0.3 C
Craiova
marți, 25 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCe au cerut localnicii din Cârcea Primăriei Craiova

Ce au cerut localnicii din Cârcea Primăriei Craiova

Ce au cerut localnicii din Cârcea Primăriei Craiova, după preluarea celor 56,98 ha de către administraţia craioveană? Unii au cerut să li se asfalteze strada, alţii au cerut locuri de joacă, o pasarelă pietonală şi un sens giratoriu, amenajarea staţiilor de autobuz, gard antizgomot, nomenclator stradal şi spaţii verzi. Propunerile transmise sunt sintetizate în Planul Urbanistic General al municipiului Craiova și în Regulamentul Local de Urbanism lansate în consultare publică. Persoanele interesate pot trimite sugestii/observații, până la data de 21.03.2025

Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Așa că locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova.

Delimitarea administrativ-teritorială între cele două localităţi s-a făcut printr-o hotărâre judecătorească, rămasă definitivă în decembrie 2023. Conform acesteia 56,98 ha treceau de la comuna Cârcea la Craiova. Pe tot parcursul procesului,locuitorii din zonele disputate s-au plâns de lipsa investițiilor, iar unii au fost nevoiți să plătească taxe către ambele primării. De altfel, Primăria Craiova a arătat, pe parcursul procesului, că localitatea Cârcea revendica teritorii ale orașului care aveau dotări edilitare, servicii și căi rutiere ale Craiovei. În proces a intervenit și Asociația de Proprietari nr.10 cartier Aeroport Craiova, în favoarea municipalității. Reprezentanții locuitorilor de aici au menționat, între altele, că din cauza faptului că există deschise două cărți cadastrale funciare, locatarii nu pot face documentația cadastrală și înscrierea imobilelor în cartea funciară. De asemenea, au arătat că, din cauza procesului, au ratat posibilitatea de a accesa fonduri pentru reabilitare energetică prin PNRR.

Ulterior, administraţia craioveană a lansat o consultare publică pentru revizuirea PUG-ului. Cu această ocazie, localnicii din Cârcea, deveniţi craioveni şi-au expus doleanţele. Aceştia au cerut ca fiecare stradă, alee să fie trecute în proprietatea primăriei dacă peste jumătate dintre proprietari sunt de acord. Primăria Craiova a menţionat că documentaţia PUG prevede ca străzile să fie domeniu public. Un localnic de pe strada Plaiul Vulcăneşti a cerut ca zona să fie una locuibilă, iar străzile asfaltate. Conform, adminsitraţiei locale răspusul este unul afirmativ pentru această solicitare. Un alt cetăţean a cerut un pasaj sau o pasarelă şi un sens giratoriu la intresecţia cu strada Păuniţei. Pentru această solicitare, primăria spune că este necesar un studiu de circulaţie.

Alte doleanțe

Locatarii din Asociaţia de proprietari Aeroport au cerut fluidizarea traficului printr-un sens giratoriu, amenajarea staţiilor de autobuz, mutarea trecerii de pietoni în dreptul intrării în cartier, un gard antizgomot spre Calea Bucureşti, să se facă cărţi funciare pentru apartamente, blocurile să fie prinse în programe de reabilitare, asfaltarea parcărilor, locuri de joacă şi instalarea de camere de supraveghere. Primăria Craiova spune că marcarea intersecţiei se va face după realizarea unui studiu de circulaţie. În al doilea rând, solicitările care nu fac obiectul PUG-ului vor fi transmise serviciilor de specialitate spre soluţionare. Alţi localnici, de pe strada Drumul Apelor au cerut lărgirea căii de acces la intersecţia cu Calea Bucureşti, finalizarea canalizării, asfaltarea străzilor şi amenajarea unui loc de joacă. Administraţia craioveană spune că, de asemenea, este nevoie de un studiu de specialitate pentru realizarea acestor cereri.

Linia de hotar dintre Craiova și Cârcea trece în prezent pe mijlocul străzii din imagine. Așa că locuitorii de pe partea dreaptă a drumului, cum intri dinspre giratoriul de la Ford, aparţin de Cârcea, iar cei de pe partea stângă de Craiova.

Unii vor case, alţii spaţii verzi

Cu o serie de propruneri a venit şi Ordinul arhitecţilor- filiala Oltenia. Acestea au fost: staţia de apă să fie trecută pe lista monumentelor istorice, sistematizarea liniilor electrice, corelarea între PUG-ul propus şi PUG-urile comunelor limitrofe.
Cele mai multe cereri au indicat în mod special ca zona să aibă un regim intravilan rezidenţial şi nu unul industrial pentru că aici sunt peste 200 de case, iar zona este în plină dezvoltare. Primăria le-a spus că în noul PUG, este prevăzută şi zonă de locuinţe.
Alte propuneri au fost în sensul păstrării şi extinderii spaţiilor verzi, acestea fiind esenţiale pentru calitatea vieţii, oferind un loc de recreerea, reducând poluarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS