Mai mulţii locatari din blocurile 18 şi 19 din cartierul craiovean Valea Roşie se întreabă ce regim juridic are aleea care le permite accesul dinspre blocurile în care locuiesc înspre strada Caracal.
![](https://www.gds.ro/wp-content/uploads/2025/02/IMG_9764-1024x683.jpg)
Craiovenii spun că cea mai scurtă cale de acces către staţia RAT de pe strada Caracal, din vecinătatea Şcolii Nicolae Romanescu este această alee dintre fostul restaurant Dacia şi clădirea unei spălătorii. Pe aici, trec zilnic nu doar localnicii ci şi elevii care merg la şcoală. Este o cale mai scurtă de acces dinspre strada Caracal în cartier şi invers. Cu mulţi ani în urmă accesul se făcea chiar şi cu autoturismul pentru că era o stradă care pleca din strada Revoluţiei şi ieşea în strada Caracal. Din păcate, parte din calea de acces a fost retrocedată şi aici au apărut clădiri noi care au blocat drumul. La acel moment, locatarii au avut probleme şi cu locurile de parcare, într-un cuvânt cu întreaga reconfigurare a zonei. Acolo unde nu s-a construit au rămas resturile chioşcurilor care funcţionau în zona staţiei RAT. Tocmai pe aici, a rămas o cale de acces, mai scurtă, către strada Revoluţiei şi blocurile din spatele şcolii Nicolae Romanescu.
![](https://www.gds.ro/wp-content/uploads/2025/02/IMG_9768-1024x683.jpg)
„Eu stau de o viaţă aici. Sunt mai învârstă şi când vin în staţia de autobuz şi la magazin aleg calea cea mai scurtă, adică pe alee. Aceasta trece prin spatele poştei, pe lângă fostul restaurant Dacia şi clădirea spălătoriei. Aleea este aşa din perioada comunistă, chiar şi mai rău. Primăria nu a modernizat-o şi nu ştim de ce a sărit-o de la asfaltare. Mă întreb este a primăriei, este retrocedată? Pe aici trec zilnic sute de persoane, copii când vin la şcoală, oamenii din cartier care vin la autobuz. vedeţi în ce stare este. Apa de la spălătorie se scurge direct pe alee, iar gunoaiele sunt împrăştiate peste tot. Zilnic oamenii trec pe aici”, spune un craiovean.
Mai mult, la capătul aleii mai multe autoturisme sunt parcate pe trotuar şi zona verde, ceea ce îngreunează şi mai mult accesul.
„Soţia mea merge în baston şi trece pe aici că este drumul mai scurt. Este singura cale spre staţia de autobuz. Îi este greu că sunt mizerii pe jos, apa de la spălătorie se scurge direct pe alee, sunt gropi în asfalt. Aici, în faţă au rămas resturi din pavajul fostelor chioşcuri, iar pe spaţiul verde şi trotuar sunt maşini parcate.”, spune un alt craiovean.
![](https://www.gds.ro/wp-content/uploads/2025/02/IMG_9766-1024x683.jpg)
Oamenii se plâng că în zonă construcţiile s-au făcut haotic, unele dintre ele chiar în mijlocul străzii, iar ei nu au mai putut folosi ieşirea spre strada Caracal.
Pe scurt, locuitorii din această parte a cartierului întreabă primăria dacă aleea este un teren privat sau sau aparţine domeniului public. În această ultimă situaţie, dacă aleea face parte din domeniul public al municipalităţii, craiovenii cred că ar fi vremea să fie amenajată.Am întrebat reprezentanţii administraţiei locale craiovene care este situaţia juridică a căii de acces dintre strada Revoluţiei şi strada Caracal. Până la închiderea ediţiei nu am primit un răspuns lămuritor.