APM Dolj monitorizează în această perioadă calitatea aerului din proximitatea CET cu o stație mobilă. Nu este o inițiativă punctuală a instituției de mediu din Dolj, drept răspuns la sesizările despre emisiile catastrofale de cenușă, ci o aliniere la un proiect demarat la nivel central pentru monitorizarea calității aerului în toată țara.
Problema cenușei persistă, iar joi spulberările au fost și mai puternice, în condițiile vântului puternic.O fotografie publicată de o craioveancă este grăitoare. Aceasta a scris un mesaj în cenușa depusă peste noapte, cu bătaie la șeful Gărzii de Mediu Dolj, Gheorghe Călinoiu, care a insistat că din cazane iese vapor, care este abur pur, și nu cenușă, deși reprezentanții CET au confirmat că emisiile erau, de fapt, cenușă.
Autolaboratorul a intrat în dotarea autorității de mediu anul acesta
Monitorizarea poluării din zona CET cu autolaboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj face parte, de fapt, dintr-o campanie la nivel naţional, a clarificat APM Dolj într-un răspuns pentru GdS.
Autolaboratorul APM Dolj, care este, de fapt, o staţie mobilă de monitorizare a calităţii aerului, a fost achiziţionat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și a intrat în dotarea autorității de mediu în acest an.
Stațiile mobile de măsurare a poluării sunt parte dintr-un proiect al ANPM
Stațiile mobile de monitorizare a calității aerului înconjurător au fost livrate către Agențiile pentru Protectia Mediului Dolj în cadrul Proiectului Extinderea și modernizarea infrastructurii de monitorizare și control a calității aerului în scopul creșterii acurateții informațiilor și a capacității de răspuns la episoadele de poluare (cod SMIS 2014+139943, cod SMIS 2021+319077), a transmis APM Dolj.
„25 de autolaboratoare pentru monitorizarea calității aerului, aflate în administrarea Agențiilor pentru Protecția Mediului sunt implicate, începând din această săptămână, într-o campanie națională desfășurată pe diferite categorii de poluare.
Toate autolaboratoarele care au intrat, în acest an, în dotarea Agențiilor pentru Protecția Mediului vor putea fi văzute, începând din aceste zile și până la finalul anului, în cele mai sensibile zone la capitolul poluare, din toată țara, pentru a monitoriza calitatea aerului”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, înaintat GdS de către autoritatea locală de mediu.
Rezultatele vor fi făcute publice de agenții, după fiecare tematică abordată
„Desfășurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile orașe, în zona depozitelor de deșeuri, precum și în zonele industriale în privința cărora sunt semnalate cele mai multe probleme de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând și pe parcursul mai multor zile, funcție de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând. Rezultatele vor fi făcute publice de agenții, după fiecare tematică abordată”, a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care coordonează activitatea Agențiilor județene pentru Protecția Mediului.
Fiecare din aceste autolaboratoare achiziționate de Ministerul Mediului – România are în dotare ministație meteo, sistem de transmisie a datelor și echipamente pentru măsurarea dioxidului de sulf (SO2), hidrogenului sulfurat (H2S), oxizilor de azot (NO/ NO2/ NOX), amoniacului (NH3), compușilor volatili și particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5).
Cenușa persistă
APM Dolj a anunțat în această miercuri, 20 noiembrie, că a început monitorizarea calității aerului cu o stație mobilă amplasată în zona termocentralei din Bariera Vâlcii, unde în ultima perioadă au existat fenomene de poluare masivă cu cenușă.
De asemenea, APM Dolj a menționat pentru publicația noastră că, în prezent, autorizația integrată de mediu pentru funcționarea CET Craiova ar fi expirat și că autoritatea locală de mediu nu va emite o altă autorizație până ce Electrocentrale II Craiova nu va face dovada respectării măsurilor pentru protecția mediului impuse de Garda de Mediu, în urma celor mai recente controale.
Amintim că în urma unui control efectuat în luna octombrie, după numeroase sesizări privind cenușa împrăștiată în cantități mari de CET, Electrocentrale Craiova a fost amendată cu 50.000 lei.
Din cauza unor avarii, CET a întrerupt activitatea pentru câteva zile în ultimele săptămâni, dar problema nu s-a rezolvat. Cenușa umple în continuare aerul.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT.