Liberalii au anunţat că vor propune reducerea mai multor impozite şi taxe în cadrul şedinţei Consiliului Local Craiova de astăzi când se vor supune votului noile valori valabile din 2025, aşa cum GdS v-a prezentat astăzi.
Președintele PNL Craiova, consilierul municipal Teodor Sas, a depus la Primăria Municipiului Craiova o serie de amendamente având ca scop stimularea dezvoltării economice şi a bunăstării comunității, se arată într-un comunicat de presă al partidului.
Ce reduceri propun liberalii după ce Primăria Craiova vrea să indexeze taxele şi impozitele cu 10,4%
- – Reducerea impozitului pentru clădirile rezidențiale. PNL Craiova propune scăderea cotei de impozitare de la 0,1% la 0,08% din valoarea clădirilor rezidențiale și clădirile anexă, o măsură menită să ofere un sprijin concret pentru proprietarii de locuințe şi să reducă presiunea financiară asupra familiilor craiovene.
- – Reducerea impozitului pentru clădirile nerezidențiale. Pentru a stimula antreprenoriatul local şi a sprijini mediul de afaceri, PNL Craiova propune reducerea cotei de impozitare pentru clădirile nerezidențiale de la 1,3% la 0,5%. Această măsură este esențială în contextul economic actual, contribuind la consolidarea unei economii locale puternice.
- – Menținerea facilităților pentru transport ecologic. Având în vedere creșterea poluării aerului din oraș, PNL Craiova solicită menținerea reducerii de 95% a impozitului pentru mijloacele de transport hibride.
- Această măsură vine ca răspuns la intenția administrației locale de a reduce facilitatea la doar 50%, ceea ce ar genera o creștere a impozitului de 10 ori (1000%) față de anul precedent. PNL consideră că facilitarea accesului la transport ecologic este un pas esențial pentru reducerea poluării şi creșterea calității vieții.
- – Reducerea taxei de parcare. Pentru a ușura povara financiară a posesorilor de autovehicule, PNL propune scăderea taxei anuale pentru parcare pe domeniul public de la 110 lei la 46 lei.
„Reducerea taxelor și impozitelor reprezintă nu doar o prioritate politică, ci o măsură indispensabilă pentru bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea durabilă a comunității. Sperăm că actuala majoritate din Consiliul Local va recunoaște importanța acestor propuneri și va înțeleage că nivelul ridicat al taxelor și impozitelor constituie un obstacol major în calea bunăstării craiovenilor și atragerii investițiilor”, a declarat Teodor Sas.
Liberalii din Cj Dolj au votat împotriva majorării tarifelor la deşeuri
- Consilierii județeni ai Partidului Național Liberal Dolj au votat împotriva proiectului de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru gestionarea deșeurilor în Județul Dolj. Proiectul, dezbătut astăzi în cadrul ședinței Consiliului Județean, propunea creșteri semnificative ale tarifelor pentru colectarea, transportul și activitățile de sortare și tratare a deșeurilor, se mai arată în comunicatul Pnl.
- Printre propunerile de majorare aprobate de majoritatea din CJ Dolj se numără:
- Creșterea tarifului pentru gestionarea deșeurilor voluminoase, inclusiv saltelele și mobila, colectate la solicitarea utilizatorilor: de la 395,53 lei/tonă fără TVA (134,48 lei/mc fără TVA) la 497,24 lei/tonă fără TVA (169,06 lei/mc fără TVA).
- Creșterea tarifului pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor reziduale menajere, inclusiv a reziduurilor menajere și al altor deșeuri colectate separat decât cele de hârtie, metal, plastic și sticlă: de la 279,71 lei/tonă fără TVA la 308,48 lei/tonă fără TVA.
- Creșterea tarifului pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile menajere: de la 773,09 lei/tonă fără TVA la 860,14 lei/tonă fără TVA.
- Creșterea tarifului pentru colectarea separată și transportul separat al deșeurilor de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții: de la 895,64 lei/tonă fără TVA la 989,71 lei/tonă fără TVA.
- Creșterea tarifului pentru gestionarea deșeurilor municipale abandonate: de la 218,52 lei/tonă fără TVA la 240,98 lei/tonă fără TVA.
- „Creșterea costurilor pentru gestionarea deșeurilor afectează direct fiecare locuitor al județului nostru și descurajează practicile de colectare selectivă. Ne-am opus ferm acestui proiect pentru că prioritatea noastră este protejarea intereselor doljenilor și sprijinirea unui sistem de gestionare a deșeurilor sustenabil și accesibil.
- Din păcate, actuala majoritate din cadrul Consiliului Județean Dolj a aprobat noile majorări de tarife”, a declarat Laurențiu Ivanovici, liderul consilierilor județeni PNL.