5.6 C
Craiova
joi, 14 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn drept care se acordă doar pe hârtie la CEO

Un drept care se acordă doar pe hârtie la CEO

Sunt probleme în ceea ce privește acordarea unui drept pentru minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia.

Alimentația de protecție este prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, însă, în realitate, nu se acordă. Ca urmare a condițiilor grele și chiar toxice în care personalul lucrează, angajatorul trebuie să acorde hrană de protecție. De regulă, se acorda lapte sau iaurt. Acest lucru nu se mai întâmplă de ani de zile. În ciuda faptului că dreptul la alimentația de protecție este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă, acesta nu se acordă.

De-a lungul anilor, o serie de drepturi pentru mineri și energeticieni fie nu au mai fost acordate, fie s-au pierdut, după ce au fost eliminate de către administrație. Un aspect important a vizat ultimul Contract Colectiv de Muncă. Sindicatele și administrația au convenit ca toate sporurile, primele și alte beneficii să fie incluse în salariul de bază, pentru a nu fi pierdute, în cazul în care Complexul Energetic Oltenia ar înregistra pierderi.

„Hrana de protecție e în Contractul Colectiv de Muncă și nu se dă. Nu este singurul drept uitat de administrație și probabil și de sindicate. Sunt multe lucruri peste care se trece cu vederea, cum ar fi criza de personal, supraîncărcarea cu sarcini. Reducerea numărului de specialiști prin pensionare, condițiile tot mai grele de lucru, scăderea investițiilor cu mentenanța și reparațiile. Toate aceste lucruri însumate afectează resursa umană”, conform lui Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia. 

Fără bani pentru orele lucrate suplimentar 

Sunt șanse tot mai mici pentru ca orelele lucrate suplimentar de către mineri și energeticieni să fie și plătite. Sunt foarte multe cazuri atât la termocentrale, cât și în carierele miniere de ore prestate suplimentar și neachitate. Numai la Termocentrala de la Rovinari sunt 70.000 de ore lucrate, respectiv 8.000 de zile.

Unul dintre liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia, Manu Tomescu, este de părere că nu vor mai fi achitate orele prestate în plus. O soluție la acest lucru este acordarea de zile libere în locul celor lucrate suplimentar. Manu Tomescu mai susține și faptul că ar exista un interes ca prin neplata orelor suplimentare să se acumuleze mai mulți bani la economia la fondul de salarii.

Banii de acolo pot fi ulterior împărțiți tuturor angajaților, indiferent dacă au lucrat sau nu suplimentar. „Cei de la sindicate vor o economie cât mai mare la final de an, să se împartă la toți, indiferent că lucrează la birou sau în producție, dacă au lucrat sau nu suplimentar. Din acest motiv sindicatele nu sunt interesate să fie achitate orele prestate suplimentar. Se adună mai mulți bani de împărțit pentru că de acolo se împarte tuturor. Dar ce facem cu oamenii care au prestat suplimentar, le este sănătatea afectată și nici nu sunt plătiți pentru munca în plus. Le dăm zile libere, dar ce rezolvăm cu asta pentru că este lipsă de personal. Apar sarcini în plus pentru cei care nu au liber”, a menționat Manu Tomescu, vicepreeșdintele Sindicatului Energia din cadrul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, din Complexul Energetic Oltenia

Citeşte şi: Şofer condamnat la închisoare cu executare după ce a refuzat să-şi facă analize de sânge pentru stabilirea alcoolemiei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS