După câteva zile în care craiovenii şi cetăţenii Doljului au putut respira un aer de calitate acceptabilă, zilele trecute poluarea a creat din nou probleme notabile în anumite zone. Staţiile de măsurare a calităţii aerului din posesia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj au înregistrat niveluri foarte ridicate de poluare în data de 11 februarie la Calafat şi la Breasta. Dacă la Breasta nivelul indicat era „rău”, nivel 4 pe o scară de 1 la 6, la Calafat situaţia a fost şi mai alarmantă, cu un nivel 5 din 6 – „foarte rău”.
În luna ianuarie au fost înregistrate numeroase depăşiri ale limitelor admise
GdS arăta într-un material anterior că în luna ianuarie municipiul Craiova a fost afectat de o creştere a nivelului de pulberi în suspensie peste nivelul admis de legislaţie, timp de mai multe zile. Poluarea cu PM10 şi cu PM2,5 a determinat APM Dolj să notifice instituţiile din Craiova cu privire la problemele de calitate a aerului, fiind trimise informări către Primăria Craiova, Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
DSP Dolj a emis atunci un comunicat în care transmitea că datele din rapoartele privind sănătatea doljenilor nu au indicat totuşi în ultimii ani o creştere a problemelor de sănătate cauzate de poluare în zona noastră. DSP recomanda totodată oamenilor să reducă timpul petrecut în aer liber atunci când poluarea este ridicată şi să poarte chiar mască pentru a se feri de aerul otrăvit.
Poluarea a revenit în ultimele zile
După câteva zile în care calitatea aerului a fost mai bună, nivel acceptabil sau moderat, buletinele APM Dolj au înregistrat în ultimele zile noi probleme. De data aceasta, pragul de alertă a fost depăşit cu mult la Calafat în data de 11 februarie, când raportul APM arată o calitate foarte rea a aerului, nivel 5 din 6. Şi în zona Jiului, la Breasta, staţia de măsurare a calităţii aerului a indicat o poluare ridicată, nivelul fiind 4 din 6 în aceeaşi zi. Staţia DJ2, din cartierul Brazda lui Novac din Craiova, a arătat că şi aici au fost ceva probleme, aerul având o calitate „moderată”. Cu o zi mai devreme, în data de 10 februarie, aceeaşi staţie indica nivelul 4 din 6. Alte trei staţii din 6 indicau nivel moderat – Staţia DJ1 amplasată pe Calea Bucureşti, Staţia DJ3 de pe strada Maria Tănase şi Staţia DJ5 din Breasta.
Cauzele posibile indicate de APM
Indicele general de calitatea aerului este calculat pentru următorii indicatori: dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni (PM10), pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 2.5 microni (PM2,5).
Indicele general zilnic 4 de la stația DJ-5 este determinat de concentrația zilnică a indicatorului PM10 mai mare de 50 µg/mc. Cauzele posibilelor depășiri sunt încălzirea casnică, în condiții defavorabile dispersiei: calm atmosferic, lipsă precipitații, menţionează APM Dolj.
Indicele general zilnic 5 de la stația DJ-6 este determinat de aceeaşi concentrație zilnică a indicatorului PM10 mai mare de 50 µg/mc, dar și de concentrațiile ridicate de PM2,5. Cauzele
posibilelor depășiri sunt cauzate de atât de încălzirea casnică, în condiții defavorabile dispersiei, cât şi de trafic, se mai arată în buletinul informativ.
CITEŞTE ŞI: Liceenii din Craiova descoperă codul genetic cu ajutorul studenţilor UMF Craiova