5.3 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să scapi de supraimpozitare dacă ai casa în paragină

Cum să scapi de supraimpozitare dacă ai casa în paragină

Unul dintre puţinele imobile din Craiova care a fost scos din categoria clădirilor neîngrijite se află în imediata vecinătate a Hanului Puţureanu. Este vorba despre o clădire proprietate privată care în 2018 a fost inclusă pe lista clădirilor impoziteta cu 500%. De atunci şi până în prezent proprietarii au plătit pentru clădire un impozit de 500% pentru că au lăsat-o în paragină. Recent casa a fost renovată, cel puţin faţada, şi drept urmare, Primăria Craiova a scos-o de pe lista neagră.

Imobilul se află pe strada Matei Basarab, nr. 8, vizavi de Hanul Puţureanu. Acesta nu mai fusese, nici măcar, dat cu var din perioada comunistă. Din acest motiv, administraţia locală l-a inclus, cu ani în urmă, pe lista neagră a imobilelor supraimpozitate cu 500%. A fost necesar să treacă şapte ani ca propietarii să pună mâna să renoveze faţada imobilului, ca să scape de impozitul de 500%. Drept urmare, începând cu anul 2025, aceştia vor scăpa de supraimpozitare.


„Luând în considerare ca imobilul clădire situat în Craiova, str. Matei Basarab, nr. 8, a fost exclus din categoria clădirilor neîngrijite conform Procesului Verbal nr. 393164/07.11.2024 alcomisiei mixte constituite prin Dispoziția Primarului Municipiului Craiova nr. 1471/2024 și a actelor de procedură întocmite , apreciem ca oportună inițierea proiectului de hotărâre privind încetareaaplicării, începând cu 01.01.2025, a HCL nr.110/2018, prin care s-a aprobat majorarea cu 500%, a impozitului pe clădirea situată în zona A a Municipiului Craiova, strada Matei Basarab, nr. 8”, se spune în proiectul de HCL.


Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu imobilul vecin, de la nr.6, care a rămas tot în stare de paragină, dar şi Hanul Puţureanu şi alte clădiri din zona centrală a oraşului, unele aparţinând chiar primăriei. La categoria „imobile în paragină“ se regăsesc și unele case monument istoric.

Ruinele supraimpozitate

Consiliul Local Craiova a hotărât majorarea cu 500% a impozitului, începând cu anul 2018, pentru unele clădiri și terenuri situate în Bănie. Ele au fost identificate după intrarea în vigoare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 9/2017 privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova.

La acel moment au fost identificate următoarele clădiri din zona centrală a oraşului, clădirile de pe strada Matei Basarab, de la numerele 6 și 8, imobilul de pe strada A.I. Cuza, nr. 16 (unde a funcționat în trecut și Teatrul de Păpuși), clădirea de pe strada Amaradia (nr. 2) și de clădirea de pe strada Alexandru Macedonski (nr. 8), toate aflate în zona A a orașului. În raportul din spatele acestor proiecte de hotărâre se mai amintea și de alte două imobile care vor fi supuse impozitării cu 500% în anul 2018, ambele monumente istorice: cel de pe strada Matei Basarab nr. 9 (Hanul Puțureanu) și cel de pe strada 13 septembrie nr. 2 (Casa Geblescu).
Despre toate aceste clădiri, municipalitatea susținea atunci că s-au făcut toți pașii legali înainte de a se trece la supraimpozitare, pornind de la fotografiere și întocmirea unei note de constatare, identificarea proprietarilor și notificarea lor, acordarea unui termen de remediere a situației și apoi o nouă notă de constatare, cu fotografii atașate, privind conformitatea sau neconformitatea, cum este cazul imobilelor de mai sus.

Clădiri în paragină

Potrivit HCL nr. 9/2017, o clădire este considerată neîngrijită dacă se află „în stare avansată de degradare, stare de paragină, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură și care, conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt a imobilului, se încadrează în oricare din situațiile: șarpanta lipsește parțial sau integral; învelitoarea lipsește integral; pereții exteriorii lipsesc parțial; finisajul la pereții exteriori lipsește parțial sau integral; tâmplărie exterioară lipsește integral“. În ceea ce privește terenurile, în categoria neîgrijite ar intra terenurile în paragină, acoperite de buruieni, părăsite/abandonate, insalubre, cu împrejmuiri neîntreținute/nereparate sau alte situații de asemenea natură și care, conform fișei de evaluare privind starea fizică de fapt, se încadrează în oricare din situațiile: cu vegetație spontană, cu deșeuri sau cu împrejmuire care lipsește parțial ori total.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS