1.7 C
Craiova
duminică, 23 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalReparaţiile liftului îi costă cât unul nou.Proprietarii sunt revoltaţi şi îl acuză pe preşedinte de jaf

Reparaţiile liftului îi costă cât unul nou.Proprietarii sunt revoltaţi şi îl acuză pe preşedinte de jaf

-

Ceartă într-un bloc din Craiova din cauza modernizării liftului. O parte a proprietarilor este revoltată pentru că cei de la asociaţie sunt puşi pe jaf, spun locatarii. Preşedintele şi comitetul au decis să modernizeze liftul la costuri foarte mari, 70.000 de lei, respectiv 14.000 de euro. Ca să strângă semnături, i-a indus în eroare, prezentându-le un tabel în care se spunea că vor face reparaţii la ascensor. Ulterior, când au văzut devizul au înţeles că este vorba despre reparaţii capitale- modernizare la costuri foarte mari.

O parte a proprietarilor din blocul bl21D din asociaţia de proprietari nr.23 Calea București sunt revoltaţi din cauză că cei de la asociaţie au decis să facă reparaţii capitale la ascensor, deşi acesta este în bună stare de funcţionare, spun ei. Când au văzut costurile, 70.000 de lei, respectiv 3.000 de lei/apartament, proprietarii au sărit ca arşi şi au cerut socoteală preşedintelui. Acesta din urmă le-a spus iniţial că liftul va suferi nişte reparaţii şi a strâns semnături de la proprietari pentru aceste reparaţii. 19 din cei 28 de proprietari au semnat acest tabel, convinși fiind că este vorba de reparații minore.

„Preşedintele a decis că trebuie să modernizeze liftul. A strâns nişte semnături şi ne-a spus că se fac reparaţii. Ulterior am văzut în listele de plată că avem de plătit 70.000 de lei, adică 3.000 de apartament, iar pe deviz scria reperaţii capitale-modernizare. De lucrări se ocupă aceeaşi firmă care are şi mentenanţa liftului. Oamenii au fost revoltaţi pentru că liftul este într-o stare bună, comparativ cu cele din scările vecine. Ei spun că liftul a fost dat în funcţiune în anul 2002, deşi recepţia blocului s-a făcut în 2004, iar într-un răspuns dat de asociaţie mi s-a spus că reparaţiile capitale se fac în baza unei prescripţii tehnice din 2010. Alte documente nu ne-au fost puse la dispoziţie, nu ştim când s-a făcut revizia”, spune un proprietar din blocul 21D, Calea Bucureşti, Răducu Lazăr.

Reparaţia ascensorului costă cât valoarea unuia nou

Proprietarii spun că nu ştiu când s-a făcut ultima revizie. Nu li s-a prezentat un raport de inspecţie din partea CNCIR. Ei mai spun că în Adunarea generală a proprietarilor nici nu s-a făcut vorbire despre modernizarea ascensorului, nu s-au prezentat oferte. S-au trezit că au mult de plată pentru aceste reparaţii şi ameninţaţi că la sfârşitul lunii martie se opreşte liftul. Tabelul făcut de preşedinte i-a indus în eroare, ei au crezut că este vorba de reparaţii mici, dar s-au trezit că au de plătit costuri cât valoarea unui lift nou.

„Noi ştim ceva? Ni se spune? Nu ne anunţă nimeni. Firma SCAS SRL care face reparaţiile este firma care face şi mentenanţă, care face şi deratizare în bloc, face de toate. Ulterior am semnat şi noi un tabel cu proprietarii nemulţumiţi şi s-au strâns 20 de semnături. Am fost la asociaţie ne-a spus că are o singură ofertă şi la două zile au mai apărut şi alte oferte. Ne-au spus la început că sunt nişte reparaţii şi apoi ne-am trezit cu modernizarea liftului şi costuri enorme. Păi costurile pentru un lift nou pleacă de la 80.000 de lei şi noi plătim pentru modernizare 60.000 şi 100.000 de lei. Să vedeţi ce lifturi sunt la scările vecine, mult mai vechi, mai şubrede. Pe acelea nu le modernizează?”, este de părere un alt proprietar din blocul 21D, Calea Bucureşti.

Este ordin de la CNCIR şi ISCIR

Preşedintele asociaţiei de proprietari, acuzat de proprietari, spune că el a preluat recent frâiele asociaţiei şi nu cunoaşte starea de fapt a ascensorului. Nu a primit de la fostul preşedinte cartea tehnică a liftului şi nu ştie când s-a făcut ultima revizie. El spune că a fost somat de CNCIR şi de către ISCIR că trebuie să modernizeze ascensorul din blocul 21 D, dar şi din blocurile vecine. Preşedintele, Ilie Lăzărescu, nu cunoaşte când s-a făcut ultima revizie şi care sunt concluziile raportului de inspecţie CNCIR.


Eu am preluat recent această funcţie de preşedinte, am înţeles că documentele liftului sunt la firma care face mentenanţa. De la CNCIR şi ISCIR am fost atenţionat că trebuie să fac reparaţii capitale la lift. Am făcut un tabel, din 28 de proprietari au semnat 19 pentru reparaţia liftului. Proprietarii au făcut tot felul de sesizări, m-au întrebat de la poliţie, de la primărie despre aceste reparaţii. Cei de la primărie au spus că din punct de vedere al ofertelor şi a execuţiei este perfect. Eu vă spun, am fost atenţionat de CNCIR şi ISCIR că pe 30 martie se opreşte liftul pentru că nu s-au făcut aceste modernizări. Suntem obligaţi, nu eu decid. Acum am dat anunţ pentru oferte pentru reparaţii la alte lifturi din asociaţie”, spune Ilie Lăzărescu, preşedintele asociaţiei de proprietari 23 Calea Bucureşti.

Ce presupune revizia generală a unui ascensor

Revizia generală trebuie să fie realizată numai de către o firmă specializată și autorizată ISCIR. În urma reviziei, se întocmește un proces-verbal de verificare tehnică și se afișează pe cabina liftului, într-un loc vizibil, o etichetă autocolantă unde este precizată data la care trebuie efectuată următoarea revizie.

Această etichetă se va lipi în interiorul cabinei, pe ușa de palier de la parter și la avizierul asociației de proprietari. În acest fel, locatarii pot verifica oricând dacă ascensorul din clădire funcționează în condiții de siguranță. Eticheta reprezintă și dovada autorizării funcționării liftului. Autorizația de funcționare este valabilă cel mult 3 ani, dar revizia generală ar trebui să fie efectuată anual. Data la care a fost realizată revizia generală va fi consemnată și în cartea tehnică a liftului. Procedura de revizie a unui ascensor este reglementată legal, prin PRESCRIPŢIA TEHNICĂ din 27 iulie 2010 pentru ascensoare electrice şi hidraulice (de persoane, de persoane şi mărfuri sau de mărfuri cu comandă interioară) – PT R 2-2010 – emisă de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri și publicată în Monitorul Oficial nr. 634 bis din 9 septembrie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Tentativă de omor în comuna Bratovoești

Procurorii doljeni au reținut un bărbat de 41 de...

ȘTIRI GdS