Cum vrea Primăria Craiova să schimbe faţa Pieţei Mihai Viteazul cu bani europeni? Înainte de toate, primăria a comandat un studiu de fezabilitate şi un proiect. Valoarea totală a proiectului este de 94.797.312,36 lei (inclusiv TVA). Contribuția primărie este de 1.895.946,25 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, de 1.895.946,25 lei, reprezentând cofinanțarea proiectului. Oportunitatea de finanţare vine prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 pentru „Regenerare urbană prin revitalizarea zonei centrale – Piaţa Mihai Viteazul Craiova R.E.G.E.N.E.R.A.T.E CRAIOVA– Zona Piaţa Mihai Viteazul”.
Studiul de fezabilitate are trei scenarii, dintre care primăria l-a ales pe cel mai convenabil, dar şi recomandat de proiectant. Este cel mai scump, datorită costurilor de realizare şi întreţinere a sistemului de irigare, dar „din punct de vedere al beneficiilor privind protecția mediului ambiant plantat și al cetățenilor care parcurg această piață sau care participă la acțiunile publice organizate, acest scenariu este cel recomandat”.Azi, consilierii locali sunt chemaţi în cadrul unei şedinţe extraordinare să voteze atât SF-ul cât şi proiectul schimbării la faţă a Pieţei Mihai Viteazul.
Ce se va schimba în Piaţa Mihai Viteazul
În primul rând se va extinde zona destinată pietonilor, care să permită participarea unui număr mai mare de persoane la diversele evenimente organizate aici. Traseele pietonale vor fi reconfigurate, ca să fie acesibile și pentru persoane cu disabilități, cu marcaje pentru persoanele nevăzătoare.
Fântânile, cele din piață, cât și cea din partea de sud a pieţei de la intersecţia Căii Unirii cu str. Lipscani, vor fi modernizate. Cele de pe Calea Unirii vor fi eliminate și înlocuite cu arbori și jardiniere. Pe platoul pieţei se va realiza o pepinieră urbană, constituită din 65 de jardiniere care vor permite creșterea unei game largi de specii de arbori. Acestea vor fi mutate în alte zone verzi ale orașului, când aceștia ajung la maturitate (1-5 ani în funcție de specie). Copacii vor fi astfel aleși astfel încât să fie divers colorați în funcție de sezon. Zona de copaci existentă pe platoul pieței va fi reamenajată astfel încât să permită crearea unei zone urbane cu iarbă naturală. Craiovenii vor avea accesul nestingherit al cetățenilor pe iarbă, pentru relaxare și conectare cu natură. Pajiştea va avea bordura dinspre platoul pieței amenajată cu bancă continuă care va permite inclusiv relaxarea și șederea.
Fântâna muzicală se modifică
În zona Bisericii Sfânta Treime se propune amenajarea unei zone cu paviment permeabil, cu scopul pregătirii terenului pentru a rezista schimbărilor climatice și riscului de inundații din furtuni. De asemenea, zona se va dota cu mai multe locuri deședere, amplasate la umbra copacilor, permițând adăpostirea pietonilor pentru creșterea confortului. Toți copacii din zonă vor fi păstrați, propunându-se îndesirea pentru spargerea insulelor de căldură. În zona statuii lui Mihai Viteazul „se propune desfacerea zonei și coborârea
nivelului de călcare și racordarea cu platoul din fața Prefecturii și străzile adiacente fără denivelări”. Astfel, se asigură accesul inclusiv al tuturor participanților, indiferent de vârstă sau starea de sănătate. Brazii care sunt amplasați pe lângă soclului statuii lui Mihai Viteazul vor fi relocați în zona bisericii sau pe Calea Unirii, după caz.
În partea dinspre statuie a parcului se propune preluarea denivelării zonei cu gazon cu ajutorul unei borduri ergonomice realizate din lemn, al cărei scop principal va fi de relaxare și odihnă. În plus, deschiderea platoului înspre frontul de la Mercur, va permite accesul cumpărătorilor și eventuala amenajare sezonieră a unor terase. Fântâna muzicală din zona pieței Mihai Viteazu este propusă pentru modificare printr-un proiect realizat anterior.
Fântânile de pe Calea Unirii dispar
Gradenele din jurul fântânii actuale se vor desface pentru a permite comunicarea cu pietonalul străzii Popa Șapcă și cel paralel cu strada Mercur. Magnoliile perimetrale gradenelor se vor reloca la intersecțiile străzilor Lipscani cu Calea Unirii, respectiv Calea Unirii cu Mihail Kogălniceanu.
În partea de nord a platoului Prefecturii se propune să fie mărginită de o jardinieră amplă cu bancă înspre piață. În această jardinieră se vor reloca magnolii amplasate acum în gradenele de la fântână. Această jardinieră are scopul de a estompa zgomotul produs de
artera de circulație și de a delimita vizual zona pietonală de cea carosabilă. Înspre Mercur, se propune realizarea unor toalete publice subterane cu acces deschis din piață.
Fântânile de pe Calea Unirii dispar şi vor fi plantaţi mai mulţi copaci. Pe traseul dinspre strada Lipscani se propune crearea a două aliniamente paralele de copaci care să asigure continuitatea traseului dinspre strada Lipscani.