6.2 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO se pregătește de un proces cu Tinmar 

CEO se pregătește de un proces cu Tinmar 

Acționarii Complexului Energetic Oltenia se vor reuni vineri, la București, în cadrul unei Adunări Generale Extraordinare. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte importante.

Primul proiect prevede inițierea procedurilor pentru închirierea de vehicule destinate transportului mixt de materiale și persoane. De asemenea, un alt punct discutat se referă la încheierea unui act adițional la contractul semnat în octombrie 2022 cu Energomontaj și Energoutil, pentru lucrări de racordare a grupului 5 la instalația de desulfurare a grupului 3. În acest sens, se propune extinderea duratei contractului printr-un act adițional, de la 24 de luni la 36 de luni, cu termen final în aprilie 2025. Totodată, acționarii CEO vor analiza angajarea unui consultant pentru deblocarea negocierilor privind cinci dintre investițiile companiei. 

Vor asistență din partea unei Case de Avocatură 

Astfel, în ședința din 22 noiembrie, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor analiza aprobarea achiziției de „Servicii specializate de consultanță, asistență juridică și participare la procesul de negociere în faza de blocaj a Acordurilor Acționarilor încheiate cu Tinmar Energy S.A. pentru implementarea proiectelor de investiții (4 parcuri fotovoltaice și un grup energetic cu funcționare pe gaze naturale de tip CCGT de circa 475 MW), precum și de reprezentare juridică în condițiile în care se ajunge la un litigiu între părți”. Negocierile sunt blocate de mai bine de 2 ani de zile. În fapt, firmele mixte înființate de Complexul Energetic Oltenia și compania Tinmar ar fi trebuit să construiască 4 parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze naturale la Sucursala Electrocentrale de la Turceni. CEO se pregătește de un proces, dacă va denunța acordurile de asociere cu Tinmar. 

S-au apucat de un singur parc fotovoltaic din 8

În Planul de restructurare și decarbonare al CEO sunt prevăzute 8 parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița. Ministerul Energiei a anunțat, de exemplu, semnarea contractului de finanțare pentru centrala pe gaz de la Ișalnița, a cărui valoare se ridică la aproximativ 250 de milioane de euro.

Fondurile sunt destinate construirii unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850 MW la Ișalnița, județul Dolj. Valoarea acestui contract, decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro. CEO face pași mai mari și pentru concretizarea investițiilor alături de OMW Petrom.

CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare). Recent a fost demarată construirea unui parc fotovoltaic alături de OMV Petrom.

Citeşte şi: Panouri fotovoltaice cu fonduri europene pentru mii de familii vulnerabile din Gorj. Nu e necesară cofinanțarea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS