Ultimul grup energetic pe cărbune modernizat de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) va fi supus unor teste de performanță și de poluare.
Conform Complexului Energetic Oltenia, testele de performanță ale blocului energetic numărul 5 Rovinari se vor efectua pentru: cazan, turbină, mori de cărbune, preîncălzitoare de aer regenerative (PAR), ventilatoare de aer (VA) și ventilator de gaz de ardere (VGA). Testele sunt programate pentru luna viitoare cu un operator autorizat să execute astfel de servicii de testare tehnică.
Testele de performanta la blocul energetic 5 de 330 MW, după executarea lucrărilor de reabilitare si modernizare, trebuie să confirme îmbunătățirea performanței energetice, eficientizarea procesului de ardere în vederea producerii energiei electrice în conformitate cu prevederile normativelor/reglementărilor aflate în vigoare. Totodată, la punerea în funcțiune a blocului energetic acesta trebuie să respecte toate condițiile impuse de legislația de mediu în vigoare, respectiv emisiile de pulberi, NOx, SO2 să se încadreze în limitele aferente.
„Obiectivul general la care contribuie achiziția serviciului îl reprezintă confirmarea parametrilor de performanta cazan-turbina, electrofiltru, mori cărbune, consum propriu tehnologic specifice blocului energetic nr. 5 al SE Rovinari, în condiții de siguranță cu respectarea tuturor condițiilor impuse de legislația de mediu în vigoare referitoare Ia cele mai bune tehnici disponibile (BAT) pentru instalațiile de ardere de dimensiuni mari, în temeiul Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului.”, potrivit reprezentanților companiei energetice.
Grupul a fost modernizat cu 100 de milioane de euro
Este de amintit că termocentrala de la Rovinari va fi ultima care se va închide și a finalizat recent modernizarea grupului energetic numărul 5 care funcționează tot cu lignit. Lucrările au depășit 100 de milioane de euro. „Pentru respectarea celor mai recente cerințe de mediu la nivel european, grupul energetic numărul 5 a beneficiat de implementarea unor instalații moderne, printre care: Instalație de desprăfuire electrostatică; Instalație de desulfurare a gazelor de ardere; Instalații de evacuare în sistem șlam dens; Instalație de denoxare a gazelor de ardere.
Investiția realizată demonstrează angajamentul Complexului Energetic Oltenia de a menține standardele ridicate de eficiență și conformitate ecologică, contribuind în același timp la asigurarea unui mix energetic echilibrat și la securitatea energetică a României. Punerea în funcțiune a grupului reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii energetice a companiei, cu scopul de a reduce impactul asupra mediului și de a îmbunătăți performanțele tehnice și economice ale acestuia.”, conform Complexului Energetic Oltenia. În plus, conform Planului de restructurare al CEO, grupurile energetice pe cărbune vor intra în rezervă de la 1 ianuarie 2026.