5.9 C
Craiova
miercuri, 4 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuitorii din Bariera Vâlcii spun că autolaboratorul care măsoară poluarea a fost amplasat prost. Ce răspunde APM

Locuitorii din Bariera Vâlcii spun că autolaboratorul care măsoară poluarea a fost amplasat prost. Ce răspunde APM

APM Dolj a anunțat pe 20 noiembrie că a început o campanie de monitorizare a calității aerului, cu un autolaborator, în proximitatea termocentralei din Bariera Vâlcii. Numai că locuitorii din cartier se plâng că acesta a fost amplasat prost, nefiind în direcția emisiilor poluante. Oamenii spun că au făcut solicitări ca mașina să fie mutată și chiar s-au oferit să o găzduiască.

GdS a solicitat un punct de vedere Agenției de Mediu Dolj. În răspunsul său, instituția spune că locația este „reprezentativă”.

În plus, subliniază că oricum autolaboratorul nu măsoară concentrația de pulberi sedimentabile, precum cenușa.

„Să o băgați în garaj că totuna e!”

Oamenii sunt nemulțumiți de poziționarea autolaboratorului, considerând că datele înregistrate nu vor fi relevante.

„Laboratorul ăla mobil trebuie pus acolo unde este poluarea din apropierea centralei, nu pitulat după garduri! S-a oferit lumea din zonă să-l găzduiască! Treceți la treabă, nu mai mimați munca!”, a comentat un craiovean nemulțumit de măsurile întreprinse de APM.

„De ce nu poziționați autolaboratorul în zona din proximitatea termocentralei în care este cu adevărat cenușă? Aveți solicitări pe e-mail în acest sens, dincolo de modul în care ar trebui calculată poziționarea mașinii. Înțelegem că vreți să mișcațilucrurile, dar haideți să o facem cum trebuie, nu doar de „ochii lumii” și ai presei! Aveți proprietari cu locuințe chiar de lângă termocentrală care s-au oferit să găzduiască autolaboratorul și să vă pună la dispoziție energie electrică. Spuneți de ce mai aveți nevoie, dar faceți lucrurile așa cum trebuie și faceți-le acum, nu la vară!”, a transmis un craiovean.

„Eu aș zice să o băgați în garaj că tot una e. Ce să înregistreze acolo? Puneți mașina pe altă direcție sau în curte la oamenii din zonă, nu acolo, dosită”, spune altul.

„Mâine-poimâine, iar o să dați vina pe vreme și o să spuneți că nu puteți controla direcția vântului. Vezi Doamne, ați făcut tot ce ați putut, nu-i așa?Vorbiți cu oamenii din zonă, afectați de poluarea cu cenușă, nu așezați mașina convenabil, sub coș”, este alt mesaj.

Oamenii chiar au reamintit APM formula pentru măsurarea poluării: „Vedeți că le găsiți în documentul „Plan de calitate a aerului în Municipiul Craiova” întocmit de Primăria Craiova în prezența dumneavoastră. Iar pe email aveti propunerea pentru relocare în locația potrivită”.

APM Dolj consideră locația reprezentativă

APM spune că locația din care se efectuează monitorizarea este „reprezentativă, ținând cont de problemele tehnice de funcționare ale cazanului 2 de ardere al termocentralei și cu dese porniri și opriri ale acestuia, la care se adaugă fenomene de reantrenare ale pulberilor deja depuse în jurul instalației, coroborate cu condițiile climatice obișnuite în zona Craiovei în perioada de toamnă-iarnă, cu dese episoade de calm atmosferic, presiune ridicată, uneori inversiuni termice care conduc la acumulări ale poluanților în zona din imediata apropiere a instalației”.

Instituția mai invocă și nevoia de alimentare cu energie electrică „la o putere suficientă pentru funcționarea continuă a echipamentelor de monitorizare, de achiziție date și a aerului condiționat, precum și a securității autolaboratorului.”

Ce poluanți măsoară autolaboratorul

Echipamentele din autolaborator măsoară concentrațiile de monoxid de carbon, oxizi de azot și dioxid de sulf și pulberile în suspensie PM10 și PM2,5, amoniac, hidrogen sulfurat, compuși organici volatili, precum benzenul.

Cea mai mare parte dintre acești indicatori, respectiv monoxidul de carbon, oxizii de azot, dioxidul de sulf și fracțiile de pulberi în suspensie PM10 și PM2,5 sunt caracteristici pentru activitatea termocentralei.

Autolaboratorul nu măsoară concentrația de pulberi sedimentabile, precum cenușa sau pulberi antrenate din depozitul de cărbune, subliniază APM Dolj.

La încheierea fiecărei perioade de monitorizare de aproximativ o săptămână APM Dolj va întocmi un raport cu rezultatele monitorizării, care va fi făcut public, spune instituția. Având în vedere că autolaboratorul a fost amplasat pe 20 noiembrie, zilele acestea ar trebui să apară și raportul.

CITEȘTE ȘI: După revanșa de la parlamentare, Olguța Vasilescu a pus în cârca turiștilor scorul slab obținut de PSD la prezidențiale

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS