pentru pulberile în suspensie monitorizate s-au înregistrat, ca şi la PM10, în cursul lunilor de iarnă, în timpul cărora sursele de emisie se amplifică datorită necesităţii încălzirii locuinţelor, mai ales în condiţii de calm atmosferic.

Pentru acest poluant, s-au înregistrat media de 17 µg/m3 la aproximativ 84% captură date pentru 2022. În ceilalţi ani, din aceleaşi motive tehnice aproape omniprezente nu s-au obţinut date care să respecte criteriile prevăzute în legislaţie pentru raportare.

Ozonul a depăşit limitele admise în 2021

Pentru ozon, datele sunt incerte pentru 2022, dar în 2021 se arată un nivel ridicat al acestuia , cu 37 depăşiri, deşi numărul maxim admis este de 25.
Monoxidul de carbon este monitorizat doar la DJ-6, în timp ce benzenul la DJ-1 şi DJ-2, unde în 2022 nu există date pentru analiză.

GdS a solicitat APM Dolj un punct de vedere cu privire la persistenţa defecţiunilor la staţiile de monitorizare a calităţii aerului, care duc la imposibilitatea creionării unui tablou real privind poluarea din Craiova. Vom reveni cu răspunsul instituţiei.

Citeşte mai multe în seria Craiova poluată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS