-3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFord Otosan rămâne fără căldură şi opreşte producţia

Ford Otosan rămâne fără căldură şi opreşte producţia

Problemele pe care care Electrocentrale Craiova le are la cazanele pe cărbune nu îi lasă doar pe craioveni fără căldură, ci afectează foarte mult şi activitatea economică a firmelor din oraş.

Gigantul Ford Otosan, cel mai mare angajator privat din Craiova, a fost anunţat de Electrocentrale Craiova că nu îi mai poate furniza căldură, ceea ce a dus la reducerea activităţii ieri şi la întreruperea ei astăzi. Practic, Ford Otosan va trebui să se dea peste cap pentru a recupera cele două zile în care nu poate funcţiona din cauza problemelor de la SE Craiova.

ntreruperea activităţii a fost confirmată de reprezentanţii Ford Otosan la solicitarea GdS.

„În contextul avariei produse la furnizorul de apă caldă, activitatea de producţie vehicule şi motoare de la fabrica Ford Otosan din Craiova va fi oprită în cursul zilei de mâine, 14 noiembrie, iar astăzi, 13 noiembrie, se lucrează parţial“, se arată într-un răspuns al reprezentanţilor gigantului auto din Craiova. Parţial înseamnă că în uzină a lucrat doar schimbul I, iar angajaţii de la celelalte două schimburi au stat acasă.

Surse apropiate Ford Otosan au precizat pentru GdS că şefii producătorului auto au trei variante la dispoziţie: îi trimit pe angajaţi în şomaj tehnic, cei care mai au zile libere îşi iau concediu de odihnă sau producţia va fi recuperată în zilele de weekend, ceea ce nu este deloc pe placul angaţilor.

Ce s-a întâmplat

Craiova a stat câteva zile în frig la începutul acestei luni din cauza faptului că nici unul dintre cele două blocuri energetice pe cărbune nu funcţiona, iar cel pe gaze nu făcea faţă consumului şi standardelor de furnizare a agentului termic. Acum o săptămână SE Craiova a anunţat că reia furnizarea căldurii în parametri după ce a reuşit să repare blocul energetic 2 pe cărbune. Atât de bine l-a reparat, că ieri noapte a crăpat.

„Societatea Electrocentrale Craiova S.A. anunţă că, începând cu data de 13.11.2024, ora 01:00, urmare a unei avarii produse la cazanul aferent blocului energetic numărul 2, furnizarea agentului termic se realizează la parametri reduși de funcționare până la remedierea problemelor ce au generat avaria. Au fost începute în regim de urgență lucrările de reparație necesare.Menționăm că echipele de intervenție lucrează în regim permanent pentru soluționarea problemelor apărute, astfel încât imediat ce intervenția se finalizează, se va relua furnizarea agentului termic la parametri normali de funcționare. Estimăm revenirea la parametri normali de funcționare în cursul serii de joi, 14.11.2024“, a anunţat societatea într-un comunicat.

Termen prea scurt, licitaţie anulată

Problemele SE Craiova vor continua şi pe viitor, iar locuitorii din cartierul Bariera Vâlcii în special, şi craiovenii în general, vor respira acelaşi aer poluat. Cele două grupuri pe cărbune urma să fie înlocuite de o nouă centrală pe gaz. Numai că licitaţia demarată în acest sens în primăvară a fost anulată, deoarece firmele interesate nu au depus oferte temându-se că nu pot finaliza lucrările până în 2026, termen impus prin PNRR.

Iată ce spunea ministrul Energiei, Sebastian Burduja, săptămâna trecută. „Marea problemă pe care o întâmpinăm este că termenul este foarte scurt. Grup pe gaz de o asemenea dimensiune să-l termini până se termină PNRR-ul va fi foarte dificil de făcut. Din păcate, la licitaţia pe care ei au organizat-o nu s-a prezentat niciun ofertant tocmai pentru că au invocat termenul foarte scurt de punere în funcţiune. Rămâne să găsim o soluţie în discuţiile cu compania şi posibili ofertanţi (…) Să vedem cine-şi asumă un asemenea termen, plecând de la ipoteza faptului că statul român oricum va susţine acest proiect, pentru că nu poţi să-i laşi pe craioveni în frig iarna”, a precizat Burduja, citat de Agerpres.

Termenul înaintat inițial pentru punerea în funcțiune a noilor capacități de producție de la Electrocentrale Craiova este 2026.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS