5.9 C
Craiova
luni, 3 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPoluare mare în Craiova, în ianuarie. APM a notificat instituțiile și... cam atât

Poluare mare în Craiova, în ianuarie. APM a notificat instituțiile și… cam atât

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din municipiul Craiova au înregistrat depăşiri ale concentraţiei zilnice admise pentru indicatorii PM 2,5 şi PM10 (fracţii ale pulberilor în suspensie din aerul ambiental), conform unor informări transmise de către Agenţia de Protecţie a Mediului Dolj către mai multe instituții. Cu toate astea, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, DSP precizează că în Dolj şi Craiova poluarea nu prea a pus probleme privind sănătatea.

Conform Agenţiei Europene pentru Mediu, poluarea atmosferică este o cauză majoră de deces prematur și de boli și reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătate din Europa. Cifrele arată că România se situează undeva în zona de mijloc, iar conform unui raport al INSP privind numărul mediu de depășiri al valorilor poluării, Craiova ocupa tot un loc la mijlocul clasamentului. Cu toate astea, unele analize independente care au utilizat date ale senzorilor independenți de măsurare a calității aerului arătau în anii precedenți că orașul Craiova este în primele din țară în privința poluării.

APM notifică instituțiile. Mai departe…?

APM Dolj a publicat informările transmise către instituții pe pagina de Facebook abia joi, în jurul orei 15:00, după ce în aceeași zi, la ora 11:00, GdS i-a solicitat aceste informări directoarei Monica Mateescu. Deși nu a răspuns mesajului nostru, în care precizam că nu am găsit pe site-ul APM Dolj nicio informație privind aceste rapoarte, la câteva ore după acesta, informările au fost publicate pe Facebook.

Conform notificărilor, calitatea aerului în Craiova a fost „rea” aproape constant în luna ianuarie, conform măsurătorilor făcute la una dintre stațiile APM, DJ-5, dar depășiri ale limitelor admise au apărut și la celelalte stații.

Mai departe nu e clar ce urmează. Craiova are un plan privind calitatea aerului în curs de implementare, dar deocamdată instituțiile competente nu prea par să ia niște măsuri notabile privind această problemă.

DSP Dolj „monitorizează permanent impactul factorilor de mediu asupra stării de sănătate a populaţiei”

GdS a aflat despre rapoartele care confirmă nivelul crescut de poluare din ultima perioadă din comunicatul publicat de către DSP Dolj pe site-ul propriu. DSP Dolj a transmis că nu au fost asociate probleme de sănătate cu poluarea din Craiova.

Ca urmare a informărilor primite de la Agenţia de Protecţie a Mediului Dolj privind depăşiri ale concentraţiei zilnice admise pentru indicatorii PM 2,5 şi PM10 (fracţii ale pulberilor în suspensie din aerul ambiental) la toate staţiile de monitorizare a calităţii aerului din municipiul Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a făcut mai multe precizări.

În Craiova „nu au fost semnalate probleme de sănătate determinate de poluarea aerului”

„Pulberile în suspensie reprezintă un amestec complex de particule solide foarte mici şi picături lichide prezente în aer. Poluarea aerului cu pulberi poate agrava simptomele astmului, producând tuse, dureri în piept şi dificultăţi respiratorii. Direcţia de Sănătate Publică monitorizează permanent impactul factorilor de mediu asupra stării de sănătate a populaţiei,

activitate care este valorificată anual prin Raportul stării de sănătate a comunităţii judeţului Dolj, publicat pe site-ul instituţiei. Conform datelor din aceste rapoarte reiese faptul că în judeţul Dolj şi în oraşul Craiova nu au fost semnalate probleme de sănătate determinate de poluarea aerului”.

Oamenii sunt îndemnaţi să evite deplasările când poluarea este ridicată

Deşi DSP îi linişteşte pe oameni, transmiţând că efectele poluării nu se reflectă în valorile de morbiditate ale bolilor asociate poluării (de exemplu, astmul bronșic sau BPOC), comparativ cu anii trecuți sau cu alte orașe din țară.
Specialiștii le recomandă totuşi acestora să evite plimbările în aer liber. Cam dificil, totuși, având în vedere că nivelul ridicat de poluare a devenit deja un fenomen de durată.

„Având în vedere că episoadele de depăşire ale concentraţiei zilnice admise se pot repeta, recomandăm ca în zilele cu condiţii meteorologice deosebite (calm atmosferic, umiditate ridicată, vânt) persoanele vulnerabile cum ar fi vârstnicii, copiii, persoanele cu afecţiuni respiratorii preexistente (BPCO, astm bronşic) sau cu diferite comorbidităţi, să evite deplasarea în aer liber iar dacă acest lucru nu este posibil este preferabil să poarte mască facială. La apariţia simptomelor respiratorii sau la agravarea celor preexistente, să se prezinte la medic”, a comunicat DSP Dolj.

CITEȘTE ȘI: Spitalele craiovene limitează vizitele aparţinătorilor în contextul creşterii cazurilor…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS