3.7 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO a ajuns să oprească grupuri pentru că nu mai este cărbune în depozit 

CEO a ajuns să oprească grupuri pentru că nu mai este cărbune în depozit 

Sunt probleme din ce în ce mai mari în ceea ce privește lipsa cărbunelui din depozitele din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Compania energetică se confruntă cu lipsa lignitului atât din depozitele de la subunitățile miniere, cât și din depozitele de la sucursalele electrocentrale. Cele mai mari lipsuri sunt la termocentrale. Aici depozitele sunt aproape goale și se face față cu greu în ceea ce privește asigurarea producției de energie electrică.

Astfel, în ultimele zile, Sucursala Electrocentrale de la Rovinari a fost pusă în situația de a oprit un grup energetic pentru că nu mai era suficient cărbune în depozitul care deservește grupurile energetice disponibile la sucursală. Aici mai sunt funcționale trei grupuri energetice, 4,5 și 6, însă se lucra în medie cu 2 grupuri energetice. Acum s-a ajuns oprirea periodică a unui bloc energetic pentru a se mai strânge cărbune în depozitul sucursalei electrocentrale. 

Cărbune cu pământ 

Recent, Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, primește cărbune amestecat cu pământ. Lignitul este livrat de la subunitățile miniere din apropiere, însă nu corespunde din punct de vedere calitativ. Nu numai că nu corespunde, dat poate afecta cazanele și alte echipamente. Astfel, în scurt timp pot apărea defecțiuni și chiar avarii.

Cărbunele este livrat cu plata la tonă, însă fără să fie vreo obligație în ceea ce privește calitatea. Acest lucru afectează și producția și afectează vânzările de energie electrică, deși în această perioadă prețurile sunt foarte bune, după cum au precizat reprezentanții Sucursalei Electrocentrale de la Rovinari. Acum s-a ajuns în situația ca în depozite să sufle vântul, nici pământ, nici cărbune.

Este de amintit că la 1 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia nu reușise să constituie stocurile de cărbune obligatorii pentru perioada de iarnă. Deficitul era de 40.000 de tone, după cum a recunoscut chiar managerul companiei energetice. Compania avea la 1 noiembrie în depozite, potrivit anunțului oficial, 540.000 de tone de lignit. Anul trecut, stocurile au fost însă de 700.000 de tone pentru perioada de iarnă. Așadar, nu este de mirare că acum se opresc grupuri energetice din lipsă de combustibil. Anul acesta, au fost opriri și la grupul de la Termocentrala Turceni, iar blocul energetic de la Ișalnița a stat mai mult oprit.

Citeşte şi: Persoană rănită într-un accident între un camion şi două maşini

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS