2.3 C
Craiova
vineri, 3 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSe scumpește gunoiul. Craiovenii vor plăti 22 de lei taxa de salubrizare pe fiecare lună

Se scumpește gunoiul. Craiovenii vor plăti 22 de lei taxa de salubrizare pe fiecare lună

Craiovenii vor plăti mai mult începând de la 1 ianuarie 2025 pentru gunoi. Taxa specială de salubrizare creşte de la 18 lei/lună/persoană, cât este la această dată, la 22 lei/lună/persoană, pentru utilizatorii casnici. Pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul, taxa va fi 527 lei/mc lei/mc.

Decizia a fost luată de consilierii locali în ședința de luni, 30.12.a.c.

În hotărârea de Consiliu Local se spune:

Angajații Iridex

“Se aprobă modificarea taxei speciale de salubrizare în municipiul Craiova, începând cu 1 ianuarie 2025, după cum urmează: a) 22 lei/persoană/lună, pentru utilizatorii casnici; b) 527 lei/mc, fără TVA, pentru utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare fără contract încheiat cu operatorul”.

Solicitarea vine din partea ADI ECODOLJ.

Măsura a iscat discuții în ședința care a avut loc cu o zi înainte de finalul anului 2024.

Consilierul local din partea USR, Emilia Neagu, a solicitat explicații:

„Aș vrea să întreb, pentru că mă tot surprindeți în fiecare zi cu minciunile. Cui profită mărirea acestei taxe? De ce nu este în dezbatere publică 30 de zile, cum prevede legea? De ce nu este anunțată cu 6 luni înainte, conform Codului Fiscal? De ce cu 25%, când inflația este 10%?”, a întrebat Neagu.

Directorul executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova a încercat să de răspunsuri acestor întrebări.

„N-aș putea să vă spun cui profită această taxă. Este o taxă, așa cum s-a stabilit încă de la începutul SMID pe care fiecare UAT o colectează, plătim tarife operatorului pe care îl avem pe tot județul. De ce nu este în dezbatere publică? Această taxă are o reglementare specială, în Legea 101/2006 și în Ordinul ANRSC. Aceste acte normative îmi spun cu se calculează tarifele și cum se calculează taxa. De ce 25%? Pentru că sunt două elemente care concură la această majorare: Incicele prețului de consum, care este 10,6% și taxa pe economia circulară care a crescut de la 1 ianuarie 2024, de la 80 la 160 de lei și pe care a suportat-o operatorul”, a explicat Alin Glăvan, reprezentantul Primăriei Craiovei.

Consilierul local, Emilia Neagua a fost nemulțumită de răspuns și i-a dat replica :

Containere
Containere

”Nu mi-ați răspuns la întrebare. Stați puțin, cum să spună un director din primărie care vine și cere bani de la populația Craiovei, că nu știe cui profită?! Păi, Primăria Craiova încasează această taxă pentru o firmă privată. Cine sunt acționarii acestei firme? Lor le profită”, și-a arătat nemulțumirea Emilia Neagu.

Cetățenii colectează selectiv, dar taxa tot crește

Pentru lămuriri a intervenit și viceprimarul Craiovei, Daniel Păloiu, exemplificând că taxele de salubrizare din alte orașe sunt mai mari decât în orașul nostru, spunând că în Craiova taxa este sub media pe țară:

”Primăria nu majorează taxele pentru această activitate de salubrizare. Noi, consilierii locali, aprobăm propunerile făcute de către ADI ECODOLJ care la rândul ei a aprobat aceste tarife în AGA. Tarifele însumate dau taxa. Este o ajustare, nu o majorare. De acum înainte vom plăti noi taxa pe economia circulară. Dacă noi nu aprobăm în CL această taxă, aprobarea se va face de către ANRSC. Taxa reflectă realitatea din teren. În alte orașe avem taxe mai mari. În Craiova avem și mai multe operațiuni”, a spus Daniel Păloiu.

Emilia Neagu s-a arătat și de această dată nemulțumită de răspuns, spunând că totul este un jaf la banul cetățeanului. Aceasta a mai spus că nu înțelege de ce crește taxa de salubrizare, dacă toți cetățenii orașului colectează selectiv din ce în ce mai mult. Logica ar fi ca această taxă de salubrizare să scadă.

În cele din urmă proiectul de HCL a fost aprobat cu 14 voturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS