-5.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCât de mult a poluat aerul incendiul de pe Centura Craiovei şi unde va fi plasat autolaboratorul APM Dolj

Cât de mult a poluat aerul incendiul de pe Centura Craiovei şi unde va fi plasat autolaboratorul APM Dolj

Incendiul devastator care a cuprins la începutul săptămânii o hală a societăţii Harmony Decor de pe Centura de Nord a Craiovei a crescut nivelul de emisii poluante în zonă, dar nu a modificat notabil tabloul datorită condiţiilor meteorologice, conform unei analize efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, cu autolaboratorul din dotare. APM Dolj a publicat un raport în urma monitorizării situaţiei, prezentând concluziile analizei.

Ce poluanţi au fost monitorizaţi

„Având în vedere producerea unui incendiu de proporții la Harmony Decor situat pe centura de Nord a Craiovei, APM Dolj a efectuat monitorizarea poluanților atmosferici cu autolaboratorul de imisii din dotare, respectiv CO, oxizi de azot, SO2, PM 10, PM 2,5, benzen, toluen, xileni, etilbenzen, NH3, H2S de la inceputul incendiului pana la stingerea acestuia”, se arată în informarea privind monitorizarea poluanților atmosferici în timpul incendiului, în data de 10 decembrie 2024.
Monitorizarea s-a efectuat în zona rezidențială din Bariera Vâlcii, dată fiind direcția vântului N-NV informată de centrul meteo (spre oraș). Condițiile meteorologice au fost caracterizate de umiditate foarte ridicată, precipitații şi vânt foarte slab.

Oxizii de azot au avut o creştere bruscă în timpul incendiului

Datele rezultate din monitorizare indică la ora 09, când incendiul se manifesta cu intensitate maximă, o creștere bruscă a oxizilor de azot, mai ales, însă fără depășiri ale valorilor limită orare la NO2 și ceva mai scăzută la restul indicatorilor, date fiind condițiile meteorologice, zona rezidențială din apropiere nefiind afectată în mod deosebit.
Stațiile DJ-2 și DJ-1 din oraș nu au înregistrat creșteri neobișnuite ale concentrațiilor în timpul incendiului, valorile înregistrate pentru oxizi și PM10, PM2,5, benzen fiind apropiate de cele obișnuite la orele respective.

Autolaboratorul APM Dolj continuă monitorizarea calităţii aerului

Autolaboratorul din dotarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj va monitoriza, în perioada următoare, calitatea aerului din zona Nitela.

Autolaboratorul APM Dolj, care este, de fapt, o staţie mobilă de monitorizare a calităţii aerului, a fost achiziţionat printr-un proiect finanţat cu fonduri europene și a intrat în dotarea autorității de mediu în acest an. La iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cele 25 de staţii livrate în ţară prin acest proiect vor monitoriza mai multe zone.

„Desfășurăm campanii pe zonele de trafic intens, din apropierea principalelor intrări în marile orașe, în zona depozitelor de deșeuri, precum și în zonele industriale în privința cărora sunt semnalate cele mai multe probleme de calitate a aerului. Verificările vor fi făcute pe rând și pe parcursul mai multor zile, funcție de fiecare tematică în parte, având în vedere faptul că autolaboratoarele vor face măsurători 24 de ore din 24, mai multe zile la rând. Rezultatele vor fi făcute publice de agenții, după fiecare tematică abordată”, a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care coordonează activitatea Agențiilor județene pentru Protecția Mediului.

Fiecare dintre autolaboratoarele achiziționate de Ministerul Mediului – România are în dotare ministație meteo, sistem de transmisie a datelor și echipamente pentru măsurarea dioxidului de sulf (SO2), hidrogenului sulfurat (H2S), oxizilor de azot (NO/ NO2/ NOX), amoniacului (NH3), compușilor volatili și particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5).

CITEŞTE ŞI: Poluarea aerului cu particule fine a contribuit la aproape 18.000 de decese în România anului 2022

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS