-5 C
Craiova
luni, 24 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova scoate pușcăria în afara orașului

Primăria Craiova scoate pușcăria în afara orașului

Primăria Craiova scoate pușcăria în afara orașului. Este vorba despre Penitenciarul de Maximă Siguranță din Craiova a cărui locație este la acest moment pe strada Vasile Alecsandri, într-o zonă centrală a orașului.

Administraţia locală craioveană va încheia un protocol cu consiliul Județean Dolj și Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a construi un nou penitenciar în afara orașului. Actualul penitenciar se află într-o zonă centrală a orașului, în apropierea unor locuințe și unități școlare.

penitenciar
penitenciar

Penitenciarul Craiova este situat în zona urbană (zona centrală), având ca vecinătăți: Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” (la nord și la est), Grădinița cu Program Prelungit „Petrache Poenaru” (la vest și nord), cu acces din str. Vasile Alecsandri, o arteră de maximă importanță, impracticabilă, de regulă, în intervalele de timp alocate vizitelor în penitenciar și cu un ridicat risc de siguranță atât pentru populație, cât și pentru autoritățile implicate, fiind un cartier dens populat”, se spune în adresa transmisă de primărie Ministerului Justiției.

Construcția viitorului penitenciar ar urma să se facă în zona Penitenciarului Pelendava. Acesta are locația în comuna Cârcea.

„Ținând cont de faptul că în urma colaborării cu unitățile administrativ teritoriale nu au fost identificate terenuri care să răspundă necesităților și condiționărilor impuse de obiectul de activitate al unei unități de tip penitenciar, soluția agreată de către Penitenciarul Craiova este reprezentată de relocarea acesteia pe trei parcele cu numerele cadastrale 34845, 37088 și 37090, aflate în domeniul public al statului, în proprietatea Penitenciarului Craiova-Pelendava”, se spune în protocol.

Penitenciarul din Craiova pus pe lista relocărilor la cererea primăriei

Problema relocării penitenciarelor din zonele centrale ale orașelor a fost pusă pe tapet încă de anul trecut, când guvernul a aprobat, prin memorandum, relocarea în afara oraşelor a unor penitenciare. Inițial, Ministerul justiției avea în plan să mute penitenicarele din Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara și Cluj Napoca. La acel moment, Primăria Craiova a intrevenit și a solicitat ministerului să adauge pe această listă și penitenciarul din Bănie.

„Am solicitat Guvernului României, printr-o adresă din partea Primăriei Municipiului Craiova, includerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova în lista penitenciarelor care trebuie relocate în afara zonelor urbane. Memorandumul prezentat de Ministerul Justiției prevedea relocarea doar pentru penitenciarele Oradea, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași, Ploiești, Timișoara și secția exterioară Cluj din cadrul Penitenciarului Gherla. În acesta se amintește faptul că amplasarea închisorilor în mijlocul zonelor urbane generează o serie de probleme și riscuri, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru poliția penitenciară. Deși Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova se află în zonă centrală, fiind înconjurat de case, blocuri, un colegiu și chiar și o grădiniță, acesta nu a fost inclus în lista Ministerului Justiției. Astfel, am solicitat Guvernului României să țină cont de doleanțele craiovenilor, iar penitenciarul să fie relocat în afara localității”, spunea la acel moment Lia Olguța Vasilescu, primarul Muncipiului Craiova.

Relocarea s-a decis

În cele din urmă, răspunsul a fost unul favorabil. În luna martie 2024, Guvernul a decis printr-un Memorandum relocarea penitenciarelor din Craiova, Târgu Jiu, Miercurea Ciuc şi Brăila. Potrivit unui comunicat al Executivului, beneficiile relocării închisorilor în afara zonelor urbane prezintă numeroase aspecte pozitive din perspectiva sistemului administraţiei penitenciare, precum creşterea siguranţei publice şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

„În vederea realizării acestui demers, Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acestora vor colabora cu autorităţile publice locale pentru a identifica cele mai bune decizii pentru procesul de relocare până la finele anului 2024. Construirea unităţilor noi de detenţie se va face cu respectarea normelor obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, iar terenurile sau construcţiile rămase ulterior relocării unităţilor penitenciare vor putea prelua funcţiuni de utilitate publică, în beneficiul comunităţii locale şi în acord cu interesul public”, se arată în comunicat.

Protocol

Acum, primăria a încheiat un „Protocolul de asociere între Județul Dolj, prin Consiliul Județean Dolj, Municipiul Craiova, prin Consiliul Local al Municipiului Craiova, Administrația Națională a Penitenciarelor și Penitenciarul Craiova, în vederea realizării obiectivului de investiții constând în construirea unui nou penitenciar pe teritoriul Județului Dolj”. Acesta urmează să fie aprobat de Consiliul Local Craiova.

Pentru ducerea la îndeplinire a acestui protocol primăria se obligă:

„a) să asigure finanțarea din bugetul local a cheltuielilor pentru realizarea Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții indicat la art. 1.1. b) să contracteze serviciile pentru elaborarea Studiului de prefezabilitate (dacă este cazul) și a Studiului de fezabilitate și să asigure realizarea acestuia/ acestora, în baza informațiilor și a înscrisurilor comunicate de Penitenciarul Craiova și/sau Administrația Națională a Penitenciarelor, în conformitate cu dispozițiile H.G. nr. 907/2016 și ale Ordinului Ministrului Justiției nr. 1302/C/2017; c) la finalizarea documentației, să predea Penitenciarului Craiova Studiului de prefezabilitate, dacă este cazul, și Studiul de fezabilitate, cu titlu gratuit, prin încheierea în acest sens a unui proces-verbal de predare-primire; d) să stabilească întinderea concretă și modul de îndeplinire a obligațiilor asumate prin prezentul protocol; e) se obligă să-și îndeplinească obligațiile asumate prin prezentul protocol, în termen de 18 luni de la primirea tuturor informațiilor descrise la art. 2.3, lit”, se spune în protocol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS