-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljFostul sediu al Teatrului Colibri, de pe A. I. Cuza, ar urma să devină hotel

Fostul sediu al Teatrului Colibri, de pe A. I. Cuza, ar urma să devină hotel

Fostul sediu al Teatrului de Copii și Tineret „Colibri”, de pe strada Alexandru Ioan Cuza, vizavi de Universitatea din Craiova, lăsat în paragină de mai mulți ani, ar putea fi transformat în hotel. 

Clădirea se află în zona de protecție a unor monumente istorice

Primăria Craiova a emis în 8 ianuarie un certificat de urbanism în acest sens.

Conform documentului de pe site-ul municipalității, se dorește desființarea parțială, consolidarea și recompartimentarea interioară, cu păstrarea integrității fațadei principale și schimbarea destinației imobil S+P+1+M în hotel, extindere de la S+P+1+M la S+P+2+3-4 retras cu destinația hotel cu spații comerciale și servicii la parter.

Primăria a mai emis un certificat de urbanism similar în anul 2023 pentru aceeași clădire. Noutatea, față de documentul de atunci, este apariția cuvântului hotel. Anterior, destinația propusă era doar de spații comerciale și birouri.

Clădirea se află în zona de protecție monumente istorice poz. 100 cod LMI DJ-II-a-A-08068, aprobată cu Ordin al Ministerului Culturii şi Cultelor 2828/2015 și în zona protejata a monumentelor istorice de la poz.163 cod monument istoric DJ-II-m-A-07980 „Palatul de Justiție”, azi Universitatea din Craiova.

CITEȘTE ȘI:

CJ Dolj vrea să facă un alt pod peste Jiu spre Breasta

Gripa începe să se facă simţită în Dolj

Medicina de stat din Craiova intră în era digitală

Terenul are aproape 1000 de metri pătrați

Folosinta actuală a terenului este de curţi construcţii, iar destinaţia după PUG este zonă centrală istorică – instituții publice regim discontinuu, caracter de reprezentare alterat/zona centrală și istorică instituții și servicii, se mai arată în C.U. 

Suprafața terenului este de 987 metri pătrați.

Clădirea în care și-a desfășurat activitatea, încă de la înființare, în anul 1956, Teatrul Colibri a fost retrocedată în anul 2006 familiei fostului dirijor Modest Cichirdan. Ea fusese naționalizată de regimul comunist. Recent, clădirea a fost acoperită cu un mesh, la fel ca și alte clădiri neîngrijite din centrul orașului sau clădiri aflate în proces de reabilitare, pentru a reduce disconfortul estetic, în contextul desfășurării Târgului de Crăciun din Craiova.

Clădirea a supraviețuit marelui cutremur

„În anul 1956 secţia de artă a păpuşarilor a făcut un pas mare şi definitoriu prin înfiinţarea Teatrului de Păpuşi din Craiova ca instituţie culturală de sine stătătoare, cu sediu propriu. Clădirea la al cărei parter s-a amenajat Teatrul de Păpuşi, pe Str. A.I.Cuza Nr. 16, era o clădire veche, de la începutul sec.al 20-lea, cu ornamentaţie exterioară plăcută. Avea un etaj şi un nivel mansardat, fiind strănsă între alte clădiri cu acelaşi regim de înălţime atât la est cât şi la vest. Clădirea există şi în 2010, rezistând bine la cutremurul din 1977. Era o clădire naţionalizată de regimul comunist după 1948.

Parterul  a fost amenajat pentru noua destinaţie. La stradă el a fost placat cu calcar lustruit de culoare crem. Placajul înconjura intrarea şi vitrinele foaierului ce se găsea pe suprafaţa unui fost spaţiu comercial. Decoraţia foaierului era de factură modernă, dar simplă. In adâncimea parterului s-a amenajat sala de spectacole micuţă şi intimă cu circa 150 de locuri pe scaune pluşate. Sala era amenajată în amfiteatru şi era dotată, împreună cu scena, cu toate instalaţiile necesare şi suficiente de lumină şi sonorizare.

Din anul 1979, clădirea a rămas cam singuratică pe latura de vis-a-vis de Universitate a Str. A.I.Cuza. Prin acel an s-au demolat toate clădirile dinspre intersecţia străzii Cuza cu Str. Gării (B-ul Republicii) spre centru, adică spre apus. Demolările din zonă s-au oprit la Teatrul de Păpuşi, căruia nu îi putea fi dat alt sediu în acel moment”, scrie Vladimir Roșulescu, pe blogul său.

Clădirea a fost lăsată în paragină timp de mai mulți ani.

CITEȘTE ȘI:

Elevii anului 2024 în Dolj

Craiova valorifică o statuie uitată, cu ajutorul comunității

Universitatea din Craiova reabilitează Căminul 1 prin PNRR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS