România intenționează să solicite Comisiei Europene extinderea termenului pentru închiderea termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia (CEO) și a carierelor miniere aferente cu până la trei ani față de termenul actual, stabilit prin planul de restructurare agreat cu autoritățile europene și prin legislația națională privind decarbonarea sectorului energetic.
Această informație este menționată într-un document al companiei. Conform angajamentelor în vigoare, România ar trebui să închidă, până în 2026, capacități de producție a energiei pe lignit cu o putere instalată totală de 2.085 MW.
Planurile de investiții ale CEO includ construirea a două centrale pe gaze naturale, cu o capacitate cumulată de 1.325 MW, dezvoltarea a opt parcuri fotovoltaice totalizând 690 MW și retehnologizarea unei hidrocentrale de 10 MW. Totuși, aceste proiecte sunt semnificativ întârziate față de programul inițial.
Parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să devină operaționale în iunie 2024, iar finalizarea centralelor pe gaze era planificată pentru iunie 2026. În prezent, se estimează că centralele pe gaze vor fi funcționale abia în martie și iulie 2028, iar parcurile fotovoltaice în iunie și noiembrie 2026.
Vor angaja un consultant
În acest context, CEO intenționează să angajeze consultanți pentru elaborarea unui proiect de modificare și prelungire a planului de restructurare, care va fi ulterior prezentat Comisiei Europene spre aprobare. „Se urmăreşte modificarea şi prelungirea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia cu o perioadă cuprinsă între minim 1,5 ani şi maxim 3 ani (…)″, se menționează în documentul din dosarul de licitație.
De asemenea, consultanții vor propune ″ (…) modificarea măsurilor imposibil de implementat până la 31.12.2026 şi noile termene, care ar putea fi decalate până cel târziu la 31 decembrie 2028, cu evidențierea impactului (cum ar fi: funcționarea în regim comercial a blocurilor energetice pe cărbune)″.
Acest aspect este crucial, având în vedere că legislația actuală privind decarbonarea permite reactivarea termocentralelor pe lignit aflate în conservare doar în situații de criză și specifică faptul că acestea ″nu trebuie să primească niciun fel de compensație de pe piața angro de energie electrică și/sau de pe piața de echilibrare″.
Buget de aproape 3 milioane de lei
Bugetul pentru angajarea unei firme de consultanță este de aproape 3 milioane de lei. Licitația este programată pentru data de 30 ianuarie 2025. Până atunci firmele interesate pot depune oferte.
„Contractul sectorial de servicii va avea ca obiect: „Servicii specializate de consultanță cu privire la: modificarea Planului de restructurare, al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, aprobat de Comisia Europeană prin Decizia CE(2022)553 final din 26.01.2022 în vederea obținerii aprobării de la Comisia Europeană de modificare și prelungire a Planului de restructurare și asistență pe toată perioada în discuțiile cu reprezentanții autorităților române, cu Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pentru obținerea unei noi Decizii;
clarificarea unor aspecte de natură ajutorului de stat cu impact în implementarea Planului de restructurare și în relațiile cu co-investitorii și Societățile de Proiect (SPV-uri) pentru implementarea proiectelor, dacă situația o va impune.”. Nr. de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 19.
Entitatea contractantă va răspunde solicitărilor de clarificări cu 11 zile înainte de termenul limită stabilit pentru depunerea ofertelor, în măsura în care acestea au fost adresate în termenul prevăzut în documentație.”, conform documentației de la licitație.
Problema este că termenul pentru întocmirea documentațiilor este de 24 de luni. Complexul Energetic Oltenia ar trebui să se grăbească totuși, să solicite prin statul român prelungirea termenlor din Planul de restructurare pentru a putea să producă în continuare energie electrică pe bază de cărbune.