7.3 C
Craiova
luni, 31 martie, 2025
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de șefi din CEO, plătiți de trei ani pentru nimic

Zeci de șefi din CEO, plătiți de trei ani pentru nimic

Complexul Energetic Oltenia a cheltuit banii de pomană cu firmele înființate pentru noile investiții.

Unul dintre liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) solicită schimbări în conducerea societăților mixte înființate pentru derularea noilor investiții. În prezent, CEO a constituit un număr de 10 astfel de companii, în parteneriat cu entități din sectorul energetic, pentru implementarea proiectelor prevăzute în Planul de restructurare și decarbonare. Dintre partenerii selectați, două companii de referință sunt OMV Petrom și Tinmar Energy, alături de care CEO și-a propus realizarea unor proiecte de amploare.

Conform planurilor inițiale, ar fi trebuit să fie dezvoltate opt parcuri fotovoltaice și două centrale pe gaze naturale, însă până în prezent nu s-au făcut progrese semnificative în implementarea acestora.Patru dintre aceste societăți mixte au fost înființate în anul 2022, iar alte șase au fost constituite în 2023. Fiecare companie beneficiază de o structură de conducere formată din cel puțin trei sau patru persoane, ceea ce implică un număr total de peste 30 de poziții de conducere. Potrivit reprezentanților sindicali, în ultimii doi-trei ani, acești manageri au fost remunerați fără ca proiectele pentru care au fost angajați să înregistreze progrese concrete.

Investiții prevăzute în Planul de restructurare

În conformitate cu Planul de restructurare și decarbonare, parcurile fotovoltaice ar fi trebuit să fie operaționale încă din anul 2023, iar centralele pe gaze naturale urmează să fie finalizate până în 2025. În realitate, la momentul actual, nu a fost demarată nici măcar organizarea de șantier pentru niciuna dintre cele 10 investiții programate. În parteneriat cu OMV Petrom, CEO ar fi trebuit să construiască patru parcuri fotovoltaice, iar alături de Tinmar Energy, încă patru parcuri fotovoltaice și o centrală pe gaze naturale la Termocentrala Turceni.

De asemenea, împreună cu Alro, CEO și-a propus să realizeze o centrală pe gaze naturale la Ișalnița. În acest context, Alin Munteanu, președintele Sindicatului Alfa din cadrul CEO și lider al Cartel Alfa Gorj, solicită schimbarea din funcție a actualilor manageri ai societăților mixte și stabilirea unor obiective clare pentru viitorii coordonatori. Potrivit acestuia, măsurile sunt necesare pentru a asigura o gestionare eficientă a investițiilor și pentru a accelera implementarea proiectelor prevăzute în strategia de tranziție energetică a Complexului Energetic Oltenia.

Cele 10 companii mixte

La data de 27.10.2022 au fost înființate societăți mixte în parteneriat cu OMV Petrom (50% OMV Petrom și 50% CE Oltenia) pentru implementarea a 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 455 MW:

  • S. Parc Fotovoltaic Ișalnița S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 85 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Ișalnița;
  • S. Parc Fotovoltaic Rovinari Est S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 110 MW pe halda interioară Rovinari Est a SE Rovinari;
  • S. Parc Fotovoltaic Tismana 1 S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 128 MW pe halda interioară Tismana 1 a SE Rovinari;
  • S. Parc Solarist Tismana 2 S.A. pentru implementarea Parcului Fotovoltaic – EMC Roșia-Rovinari (construcția unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 132 MW pe halda interioară din Tismana – EMC Rovinari).

Societăți mixte

De asemenea, la data de 08.02.2023 au fost înființate societăți mixte în parteneriat cu Tinmar Energy (50% Tinmar Energy și 50% CE Oltenia) pentru implementarea a 4 parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 280 MW:

  • S. Parc Fotovoltaic Rovinari S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Rovinari;
  • S. Parc Fotovoltaic Turceni S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise din SE Turceni;
  • S. Parc Fotovoltaic Pinoasa S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 66 MW pe halda exterioară Pinoasa a SE Rovinari;
  • S. Parc Fotovoltaic Bohorelu S.A. pentru implementarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 19 MW pe halda exterioară Bohorelu a SE Rovinari.

Totodată, la data de 08.02.2023 a fost înființată societatea mixtă S. Centrala în Ciclu Combinat pe Gaz (CCCG Turceni S.A.) în parteneriat cu Tinmar Energy (50% Tinmar Energy și 50% CE Oltenia), având sediul în municipiul Târgu Jiu, pentru implementarea unui bloc de 475 MW pe gaz natural la SE Turceni.

Nu în ultimul rând, la data de 18.09.2023 a fost constituită societatea mixtă CCGT POWER Ișalnița S.A. în parteneriat cu ALRO S.A. (40,1% ALRO și 59,9% CE Oltenia), având sediul în satul Ișalnița, pentru implementarea unei centrale pe gaz natural de 850 MW la SE Ișalnița.

Citește și: CEO vrea să afle câți dintre cei 8.000 de angajați sunt bolnavi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS