Situație îngrijorătoare la Complexul Energetic Oltenia (CEO), în ceea ce privește politica de personal. Un lider de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, salariat al Sucursalei Electrocentrale Ișalnița, susține că în momentul de față sunt patru categorii de salariați care prestează activități la compania energetică.
Nicușor Văduva, președintele unuia dintre sindicatele din cadrul Termocentralei de la Ișalnița, susține că personalul de la Complexul Energetic Oltenia a ajuns să fie împărțit în patru categorii: cei încadrați pe contracte pe durată nedeterminată, personalul încadrat pe perioadă determinată, pensionarii și angajații prestatorilor de servicii deținuți de CEO și care practic reprezintă activități de bază, dar externalizate.
Complexul Energetic Oltenia are în momentul de față peste 8.000 de salariați. Sunt peste 5.500 de angajați care au contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată, 2.000 de salariați care au contracte pe perioadă determinată, 600 de pensionari, încadrați tot pe durată determinată. De asemenea, la prestatorul de servicii Minprest Serv Rovinari care activează în cariere și la termocentrale sunt 1.150 de salariați, iar la al doilea prestator Medserv Min Târgu Jiu sunt 100 de angajați.
Politică de personal controversată
Nicușor Văduva susține că politica de personal de la nivelul Complexului Energetic Oltenia este una care poate fi pusă sub semnul întrebării, dacă nu cumva una defectuoasă pentru viitorul companiei. Aceasta având în vedere că în orice moment se poate renunța, dacă va fi nevoie, la toți salariații, cu excepția celor încadrați pe perioadă determinată. Este și motivul principal de nemulțumire a mii de angajați care nu au certitudinea că vor avea de lucru peste o lună sau peste câteva luni.
În plus, este în vigoare un Plan de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia care prevede că la 1 ianuarie 2026 la CEO ar trebui să mai fie doar 4.500 de angajați. Făcând calculele necesare, rezultă că administrația Complexului Energetic Oltenia pare că și-a structurat politica de personal în funcție de prevederile din Planul de restructurare și decarbonare, pentru ca la nevoie să poată respecta prevederile din documentul aprobat de către Comisia Europeană.
CEO a primit bani pentru restructurări
A fost nevoie de avizul Comisiei Europene, având în vedere că producâtorul de energie din Oltenia a beneficiat în ultimii ani de ajutoare financiare de la bugetul de stat pentru a putea achita certificatele de CO2, condiția fiind aplicarea unui plan de restructurare masivă. Suma primită de Complexul Energetic Oltenia a fost de aproape 2 miliarde de euro oentru a închide capacități de producție și de a face reduceri de personal.
„Nu știu dacă este o situație voită, dar se poate observa că la trei din cele patru categorii se poate renunța în orice moment. Nu se mai prelungesc evident contractele la cei pe perioadă determinată și la pensionari. Se reduc drastic sau de tot contractele pentru prestatorii deținuți de Complexul Energetic Oltenia și se rămâne cu nedeterminații care sunt mai mult de jumătate acum. Dar vor continua să plece oameni prin pensionare și lucrurile se vor agrava”, conform lui Nicușor Văduva, lider de sindicat la Sucursala Electrocentrale de la Ișalnița.
Citeşte şi: Angajat al DGASPC Bacău, condamnat la opt ani de închisoare după ce a incendiat nouă maşini ale instituţiei