3.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPoluare nemonitorizată. APM Dolj aruncă problema staţiilor defecte în ograda Ministerului

Poluare nemonitorizată. APM Dolj aruncă problema staţiilor defecte în ograda Ministerului

GdS arăta încă de anul trecut că există mai multe probleme privind staţiile Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Dolj care măsoară nivelul de poluare din Craiova. Majoritatea poluanţilor din oraş nu sunt monitorizaţi oficial de instituţia abilitată să facă acest lucru pentru că analizoarele prezintă diverse defecţiuni tehnice. În raportul privind mediul realizat de APM Dolj, la capitolul privind calitatea aerului din oraş se conchide că totul este bine, numai că această concluzie este trasă în baza unor premise care nu există.

După ce GdS a analizat raportul de mediu al APM Dolj, am transmis o nouă solicitare de informaţie instituţiei pentru a afla de ce staţiile nu sunt înlocuite. Instituţia ne-a răspuns că acest lucru nu cade în sarcina sa, cheia fiind la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acelaşi minister despre care APM spunea în 2023 că nu a alocat fonduri pentru reparaţiile necesare.

Între timp, poluarea catastrofală cu cenuşă din Bariera Vâlcii a ajuns subiect naţional. 

“Înlocuirea staţiilor / echipamentelor defecte se realizează la decizia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj nu are atribuţii de decizie în ceea ce priveşte mentenanţa, reparaţiile sau înlocuirea echipamentelor defecte incluse în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, ci doar de operare şi transmitere a eventualelor probleme tehnice apărute”, ne-a transmis în această săptămână APM Dolj.

Altă problemă: O singură staţie e prevăzută să măsoare poluantul-problemă

Nu doar că staţiile de măsurare a calităţii aerului operate de APM Dolj în Craiova stau mai mult stricate, dar una singură dintre acestea este prevăzută să măsoare nivelul particulelor în suspensie care creează cele mai mari probleme.

În tot acest timp, senzorii din reţelele independente de măsurare a calităţii aerului transmit în mod repetat alerte privind nivelul ridicat de PM 2,5, îndeosebi în sezonul rece. Mesaje precum “Nivel ridicat de poluare. Aerul este nesănătos, iar persoanele sensibile/toate persoanele pot resimţi efecte asupra sănătăţii” însoţesc adesea măsurătorile. Dar instituţiile nu iau în calcul aceşti senzori, pentru că nu sunt integraţi în reţeaua oficială.

Se respectă legea, ce mai contează?

Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj reiterează că normativele sunt respectate. Avem numărul minim prevăzut de lege. 

“În ceea ce priveşte PM 2,5, în vederea calculării indicatorului mediu de expunere la PM 2,5, acest poluant trebuie monitorizat în staţiile de fond urban, aşa cum este DJ-2 în cazul aglomerării Craiova.

Există, de asemenea, criterii privind numărul minim de puncte de măsurare, dependent de numărul de locuitori. Conform acestora, în cazul nostru este de un punct obligatoriu”.

GdS a solicitat un punct de vedere şi din partea Ministerului Mediului. Vom reveni cu răspunsul.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE SUBIECT AICI.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS